Skialpové, ale i freeridové vázání TLT RADICAL FT/ST 2.0 jsou totálně překopaní nástupci vázání první verze RADICAL FT/ST. Vývojáři šli naproti požadavkům lyžařů, kteří hledají lehké a přitom bytelné vázání. Verze Jsou cílené více na freeridery než kované skialpinisty preferující výstup.

 Širší rozteč

Během sezóny 15/16 jsem měl možnost testovat vázání RADICAL FT 2.0. Vázání jsem namontoval na lyže Armada Norwalk v délce 189 cm. Předchozí tři zimy jsem jezdil na RADICAL FT (1. verze), takže na Radical jsem byl celkem zvyklý.

Rozteče montážních děr na špičce i patce vázání jsou opravdu velmi široko od sebe, takže člověk může s klidem toto vázání namontovat i na opravdu velmi široké lyže bez obav, že by vázání vytrhl.

 Aretace špičky ve sjezdu? Nikoliv!

Co se týče nové špičky vázání, která je více méně převzatá z BEAST 14. U ní je zapotřebí, dávat si pozor, při zašlápnutí patky do sjezdového modu na vychylování boty. Hlavně při zapínání v prudkých pasážích. Mně se osvědčilo zapnout špičku do výstupového módu. To znamená, že se čelisti uzamknou v ose lyže a pak bez problému člověk zacvakne patu do zadních trnů. Následně ale nesmíte zapomenout přepnout špičku do módu sjezdového. Z důvodu zaaretování špičky a zamknutí čelistí vám jednak hrozí úraz, a jednak můžete vylomit vodící lišty, které drží čelisti v ose lyže.

Příčina nechtěného vypnutí

Ano, můžete namítnout, že jsou tu tací, kteří sjíždí zásadně se zamknutou špičkou, jak bývá zvykem při výstupu. Právě proto, že jim vázání občas vypne. Dokonce i někteří prodavači v odborných prodejnách tento „fígl“ doporučují. Za mě je to jednoznačná hloupost!!!

Je pravda, že jsem byl svědkem toho, když kamarádům techové vázání z ničeho nic vyplo. Příčinou však nebyla chyba vázání ale skutečnost, že si neočistili důkladně kontaktní body mezi vázáním (piny), botami (inserty) a lyžemi (prostor pod čelistí vázání).  Čelisti se při zacvaknutí boty do neočištěného vázání nedostanou do nejspodnější úvratě a v tu chvíli vůbec nedrží!

 Radical 2 a boční vypínání .

Vázání FT 2 převzalo systém vychylovací špičky z ryze freeridových modelů BEAST 16 resp. 14. Otočná čelist špičky má za účel eliminovat nežádoucí vypnutí vázání, při krátkých rázech z boku. To hrozí hlavně při agresivní jízdě na sjezdovce nebo při nárazu boty z boku do překážky (ledová koule, větev). Tento neduh řeší právě vychýlení špičky při nárazu. Pokud je to pouze velmi krátký ráz, jehož síla nepřekročí nastavený limit, špička se jen mírně pootočí, ale piny vázání nevyskočí z insertů v botě a po odlehčení zátěže se boty i vázání vrátí do výchozí polohy.

 Kdo hledá, najde…

Bohužel mě na začátku ledna strhla menší lavina v Tyrolských Alpách. Po jejím zastavení se lyže nepodařilo najít. S Radicalem 2 jsem odšlapal jen pár tisíc výškových metrů v Kosovu, a tak vám bohužel nemohu dát úplný feedback.

Nakonec jsem měl štěstí. Po půl roce jsem dorazil do Söldenu. Sníh roztál a já začal hledat. Místo ztráty jsem si překvapivě přesně pamatoval a protože tudy nevedou žádné cesty, lyže byly na místě. Byl jsem velmi překvapený, v jakém stavu se vázání nacházelo. Když si představím, že bylo vystaveno půl roku sněhovému sevření a povětrnostním vlivům ve výšce 2600 m. Na patce vázání, ani uvnitř nebyly jakékoli stopy koroze ani jiného defektu. Na špičce byla rezavá pružina a piny čelistí. Stačily dvě minuty s bronzovým kartáčem a vazelínou a vázání opět vypadalo jak nové.

 Resumé

Všechno zlé je k něčemu dobré. Během předchozích let jsem si ověřil, že RADICAL mě nikdy nenechal ve štychu. Je mnohem tužší než rámová těžká vázání. Nikdy mi nevyplo, když jsem nechtěl. Ovládá se naprosto snadno. Dokážu se do něj obout bez problému i v tom nejprudším svahu. Jen ty brzdičky dříve moc nebrzdili. Ale na to vývojáři u nového modelu naštěstí mysleli.

Co může byt vlastně větší test, než nechat vázání válet půl roku ve sněhu…

Veškeré fotografie, ze kterých je patrné, že lyžařovi zajistí bezpečnost, jsou odjeté na vázání Radical FT a FT2.

Pozor na prostor pod čelistí. Pokud není dobře vyčištěn, čelist se nedostane do funkční polohy a může dojít k nechtěnému vypnutí. Skrýt poznámky