Celosvětový trh sytí pět značek, pojďme si bleskově představit jejich nabídku pro tuto zimu. Abecedně vzato, francouzská Arva, americký BCA, švýcarský Mammut, německý Ortovox a rakouský Pieps.

Důležitá upozornění

  • Při záchraně z laviny bojujeme s časem. Na vyproštění zasypaného máte zhruba čtvrthodinku, jinak se  může udusit. Nezapomeňte, že je potřeba trénovat i sondování a vyhrabávání lopatou, které v současnosti zabere více času než lokalizace zasypaného nejmodernějšími pípáky. Proto musí být velmi efektivní!
  • Vyhledávač ztrácí smysl bez lopaty a sondy. Buďte komplet! Lavinový batoh je jen nadstandard.
  • Dalším faktorem, který ovlivňuje rychlost nálezu vyhledávačem je poloha zasypaného pod sněhem, přesněji poloha antén jeho vysílajícího přístroje. Při tréninku hledání proto zkoušejte různé pozice, nejlépe se hledá přístroj naležato, nejhůře nastojato.
  • Vyhledávač se nosí vždy na těle, buď ve speciální kapse, se kterou se prodává nebo v kapse na spolehlivý zip (ne suchý). Vyhledávač nepatří do batohu!
  • Vyhledávač zapínejte na začátku každé túry a navzájem si zkontrolujte jeho bezvadnou funkci a obsluhu vašimi kolegy.

Zásadní parametry vyhledávačů

  • 3 antény- současné přístroje sezóny 16-17 je unisono mají, pozor na starší pípáky, mohou mít nejen méně antén, ale i zastaralý a proto méně výkonný procesor. Méně antén zpomaluje vyhledávání.
  • Markovací funkce, označená vlaječkou, je klíčová pro vyhledávání více osob. Umožňuje po nalezení jednoho zasypaného nesledovat nadále jeho vysíláný signál (kamarádi vyhrabávají) a pokračovat k dalšímu zasypanému. Složité vyhledávání více vysílajících přístrojů se mění na sérii jednoduššího hledání nejbližšího zasypaného
  • Možnost aktualizovat software přístrojů omezuje zásadně jejich morální stárnutí.
  • Skenování laviniště a diagnostika více zasypaných osob pod lavinou. 

Novinky: Arva Axio a Pieps Micro

Francouzský výrobce Arva přinesl světu první tříanténový vyhledávač Axio, který má všechny antény stejně velké. Rakouský Pieps vytvořil nejmenší a logicky i nejlehčí pípák, s trefným názvem Micro. Takové jsou tedy highlights této sezóny.

Arva Axio

Axio, je vlajkovou lodí Arvy, oceněné na výstavě ISPO cenou Gold Winner. Pro výpočet polohy zasypaného se používají signály všech antén současně a říká se tomu Spheric Search Technology. Dvě antény jsou tradičně uvnitř přístroje, třetí je výklopná - po jejím vyklopení se přístroj automaticky přepne do módu hledání. Šíře prohledávaného pásma je 60 m a je garantována v každé, i v té nejhorší situaci.

Axio pracuje primárně v digitálním režimu, existuje možnost přepnutí do režimu analogového, pouhým připojením sluchátek. Axio používá tzv. Interference Management pro hledání v oblasti silného elektromagnetického rušení (vysílače, antény, stanice vleků s elektromotory apod.).

Pieps Micro

Nejmenší a nejlehčí tříanténový vyhledávač na trhu váží pouhých 150 gramů i díky jediné baterii AA. Vyznačuje se velkým přehledným displejem a kromě akustické a grafické signalizace informuje zachránce i vibracemi. Využívá fotosenzoru i senzoru pohyblivosti. Samozřejmě spolupracuje s inteligentní sondou iProbe, prostě je to našlapaný hi-tech pomocník.

Pro obsluhu přístroje je potřeba pouze jediné ovládací tlačítko a přepínač pro zapnutí/vypnutí.Po zapnutí vyhledávače se na displeji zobrazí třívteřinové časové odpočítávání, a když podržíte tlačítko, lze provést kontrolu ostatních kamarádů - Group Check. Přístroj se následně automaticky přepne do vyhledávacího módu.

Po uložení zapnutého Micra do pouzdra, či kapsy na zip, se přístroj díky fotočidlu automaticky přepne do módu vysílání, který je doprovázen blikáním oranžové diody.

Pokud je hledající přístroj 30 vteřin bez pohybu, výrazný zvuk vás upozorní na to, že se automaticky přepnul do vysílacího režimu.

Vyhledávač Micro poskytuje možnost připojení k aplikaci smartphonu pomocí Blueto­oth a provést si aktualizaci přístroje.

Stručný přehled lavinových vyhledávačů na trhu 16-17

Všichni výrobci ke svým top modelům začali vyrábět i jejich „ořezanější“ varianty, které nemají kompletní škálu funkcí jako jejich „vyspělejší sourozenci“, Přesto jsou pro účely elementární záchrany stejně kvalitní, jako ty nejdražší. Výhodou je zhruba o třetinu nižší cena.

Při kliknutí na obrázek vyhledávače se dostanete na stránku, kde si můžete přehledně prohlédnout data o přístroji a pro jeho výběr použít volitelné atributy a následně provést porovnání.

Arva

Vyrábí přístroje, které mají výhodný poměr cena-výkon. Podrobnější popis omedailovaného Axia už jste si přečetli.

Výkonným, kvalitním přístrojem je Neo, s jednoduchým ovládáním. Dvě ze tří antén mají stejnou velikost, a proto si můžete troufnout prohledávání laviniště v 60 metrů širokých zónách.

Slušný standard s dobrým poměrem cena-výkon, to je další vývojový stupeň přístrojů řady Evo, tentokrát Evo 4.

Přehled lavinových vyhledávačů Arva 2016-17

BCA

Američané kdysi přinesli světu digitální pípáky. Přístroje Tracker 2 a novější, velmi lehký Tracker 3, vynikají velmi rychlou reakcí a tím urychlují proces hledání. Jejich výhodou je velmi jednoduchá obsluha. Ale nenajdete u nich markovací funkci ani groupcheck.

Přehled lavinových vyhledávačů BCA 2016-17

Mammut

Už pár sezón nabízí švýcarský výrobce dvojici vyladěných přístrojů Barryvox. Jednak Pulse, který vyniká ojedinělou funkci detekce vitality těla zasypaného (ten ale musí mít na těle správně připnutý jedině pípák Pulse.) Pyšní se i možností nastavení profilu, podle individuálních potřeb uživatele.

Méně vyspělý kolega Element boduje dobrým poměrem cena-výkon, na rozdíl od Pulse mu chybí některé „prémiové“ funkce, ale základní funkce vyhledávače bývají stejné.

Přehled lavinových vyhledávačů Mammut 2016-17

Ortovox

Výjimečnost tří vyhledávačů tradiční značky spočívá v technologii Smart-Antenna, která dokáže analyzovat pozici antén u vysílajícího vyhledávače zasypané osoby. Vyhledávač má v sobě zabudovaný polohový senzor, který vysílání automaticky přepne na nejvhodnější anténu, která má maximální dosah. Projevuje se to tak, že i při nejméně výhodné poloze zasypaného zachytí hledající vysílaný signál v téměř dvojnásobně velkém prostoru. Smart Antena eliminuje nevýhodnou polohu zasypaného a díky tomu se zvyšuje naděje na rychlejší záchranu.

Vlajkovou lodí je model S1+ pro profíky, který má navíc speciální funkci „hlubokého zasypání“ a funkci 4+,  pro situace, kdy jsou čtyři a více zasypaných. Umožňuje individuální nastavení přístroje

Solidní standard reprezentuje vyhledávač 3+, jen o málo zaostává za topmodelem. Třetí pípák Zoom+ se vyznačuje jednoduchostí a je ideální pro začátečníky. Nemá bohužel markování, ale pro případ více zasypaných má funkci, zjednodušující hledání pomocí metody tří kružnic.

Všechny Ortovoxy vynikají intuitivní obsluhou, výbornou akustickou a vizuální informací o zasypaných a jsou vybaveny odrazovým reflektorem Recco.

Přehled lavinových vyhledávačů Ortovox 2016-17

Pieps

Vyhledávače Pieps jsou kompatibilní s elektronickou lavinovou sondou iProbe, což pomůže hlavně při vícenásobném zasypání.

Popisované Micro není určeno pro vůdce, ale cílí na masy, které hledají malý, intuitivně ovladatelný vyhledávač. Špičkový přístroj DSP se dodává i v provedení Ice, které se liší jen průhledným pouzdrem, takže vidíte „vnitřnosti“ pípáku. DSPéčko má funkci kontrola vysílací frekvence okolních přístrojů i sklonoměr. Podstatně levnější, ale přesto dostatečnou volbou je DSP Sport.

Přehled lavinových vyhledávačů Pieps 2016-17

Další funkce vyhledávačů

Groupcheck je funkce, která spočívá v tom, že přístroj v režimu vysílání zachytí jen ten signál, který je vysílán v bezprostřední blízkosti (na těle kontrolované osoby) a není rušen ostatními signály v okolí. 

Auto-Search-To-Send je schopnost vyhledávače automaticky přepnout z režimu „hledat“ do režimu „vysílat“ poté, co se přístroj určitý čas nepohybuje a je tak pravděpodobné, že jeho uživatel byl zasypán (např. tzv. sekundární lavinou). Aktivaci vysílání zařídí buď časový spínač, nebo sensor pohyblivosti.

Kontrola frekvence – funkce, která indikuje, zda přístroj vysílá signál o frekvenci, jehož hodnota je nebo není v intervalu 457 kHz +- 20Hz.

Standby funkce – přístroj je v režimu spánku, ani nevysílá, ani nepřijímá. Může ji použít například manažer záchrany. Tento člověk nehledá, ale řídí lidi a komunikuje s profesionálními záchranáři.

Nezapomínejte, že každý vyhledávač je tak dobrý, jak dobře s ním umí zacházet jeho majitel!