Nosný zádový systém

Záda batohu i polstrování bederních i ramenních pásů tvoří měkká, příjemná pěna. Protože má hladký povrch, neulpívá na jejím povrchu sníh.

Záchranná technologie Alpride

Přestože byl na ISPO 2018 představen nový systém Alpride E1 s ventilátorem, stávající Alpride s bombičkami bude stále na trhu. Připomínám, že nafouknutí Airbagu se děje pomocí stlačeného média ve dvou kovových kartuších na jednorázové použití.

Na začátku výletu jsem kartuše našrouboval do hlavní komory batohu. Každá z láhví má jiný průměr závitu a tak se nemůžete splést.

Technologie Scott Alpride Airbag System patří mezi ty středně těžké, kompletní batoh váží 2860 g. Protože na stejném principu s bombičkami fungují i záchranné vesty v letadlech, nebývá problém s leteckou přepravou. Při letu do Gruzie jsme neměli na letišti žádné problémy.

Nastavitelné madlo

Lavinový batoh pomůže jen tomu, kdo jej včas aktivuje zatažením za madlo. Madlo si můžete připojit na pravý nebo levý popruh, podle toho, kterou ruku máte šikovnější. Nově je nastavitelná výška pozice madla na popruhu.

Proti nechtěnému odpálení brání madlo pouzdro na zip, které ho uschová. Pro nachystání madla na začátku túry jej stačí obnažit ze sevření tunýlku se zipem a po túře zase šup do zákrytu.

Uspořádání prostoru

Batoh Scott Backcountry Guide AP 30 Kit má objem 30 litrů, je obdélníkového tvaru všechny prostory jsou uzavřeny zipy s dobře uchopitelnými jezdci.

Batoh má dvě větší komory, jednu na lavinovou lopatu a sondu s připravenými tunely na vymezení pozice sondy i madla lopaty. Když se celý zip po obvodu rozepne, jsou věci dobře po ruce. Na vnitřní straně je potisk se schematickým návodem na navigaci vrtulníku a za zipem se skrývá docela velká kapsa, ideální pro taštičku na doklady.

V hlavním, největším prostoru je záchranná technologie Alpride ale ještě dostatek místa na věci.

Horní, menší kapsa, umístěná shora mezi ty dvě velké, se výborně hodí na drobnosti a hlavně na brýle, které se díky hebkému povrchu stěn nepoškrábou.

Na konfiguraci prostoru jsem si rychle zvykl, vše je přehledné a snadno dostupné.

Lyže na batohu

Jak bývá u lavinových batohů obvyklé, lyže se až na málo výjimek nedají připnout na botoh z boku. Používá se diagonální uchycení na čele batohu. Nejinak je tomu u Guide 30. Myslí i na moderní, velmi široké lyže. Vespod se lyže provlečou okem z lanka, obaleného bužírkou. Očko se dá stáhnout podle šířky lyží na míru. Horní úchyt lyží řeší popruh s přezkou s „dvojitou“ aretací. Která se podlně rozepíná i v rukavicích. Za nosení lyží ode mě dostává batoh kladné body.

Ramenní a bederní popruhy

Na ramenou sedí batoh dobře díky anatomickému tvarování. Oba popruhy spojuje hrudní pásek s píšťalkou. Bederní popruh má kovovou přezku, ostatně kovové, pevné přezky a spony jsou u lavinových batohů standardem. Rozepínání a zapínání spony bederáku se ale stalo neoblíbenou činností při každém nasedání a vysedání z lanovky. Pro mě byla tahle spona jedinou komplikací na tomto báglu.

Stabilita za jízdy

Dosyta jsem si užil jízdy s báglem, mnohem méně jsem ho nosil při výstupech. Seděl mi výborně. S výškou 177 cm patřím mezi průměrně vysoké lidi a tak ni batoh dobře pasoval, těžko říct, jak by pasoval menším a vysokým lyžařům při jediné velikosti zad.

Objem a velikost

Třicítka Guide je výborný batoh pro jednodenní hvězdicové túry z horské chaty nebo z údolí. Při ledovcové túře už může být problémem dostatek místa na ledovcovou výbavu (když není celou túru na úvazku) a když je potřeba dát lano do batohu. To je ale problém většiny lavinových batohů, které se svou velikostí kolem 30litrů nehodí pro vícedenní přechody zaledněných hor.

Shrnutí

Lavinový batoh Scott Backcountry Guide AP 30 Kit je výborný pro freeride nebo neledovcové túry. Osvědčený záchranný systém Alpride je součástí promyšlené konfigurace prostoru batohu. Nehodí se pro vícedenní přechody, objem je příliš malý. Lyže na batohu se nosí pohodlně, nelíbila se mi špatná ovladatelnost spony bederáku.

Parametry blavinového batohu Scott Backcountry Guide AP 30 Kit

Lavinové batohy Scott 2017-18

Video o systému Alpride: