Podobné podněty tě jednoduše přivedou na myšlenku, že bys to měl zkusit taky. Důvodů najdeš celou řadu a myslím, že jsou docela pádné a pochopitelné!

V řadě věcí a naštěstí je to tak, že většinou uděláš krok z blátivé louže na anglický trávník. Tady si o tom přečti celé pojednání!

Tak ses tedy rozhodl to zkusit? Gratuluju! Připravil jsem ti malou nápovědu. Odpovědi na otázky, které musíš vyřešit!

Nemám vybavení…

Jasně, že nemáš výbavu a nemá ji ani soused. Není problém si ji půjčit. Půjčovny existují v rámci prodejen skialpinistického vybavení. Ty jsou nejen ve větších městech, ale i přímo v lyžařských střediscích. Mezi prodejci ortodoxně sjezdařského nádobíčka byl donedávna skialp sprosté slovo, ale dnes mají mnozí obchodníci v našich horských skicentrech k zapůjčení kompletní sety.

Nevím, jak se s tím zachází…

Obsluha vybavení není žádná věda. Lyže jsou o něco širší a o dost lehčí, než ty sjezdovkové. Hůlky pevné vyměníš za teleskopické. Na skluznici nalepíš stoupací pásy, kterým se někdy archaicky říká tulení, to ale bývalo v éře Amundsena. Lyžáky musí umožňovat chůzi, takže mají pohyblivý kloub v oblasti kotníku. Vázání umí uvolnit patku pro výstup a zamknout pro sjezd a k tomu je bezpečnostní. Boty do něj zacvakneš podobně snadno jako u sjezdových. Všechny tyto moderní věcičky jsou velice sofistikované a intuitivně ovladatelné…

Musím do kurzu?

Záleží na tom, jaké jsou tvoje dovednosti a co se potřebuješ naučit. Někdo se chce zlepšit v lyžování ve volném terénu, jiný touží zvládnout manipulaci s výbavou a osvojit si různé finty a další má potřebu proniknout do tajů lavinové prevence.

Tvým rádcem a školitelem může být horský vůdce, instruktor horolezectví ale i zkušený skialpinista. Záleží na jeho znalostech a pedagogickém talentu… Dávej pozor, buď zvídavý a pokládej svému guru dobře mířené otázky a vyžaduj zdůvodněné odpovědi. Časem tak poznáš, jestli je dobrý nebo je to třeba jen výřečný exhibicionista…

Dobrou teoretickou přípravkou je samostudium na Skitour.Guru. Tady je přehledně know-how a tady lavinová prevence.

Nemám s kým…

Skialpinistů přibývá, stejně jako obchodů s vybavením, kolem kterých se vytvářejí komunity. Nabídka různých akcí jako jsou hobby závody, testovací dny, začátečnické kurzy je stále širší a na nich potkáš spoustu lidí, se kterými pak můžeš skialpovat.

Taky facebook nabízí skupiny skialpinistů, kde můžeš hledat parťáky, já ale doporučuji seznámení face to face.

Bojím se laviny…

Kdo se nebojí, není normální. Jde o to obávat se přiměřeně podmínkám. Pochopit laviny je nekonečný příběh na celý život a kdo si už myslí, že všechno ví… ten stojí jednou nohou v pekle. Možná znáš ten vtip… Jaký je rozdíl mezi Bohem a horským vůdcem? Bůh si nemyslí, že je horský vůdce…

Lavinové poznávání je mozaika vědomostí, praktického pozorování, osobních zážitků. Když začínáš, je mozaika v tvé hlavě složitá asi tak, jako pětidílné puzzle s maxipsem Fíkem a když jdeš do skitourového důchodu, měla by připomínat velkolepou fresku v Sixtinské kapli. Když se zastavíš na úrovni výzdoby nad vchodem do městské polikliniky, možná se důchodu nedožiješ…

Prostě štěstí přeje připraveným!

Mám nadváhu…

Jasně, v dnešní sedavé době ji má spousta z nás. Skialp je dobrá odtučňovací kůra. Samozřejmě, že každé kilo navíc tě zpomaluje do kopce a ubírá síly při výstupu. Docela fajn motiv, proč se kil zbavit!

Mám to do hor daleko…

Jako většina lidí z měst… Ale když musíš, tak musíš. Je to jako s kokainem. Když bílý prášek zavelí, nic Tě nezastaví. A to si piš, že lyžování s pásy je pořádně návykové!

Ale do střediska na sjezdovky jezdíš, ne? Ano, jistě… Tak co tam máš dál? Zeptal by se kochající doktor v legendárním Svěrákově filmu?

Nic. Jdu do toho!

Příjemné zážitky v duchu hesla Live. Skialp. Repeat Ti přeje SkitourGuru a věří, že obsah webu Ti počáteční cestu ulehčí a později bude dobře informovat a inspirovat!