Krátká rekapitulace

Záchranné systémy s airbagy byly ve svých počátcích výhradně plněny stlačeným médiem (inertní plyn nebo vzduch), které se uchovávají v tlakových lahvích - kartuších. Dodnes jde o nejzastoupenější metodu plnění, kterou využívají technologie R.RIDE a S.Light (ABS Airbag), Avabag (Ortovox), Float (BCA), RAS a PAS (Mammut) a Reactor (Arva).

Pak přišel systém plnění airbagů okolním vzduchem, který vhání do vaku ventilátor, poháněný elektromotorem, ten čerpá energii z akumulátoru. Začal s tím JetForce (Pieps a Black Diamond) a pokračoval kanadský Arcteryx se systémem Voltair.

Loni přišla švýcarská firma Alpride (ve spolupráci se Scottem) s technologií superkapacitoru. Energie, která je potřeba na pohon ventilátoru se nezískává z velkého akumulátoru ale z miniaturního superkapacitoru, což je takový kondenzátor a nabíjí se buď ze sítě, nebo pomocí pouhých dvou tužkových baterií velikosti AA. Více o superkapacitoru je v samostatném článku…

Kartuše beze změn

Zdá se, že systémy se stlačeným médiem v kartuši se dostaly na svůj strop, ať už jde o snižování váhy i minimalizaci objemu. Kartuše jsou karbonové, airbagy z tenčích materiálů, osobně pochybuji, že nějaké rezervy ještě jsou…

Inovovaný Jetforce 2.0

Systém s ventilátorem, byl odlehčený zhruba o 20% a protože Pieps hmotnost samostatného systému neudává (není vyjímatelný) nejde to seriózně změřit a přesná čísla nejsou zveřejněna. Původní airbag s objemem 200 l byl zmenšen 170 litrů (překvapivě ne na 150 litrů), ale materiál Airbagu zůstává stejný. Nadále zůstává výhodné zpětné vyfouknutí airbagu, funkčnost při marazu až -30 stupňů a 500 nabíjecích cyklů akumulátoru. Novinkou systému je komunikace s aplikací Pieps přes Bluetooth.

Švýcarský Alpride

Osvědčený systém Alpride 2.0 se dvěma bombičkami, stejnými jako u záchranných vest v ledadle je beze změn. Kromě Scottu je nově u G3, Millet, a BD a nadále u Ferrino  a Advenate.

Loni představený Alpride E1 byl doteď, na jednu sezónu, exkluzivně u batohů Scott. Od zimy 19-20 se objeví i u dalších výrobců batohů – Piepsu, Black Diamondu a Advenate.

IAS od Advenate

Nová německá značka představila loni na ISPO unikátní, patentovaný systém IAS (Integrated Avalanche System). Za připomenutí stojí i letos. Madlo, kterým uživatel aktivuje airbag Alpride 2.0 zasune hned poté do úst. Jeho funkcí je získávat ze sněhu kyslík. Tento systém známe už léta z produkce BD (Avalung) a v kombinaci s Alpride ji využívá také italské Ferrino.

Aerosize

Polský startup představuje systém, s podtitulem Hybrid Avalanche Airbag. Unikátní je v tom, že jde o velký límec ve tvaru podkovy, který si lyžař upne kolem krku a ramen, nezávisle na batohu. 150 litrové těleso se aktivuje pomocí aktivace stlačeného argonu v kartuši. Zajímavé je, že vnitřní objem airbagu se nafukuje automaticky a stlačený plyn z kartuší vyplní pouze obvodový prstenec, který tvoří pouze 20% objemu airbagu. Celý „chomout“ váží 1490 g i se dvěma bombičkami.    

Na veletrhu sice Arcteryx vystavoval, ale batohy Voltair nebyly představeny. V příštím článku se dozvíte, jaké novinky jsou mezi batohy jednotlivých značek.

Související odkazy:

Lavinové batohy 2018-19

Záchranné systémy lavinových batohů 2018-19

Kartuše pro lavinové batohy 2018-19