Výbava pro děti

Bydlíme ve městě a skialpy jsou naše doplňková lyžařská aktivita, takový bonbónek. Proto nám nepřijde ekonomicky rozumné pořizovat kompletní lehkou výbavu. Zvolili jsme adaptérContour StartUp. Díky tomu využijeme běžné sjezdařské boty i lyže a kromě adaptéru, který se nacvakne do vázání, jsou potřeba už jen stoupací pásy. Podrobně vysvětleno je vše kolem StartUp v samostatném článku. Adaptér považuji za optimální do věku 10-12 let.

Lyžařské boty na sjezdovku nelimitují v pohybu, pokud zapnete přezky jen dole a komín necháte úplně povolený a zakrytý návlekem v nohavici proti vnikání sněhu.

Lehoučký „techový“ set by byl super, ale…

Kromě vysoké pořizovací ceny potřebují lehké pinové vázání botu s inserty, do kterých zapadají piny. Protože dětské nohy rychle rostou je investice do dalších bot značná a posouvání rozsahu u skialpových vázání není tak jednoduché jako u sjezdařského rentalového vázání.

Velikost bot

Nejmenší skialpové boty jsou dámské velikosti 22, 22,5, 23 mondo point, to zhruba odpovídá v obvyklém číslování velikosti 36. Takovou velikost mívají děti obvykle děti kolem 12 let. Je téměř jisté, že každou sezónu budete potřebovat nové boty a jim přizpůsobovat vázání.

Vázání pro děti

Vysportované děti jsou lehké a u skialpových vázání musíte nastavit vypínací sílu, která zhruba odpovídá 1/10 váhy dítěte. Třeba průměrně vysoká sportovní 10 letá dívka váží kolem 30 kg, 12 letý svalnatý kluk váží 35-40 kg. Hmotnost dětí tedy značně limituje použitelné bezpečnostní vázání. Vázání pro děti by mělo mít vypínací sílu alespoň od DIN 3.

Zdaleka ne každé rentalové vázání dovoluje posouvat jak špičku, tak patku. Když je vázání o trošku víc vzadu, dítěti se bude obtížně zatáček a sjezd se může místo požitku změnit v nepříjemný přesun dolů.

Pásy a hole

Tady není žádný problém, dají se použít pásy podobně jako u lyží dospěláckých. Stačí oříznout podle tvaru a délky lyží a upevnit úchyty na špičku a patku. Stejně tak je tio s teleskopickými holemi, pozor jen na velikost madel, aby nebylo madlo příliš velké pro dětskou ruku. Trojdílné hole už mají délku od 60 cm. Takže s délkou žádný problém. Bez problémů poslouží i dětské hole, které používají děti na sjezdovky. Pozor ale při množství nového sněhu -  malé sjezdařské sněhové talíře se budou bořit, je potřeba je vyměnit za větší průměr.

Půjčovny a dětské vybavení

Možná to bude časem lepší, ale současné půjčovny skialpového vybavení se logicky zaměřují hlavně na dospělé skialpinisty a mainstreamové velikosti. Nejde očekávat, že budou k dispozici ve větším počtu malé boty a lyže kratší než 150 cm.

Další věc je cena. Když si chcete zkusit skialp s malými dětmi v okolí střediska, kde mají půjčovnu s krátkými lyžemi 120-130 cm a malými čísly bot. Stačí si je rezervovat a můžete vyrazit. Cena bude asi obvyklá.

Když chcete mít jistotu a být operativní a v místě bydliště se vám podaří najít vybavení pro děti je to fajn. Ale kdo jede třeba na týden a chce si zpestřit lyžařskou dovolenou 1-2 dny v týdnu na skialpech, zaplatí týdenní sazbu a to už bude docela drahé.

Ve srovnání s tím je jednorázová investice do adaptéru ekonomicky výhodná, a když se večer rozhodnete, že zítra někam pojedete, nemáte problém.

Kdo zná půjčovnu se skalpovými lyžemi délky 120-130 cm, napište mi prosím na michal@skitourguru.com.

Běžky s pásy a sjezdovky a boty v batohu

Na běžky koupíte dětem úzké pásy, které se přímo vyrábějí nebo si je sami uříznete z polotovaru či zbytků. Dítě vystoupá na kopec na lehoučkých lyžích. Nahoře ale musíte dítě přezout do sjezdařských lyžáků a na batoh si připnete běžky místo sjezdovek, které jste vynesli nahoru.

Proč nejsem příznivcem tohoto řešení? Táhnout v batohu lyžařské přezkáče a lyže není váhově moc příznivé, zvlášť když jdete na výlet se dvěma dětmi. Stoupající dítě na běžkách bude mít určitě pohodu. Pokud bude měkký sníh. Na tvrdém sněhu bude na běžkách jako koza na bruslích a může to být nebezpečné. Nemluvě o přetížení rodiče, který už tak nese do kopce řadu dalších věcí pro děti.

S pásy na sjezdovkách dítě získá pocity, který pak zúročí v dalším skialpovém životě. To, že by posouvání těžkých lyží do kopce bylo pro klouby dětí zdravotně závadné, jsem z odborných kruhů ještě neslyšel – zajímal by mě názor nějakého lyžaře ortopeda…

Dětské skialpové lyže

Dětské skialpové lyže nabízí značka Hagan. Lyže Boost JR se vyrábějí v délkách 125, 135 a 145 mm a pod vázáním mají šířku 76 mm.

Další lyže v dětských délkách jsou ZAG Slap Team a Fischer Prodigy. Bohužel nejsou ani jedny vyloženě pro skitouring.

Vázání pro dětskou váhu a boty bez insertů

Když použijete rámové vázání Hagan Z02 Junior s vypínací silou DIN 2-7, nebudete potřebovat lyžáky s piny. Délka skeletu boty musí být v intervalu 225-280 mm. Vázání je na trhu, ale v poslední kolekci Haganu už není a tak jde spíš o doprodej.

Dalším řešením je použít rámové vázání Fritschi Scout 11. Vypínací síly DIN 3-11 dovolují použít vázání dětem od 30 kg váhy a to už není špatné. Jiná rámová vázání jsou příliš těžká. Nejkratší verze „S“ vázání Scout je pro skelety délky 260-315 mm, což malým dětským lyžákům moc nenahrává. Na druhou stranu budou boty této délky používat děti, které váží přes 30 kg.

Pinová bezpečnostní vázání s vypínací silou DIN 3

Většina bezrámových vázání s piny je nastavitelná od DIN 4 nebo 5. Je ale několik výjimek pro lehčí děti než 40 kg. Kanadské lehké vázání G3 ZED 9 lze nastavit od trojky. Totéž platí pro Hagan Pure 8 / Junior a ATK Crest 8, ATK RT 8, Marker Alpinist 8. Francouzský Plum Guide 7 nastavíte od 3,5.  Právě Guide 7 ve variantě Rental umožňuje jako jediný posouvat se změnou velikosti bot jak špičku, tak patku a udržet optimílni polohy bot vůči lyžím.

Vše v jednom a vázání s piny

Kdo se rozhodl do dětí investovat a řešit téměř každoročně výměnu lyžáků kompatibilních s piny, může sáhnout po lehkém setu. Dynafitu trvalo několik let, než svoje úvahy o výrobě dětského setu zrealizoval. Nakonec vytvořil komplet ve stylu rozbal a běž! Lyže + pásy + vázání Seven Summits Youngstar Skiset se vyrábí v délkách lyží 120, 130, 140, 150 a 160 cm. Šířka lyží pod vázání 77-81 mm garantuje šikovným dětem pohodlnou jízdu. Pinové vázání Rotation 7 má posuvnou špičku i patku o 25 mm, celkový rozsah je skvělých 50 mm. Osvědčené mixové pásy jsou z výroby Pomoca. Vše se prodává v setu a tak je potřeba dokoupit ještě lyžáky s inserty. Nejmenší velikost od Dynafitu je 22,5 , což je ekvivalent EU 36.

S batohem a lavinovou výbavou?

Nezapomínejte na to, že ve volném terénu by měly mít i děti na těle zapnutý vyhledávač a v batohu, lopatu a sondu a umět to používat. Asi cítíte, že není vhodné tlačit na pilu, zvlášť u dětí do deseti let věku. Využívejte hezkého počasí a o přestávkách učte děti hledat pípákem a po túře si nacvičovat sondování a vyhrabávání lopatou. V duchu hesla štěstí přeje připraveným.

Tohle platí pro túry v lavinovém terénu, což je u nás na hřebenech v Krkonoších a některých svazích Jeseníků, vesměs těch zakázaných. Pro túry v Alpách je lavinová výbava standardem i pro děti.

Správné oblečení je důležitější než u dospělých

Udělejte všechno pro to, aby dětem nebyla na túře zima. Dobré podkolenky, ideálně z merino vlny a teplé rukavice a čepice jsou základ. Vyplatí se přibalit i rezervní pro případ zvlhnutí těch prvních. Dobrou vychytávkou jsou dospělácké zateplovací palčáky – převleky přes první rukavice, ve kterých je děcku zima. Už mi jednou zachránily větrnou túru.

Pořádnou čepici do větru a mrazu, případně tenkou do jarního slunce a hlavně takovou, která padne pod helmu.

Spodky a roláček základní vrstvy nosí naše děti od norského Devoldu – dvouvrstvý Active - merino se syntetikou. Případně Icebreaker. Podkolenky se nám osvědčily od Smartwool.

Na to je nejlepší prodyšné a neprofukavé softshellové oblečení. Pod bundu patří ještě flísová mikina a do batohu zateplovací bunda – lehká primaloftka nebo nejlépe péřovka.

Pro bezpečný sjezd je dobrá helma a lyžařské brýle, případně sluneční. Namazat obličej a krk ochranným krémem proti slunci, to je důležité!

Tohle je konec seriálu jak skialpovat s dětmi. Díky za spolupráci Tomovi Vidlákovi a inspiraci Jankovi Bednaříkovi. A vám přeji s dětmi pevné nervy, hodně slunce a málo větru. A hlavně radosti z lyžařského vývoje vašich dětí!