Trasy kolem Železné Rudy

Turistické centrum města reagovalo už v roce 2011 na poptávku o značených trasách pro skitouring. Vzniklo sedm túr, které jsou převážně v blízkosti Špičáku a Pancíře. Na webu Železné Rudy si můžete stáhnout mapky i popisky ke trasám.

Tři kopce v okolí

Nejznámější je Špičák, na jehož vrchol vedou lyžařské vleky a je dostupný i z opačné strany. Na vrcholu je rozhledna, stejně jako na nedalekém Pancíři. Na ten vede více značených tras, ale dá se tam vyrazit i z Javorné a udělat okružní túru. Okružní túra vás dovede na vrchol Poledníku s architektonicky zajímavou rozhlednou a pohledem se seznámíte s řáděním hurikánu Kirill.

Trasy lyžařských túr v okolí Železné Rudy

Lyžařská túra na Špičák přes Čertovo jezero

Skitouringový okruh z Javorné na Pancíř

Lyžařská túra na Poledník

Bavorská strana Šumavy

Bavorská Železná Ruda, neboli Bayerischer Eisenstein je bránou k lepším podmínkám. Hned na hranicích s ČR je v nádražní budově vynikající lyžařské muzeum. Dominantou oblasti je Velký Javor – německy Grosser Arber. Proto se okolní horská oblast označuje Arberland. Lyžařským centrem regionu je právě lyžařské středisko Gross Arber se skvělou prudkou sjezdovkou s parametry Světového poháru. V okolí Javoru, nejvyšší hory Šumavy jsou dvě jezera a kolem nich vede okružní tras Arberrunde pro skitouring. Když napadne hodně sněhu, dá se podniknout fajnový freeride z Jezerní stěny – Seewand. Stejně jako při túře na Grosser Arber se vychází na Seewand od jezera Gr. Arbersee

Možnosti skitouringu va bavorské části Šumavy - Arberland

Skitouringový okruh kolem Javorů – Grosser Arber a Kleiner Arber

Lyžařská túra na Grosser Arber

Lyžařská túra Seewand přes Mittagsplatzl

 

 

Trojmezí nad Novou Pecí

Z Nové Pece můžete vyrazit na nejznámější kopce jihovýchodního okraje Šumavy – Plechý, Třístoličník a Smrčinu. To jsou hory na pomezí tří zemí – Česka, Rakouska a Německa. Bohužel ani tedy se nedají očekávat sjezdařské zážitky, spš jde o kochací skitouring po vozových cestách. Ale tak to prostě na Šumavě je a tak se dá nabírat aspoň fyzička pro alpská dobrodružství.

Možnosti skitouringu na Šumavě v oblasti Trojmezí – Nová Pec

Lyžařská túra nad Plešným jezerem - Plechý a Třístoličník

Lyžařská túra na Smrčinu / Hochficht

Šumavské zajímavosti

  • Na vrcholech skitouringových kopců stojí rozhledny - Špičák, Pancíř, Poledník
  • Lyžařské muzeum na nádraží v Bayerischer Eisenstein.
  • Čertovo jezero je ledovcového původu, stejně jako další šumavská jezera - Plešné jezeroPrášilské jezero, Grosser Arbersee, Kleiner Arbersee.
  • NP Šumava provozuje otevřené expozice, kde můžete pozorovat vlka (Srní) a rysy a jeleny (Kvilda).
  • Pro trénink kondice výborně poslouží areál udržovaných tratí pro běžecké lyžování Bretterschachten .n­edaleko bavorského městečka Bodenmais.
  • Nedaleko od německého jezera Gr. Arbersee je běžecký areál Hohenzollen s biatlonovou střelnící.

Na co dávat pozor...

  • Na šumavských túrách si moc sjezdů neužijete a tak je lepší dát přednost lehčím, užším lyžím do šířky 85 mm. Na nich budou dlouhé rovinatější úseky příjemnější.
  • Výstup na pásech vzhůru po okrajích sjezdovek je nebezpečný. Období napjatého vztahu mezi provozovateli středisek a skialpinisty stále trvá. Připomeňte si pravidla pohybu skialpi­nistů ve skiareálech.
  • Slušné chování na túrách je při stále vyšším počtu skialpinistů nejdůležitější cestou k udržitelnému stavu.
  • Pozor na chráněná úzení NP Šumava.
  • Zalesněné šumavské kopce nevykazují lavinové nebezpečí, lavinovou výbavu nechte doma. Naopak je vhodné přibalit si do auta i běžkovou výbavu a během pobytu kombinovat oba druhy lyžování.

Užitečné odkazy

Trasy pro skitouring na Šumavě – ke stažení GPX pro navigaci a potřebné informace – chaty, počasí, laviny, webkamery apod.

Skitouring Šumava - trasy v oblasti Trojmezí (Nová Pec)

Skitouring Šumava - trasy v oblasti Železnorudska

Skitouring Šumava - Böhmerwald - trasy na německé straně v okolí Javoru (Arberland)

Horská služba Šumava

INFOSERVIS SKITOUR.GURU KE SKIALPOVÝM TÚRÁM

K bezpečnému a příjemnému zážitku na lyžařských túrách potřebujete túru naplánovat a pak na trase nebloudit. K obojímu napomáhá Skitour.Guru. Neváhej to využít! Vše máš na jediném místě...