Byla by škoda ublížit skitouringu jako disciplíně lyžování, která stále ještě bojuje o místo na slunci a hledá, jak najít společnou řeč se skiareály. Snažme se všichni naše zimní hory nedecimovat a svým konáním nezesilovat hlasy odpůrců skitouringu, kterých je mezi lidmi pracujících ve skiareálech asi více než fanoušků skitouringu…

Na horách byli mimo sjezdovky vždy super lidi, ale nyní to vypadá, že ne každý/á si zřejmě uvědomuje, že lyžařská turistika se stoupacími pásy, i když je spojená s velkou dávkou svobody, má svá nepsaná pravidla a vyžaduje určité „must have” dovednosti.

Nejen začátek roku však ukázal, že to, co je pro mnohé samozřejmé, někteří zřejmě ještě mnozí neznají (nebo stále ještě) netuší. nebo jen nedodržují Život s covidem-19  zavřel skiareály a naopak přiměl nalepit pásy na skluznice lyžaře, kteří etiketu skialpinisty neznají.

Pojďme si projít ta nejdůležitější pravidla tipy a rady:

#1 Naučte se otočku!

Pro pohyb ve strmých úsecích ve volném terénu je téměř nezbytné zvládat výstup traverzem skialpovou otočku přes šířku svahu nebo koridoru a především stoupací otočku, jednoduše cik-cak. I kdyby přišla na řadu během túry třeba jen dvakrát, přidá na jistotě, ušetří čas i energii a nevydře jinak schůdné místo až na podklad. Na rozdíl od výstupu stromečkem, úkroky nebo jiným stylem, při kterém sněhový podklad ujíždí.

Doporučujeme k přečtení:

Návod, jak dělat stoupací otočku

Základy techniky výstupu na lyžích s pásy

Jak správně stoupat na pásech aby neprokluzovaly

Optimální volba výstupové stopy

#2 Choďte za sebou!

Pokud je někde vyšlapaná jedna stopa, chodí se za sebou. Není nutné ušlapat několikametrový pás včetně borůvčí kolem.

Doporučujeme k přečtení: Pravidla pro pohyb skialpinistů na sjezdovce

#3 Nebojte se zeptat kudy kam!

Pokud není zřejmé jakým směrem se trasa převážně chodí, je dobré se zeptat. Stejně tak je dobré podívat se předem do mapy. Volný terén není areál s cedulemi modrá, červená, černá. Co se dá v létě seběhnout v pohorkách, vypadá na lyžích úplně jinak.

Doporučujeme k přečtení: Orientace a jak na to

#4 Dodržujte obvyklý směr na trase!

Na některých místech se chodí okruhy konkrétním logickým směrem. Je škoda zničit výstupovou stopu plužením a pády, protože zrovna vy (byť jste jediný) potřebujete sjíždět úsek opačným směrem a kolem stopy není dost sněhu nebo prostoru na volnou jízdu.

#5 Sjíždějte jen terén, který zvládnete!

Je dobré sjíždět jen to, na co mám a jsem si jistý. Je zbytečné riskovat, tím spíš tam, kde často není signál pro přivolání pomoci. Mimo to udělá nezvládnutá technika z bílé peřiny nevzhledné oraniště.

#6 Naučte se sjíždět na pásech!

Pokud se bojíte sjezdu, je to úzké na otočky, je tam jen výstupová stopa a v zoufalé situaci nemáte jinou možnost, zkuste jet dolů stopou s nalepenými pásy.

#7 Nepoškozujte vegetaci!

Jízda po kolena borůvčím, svahem o sklonu dětské sjezdovky, když vedle je cesta nebo stopa, není freeride ani skialp, ale zhovadilost. Občas je dobré se otočit a podívat se, co za námi zůstalo a jestli je to to, co bychom chtěli vidět před sebou.

#8 Neničte stopy běžkařům!

Skialpové lyže svou šířkou ničí běžkařské stopy, prošlápnuté i vyřezané. Je dobré jít krajem v ploše pro skejt nebo si prošlápnout svoji stopu.

#9 Nebuďte hluční!

Když už dojdete na kopec, není potřeba řvát a dávat najevo, jak jsou ty piny na hovno, nebo že dolů pojedete černou. Ostatní kolem vás si tam vyšli třeba proto, že si chtějí krom jiného užít ticho a klid mimo rušné lyžařské středisko.

#10 Respektujte chráněná území!

Vrcholové partie hor na mnoha místech spadají do 1. zóny národního parku nebo jiné formy chráněného přírodního území, kde platí (celoročně) zákaz vstupu mimo značené trasy.

Buďme vítanými skialpinisty a skituristy!

České hory jsou malé, provozujme skialp v mezích zákona, prostě tak, abychom se tam mohli vrátit a nepůsobili, aspoň ne tak okatě, jako škodná. Ego by mělo být tím prvním, co zůstane doma a vystřídá ho pokora a ohleduplnost.

Děkuji za pozornost, přeji hodně výškových metrů a šťasných návratů!

Štěpán Tomas, skialpinista