Skitouring a freeride

V zimním období se stává chata vyhledávaným cílem lyžařských turistů a freeriderů. Okolní vrcholy nabízí celou řadu možností. Na rozehřátí a rozkoukání, případně túru do špatného počasí je ideálním cílem vrchol Medelzkopfu nad průsmykem Kalser Tauern. Nejnáročnějšími kopci jsou východně položené Johannisberg  a Hohe Riffler. Zdaleka nejoblíbenější je hřeben západně od chaty. Vrcholy Hoch Fürlegg, Stubacher Sonnblick a Granatspitze nabízí parádní výhledy a několik variant sjezdů až na hladinu Weißsee. „Rudolfka“ je taky cílem čtvrté etapy známého a náročného lyžařského přechodu Skiroute Hochtirol.

Rodinné lyžování i skialp

Horský hotel Rudolfshütte leží uprostřed lyžařského střediska Gletscherwelt Weissee. Kromě nejvýše položené sjezdovky z Medelzkopfu jde o tratě středně náročné a lehké, ideální právě pro děti. Přímo u dveří chaty mohou rodiče obout do lyží malé caparty a bez složitého přemísťování lyžovat pod okny chaty na ideální výukové trati. Pokud děti lyžování unaví, je to do vyhřátého pokoje kousek. Dobrá je kombinace skialpinismu  a lyžování s dětmi. Když se domluví více horsky laděných rodinek, může část rodičovstva na túru a část se promění v učitele lyžování.

Túra začíná na jezeře

Ať už zvolíme jakoukoli lyžařskou túru, vždy musíme po jednoduché sjezdovce od chaty po prosluněném jižním svahu, pak zahnout doprava a jednoduchým terénem sjet na zamrzlou hladinu přehrady. V mrazivém stínu nalepujeme pásy a před očima máme široké panorama 800 metrů vysokého svahu, který pokrývá v horní části ledovec Sonnblickkees. Během posledních horkých letních období došlo k výraznému odtávání ledovce a před dvěma lety se právě vlivem tepla odlomil obrovský sérak. Glaciologie má na Rudolfshütte svou tradici. Salzburská Univerzita zde měla dříve dokonce pracovnu, kterou nejčastěji využívala glaciologická kapacita Heinz Slupetzky. Vraťme se ale zpět na hladinu jezera. Přímo z vody, či spíše ledu vystupuje široká stěna Kristallwand.  V její kolmé, místy dokonce převislé skále se vine jedna z nejtěžších zajištěných cest Alp. Tato dvouhodinová via ferrata začíná v létě tyrolskou lávkou a po silově náročných traverzech končí na skalní plošině nedaleko ledovce.

Hoch Fürlegg

Rudolfshütte je ideální pro skialpinistické víkendové kurzy se zaměřením na ledovcový terén. Zdejší terény ve spojení se zázemím chaty jsou ideálním prostředím pro skialpinisty, freeridery i snowboardisty, kteří stoupají k vrcholům se sněžnicemi nebo na splitboardech. Po Medelzkopfu je vrchol Hoch Fürlegg jediným, kdy se nám do cesty nepostaví vždy zrádný ledovec. Bezmála třítisícový kopec je ideální zahajovací túrou. Sklon svahu je jen místy prudší, než 30 stupňů, ledovec se obchází a výhled z vrcholu je rovnocenný s okolními horami. Co na tom, že do „magické“ 3000 chybí 58 m.

Stubacher Sonnblick

Výše zmíněný svah opancéřovaný ledovcem přitahuje lyžaře jako magnet. Výstup je do výšky 2700 m shodný s Fürleggem. Závěrečných 150 výškových metrů mezi ledovcem a vrcholem tvoří kamenná pyramida. Pokud jsou dobré sněhové podmínky, dá se vystoupat na lyžích až k vrcholovému kříži. Často ale vítr způsobí nedostatek sněhu a na kopec musíme stoupat po vyfoukaném tvrdém sněhu v mačkách a s cepínem v ruce. Z vrcholu je krásný výhled k západu na dominantní rozložitý masiv Grossvenedigeru. Jihovýchodnímu směru jasně kraluje nejvyšší rakouská hora – Grossglockner. 

Sjezd pravidelně vyvolává v milovnících vratkých desek napjatá očekávání. O kvalitě prožitku většinou nerozhoduje jen lyžařské umění, ale trojice pracantů. Slunce, vítr a mráz dokáží připravit pestré menu. Od nadýchaného prašanu po ledovou krustu.

Granatspitz

Méně často navštěvovaný vrchol, než sousední Sonnblick. Oba vrcholky vypadají jako dvojčata a rozděluje je jen sedlo Granatspitzschar­te. Lyžaři ale rádi stoupají do jiného sedla, blízkého Granatspitzsattel. To odděluje dva ledovce, dříve zmiňovaný Sonnblickkees od Kalser Tauernkees. Právě tímto ledovcovým karem vede sjezd s převýšením 700 m. V místě zvaném Unterer Schöber se musí na půl hodiny nalepit pásy a vystoupat do plochého sedla Kalser Tauern. Túru lze zakončit sešupem po trati sjezdovky nebo volným terénem severními svahy pod Tauernkogelem.

Kanonenrohr

Lezecká stěna

Jestliže nám v provozování horských sportů zabrání nevlídné počasí, o náhradní program nebude nouze. Skvělým povyražením je 14 m vysoká lezecká stěna. Na ploše 300 m2 se to hemží cestami různých obtížností a výborně se tu nacvičují záchranné techniky na ledovci, např. kladkostroje apod. Pokud máte ztuhlé svaly je k dispozici na uvolnění sauna. Kdo má pohybu po túře málo, může si zaskotačit ještě při pingpongu nebo utužit svaly v posilovně.

Přepychová kuchyně

Rudolshütte by se dala označit i jako nejdokonalejší výkrmna mezi horskými chatami. Bohatý výběr ranního švédského stolu, od slaného po sladké, uspokojí každého. Kdo se ale pěkně přecpe večer, vydatnou snídani až tak moc nepotřebuje. Večeře, to je totiž zlatý hřeb celého dne. Lahodné papáníčko o čtyřech chodech a vybírat si můžete hned z několika hlavních jídel, z nichž aspoň jedno šmakuje vegetariánům. Dobrou chuť!