Nejprve se chci zeptat, jaké nejdůležitější kritéria obsahuje norma EN 16716 pro výrobu lavinových batohů?

Evropská norma pro airbagy EN 16716 je poměrně rozsáhlá a náročná. To je velmi důležité, protože to znamená, že se zákazníci mohou spolehnout na spolehlivě fungující batoh s airbagem, pokud se dostane na trh. Při lavinových nehodách nelze stoprocentně zaručit 100% účinnost nebo jistotu přežití při použití lavinového batohu. Norma však vychází ze všech známých údajů o lavinových nehodách, a proto definuje mezní hodnoty s určitou rezervou. To má velký význam jak pro rychlé a dostatečné nafouknutí airbagu, tak pro spolehlivé spojení batohu s tělem člověka, strženého lavinou.

Který z požadavků téhle normy bylo nejtěžší dodržet?

Zcela jasně bylo při vývoji hlavním cílem vytvořit spolehlivý systém s airbagem s co nejnižší hmotností! Jako horský sportovec si s sebou na hory vždy beru vše potřebné s co nejlehčí váhou, která zároveň zvyšuje moji bezpečnost. Vytvoření systému s nízkou hmotností však ztěžuje zohlednění různých standardních kritérií. Patří mezi ně například dodržení extrémně vysokých hodnot pevnosti tkaniny airbagu proti roztržení.

Co bylo hlavní motivací firmy ORTOVOX k nahrazení osvědčeného systému Avabag?

Celkově jsou elektronické systémy z hlediska bezpečnosti lepší než systémy s tlakovou kartuší. To jistě potvrdí každý, komu se někdy na horách nechtěně „podařilo“ aktivovat lavinový batoh a nafouknout airbag. Možnost opakovaného, vícenásobné aktivace považuji za obrovské zlepšení. Dřívější nevýhoda vyšší hmotnosti elektronických systémů byla odstraněna systémem LiTRIC. Vzhledem k tomu, že váha nového systému LiTRIC je stejná jako hmotnost systému s kartuší, není již důvod, abychom v našem sortimentu měli systém s tlakovou kartuší. Bonusem je také konec častých komplikací s leteckou přepravou.

Jak vznikl název LiTRIC?

Název LiTRIC je kombinací dvou slov "light" (lehký) a "electric" (elektrický). Systém LiTRIC je lehký a spouštění se provádí pomocí elektroniky.

S jakými patenty jste se při vývoji museli vypořádat?

U výrobku, který má zachraňovat lidské životy, jsme se chtěli zaměřit jednoznačně na bezvadná technická řešení. V oblasti elektronických airbagů však existuje několik patentů a patentových přihlášek, které jsme důkladně prozkoumali. Některé patenty má jak náš spolupracující partner ARC'TERYX, tak i my ve společnosti ORTOVOX. Ohledně některých řešení jsme vedli také úspěšná jednání s konkurenty. S tímto typem záchranného prostředku si nechceme navzájem komplikovat život a způsobovat si problémy.

Vývojovou spolupráci obou firem prezentujete 50:50. V čem byl hlavní vstupní přínos Arcteryxu a jaké trumfy držel v rukou ORTOVOX?

Obě společnosti přinesly do vývojového projektu mnoho zkušeností. Společnost ARC'TERYX se již stala průkopníkem v oblasti elektronických airbagů, což pro nás bylo velmi užitečné. Firma ORTOVOX byla v posledních letech v segmentu airbagů obecně velmi úspěšná. Celkový výsledek je do značné míry dán koncepcí a společným vývojem obou hlavních vývojářů, každého z jedné firmy.

Zasáhla vývoj a výrobu prototypů „celosvětová dodavatelská krize“ v době covidu a krátce po ní?

Celosvětová krize v zásobování opakovaně zpomalila vlastní vývojové práce na více než rok. Vyskytly se problémy, které nikdo z nás nemohl předvídat. To bylo pro náš malý vývojový tým nesmírně náročné. Kromě doby vývoje bohužel krize zasáhla i pořizovací cenu. Vzhledem k velkým a nepředvídatelným změnám cen elektronických součástek bylo velmi obtížné dosáhnout původní prodejní ceny LiTRIC. Naštěstí se nám do zahájení prodeje podařilo najít vhodné řešení.

Proč jste při vývoji nezkusili zakomponovat do LiTRICu zpětné vyfouknutí vzduchu z airbagu? Zasypaný by tím získal pod sněhem k dispozici 150 litrů vzduchu…

Hlavním cílem batohu s airbagem je udržet postiženého sportovce na povrchu laviny v případě zachycení lavinou. Náš vývoj je založen na záměru tento cíl co nejlépe realizovat. Navrhli jsme systém, který zvládne více aktivací na jedno nabití a je extrémně lehký. Kdybychom si stanovili další cíle, tedy i zpětné vyfouknutí airbagu, které by se odchylovaly od hlavní funkce airbagu, nikdy by se nám nepodařilo vyrobit systém LiTRIC v této podobě. Systém by byl například mnohem těžší a ještě dražší. Kromě toho nebyl jednoznačně prokázán pozitivní účinek zpětného vyfouknutí vzduchu z airbagu.

Samotný airbag se dá výborně sbalit. Jak je to možné, když je materiál dvouvrstvý a musí mít velkou odolnost proti mechanickému poškození?

U složitého a technického produktu vždy existují nějaké závislosti. Jedním z našich vývojových cílů bylo jednoduché balení pomocí zasouvání prázdného airbagu do určeného prostoru bez nutnosti složitého skládání podle návodu. Jednak to vyžaduje velmi poddajnou látku a jednak jsou na tkaninu kladeny zvláštní požadavky z hlediska hustoty a pevnosti. Obvykle se těchto vlastností dosahuje přidáním dodatečné vrstvy - povlaku. Látka je však kvůli tomu velmi tuhá. Právě kombinace dvou vrstev látky airbagu LiTRIC řeší přesně tento problém. Airbag je pružný, spolehlivě drží vzduch a vnější vrstva tkaniny je velmi pevná. Podle mých informací je vlastní airbag v současné době nejlehčím na trhu.

Jaký byl hlavní důvod pro to, že je LiTRIC přizpůsoben pro praváky a není k dispozici možnost variabilního umístění aktivačního táhla (Triggeru) vpravo nebo vlevo?

Aktivační rukojeť LiTRIC se velmi snadno drží. Kromě výhody malé síly potřebné k aktivaci, lze spustit  ventilátor pro nácvik aktivace tak často, jak je potřeba. Díky tomu podle nás nepřináší další „složitost“ (variabilita pravá/levá) žádnou přidanou hodnotu. Menšina leváků může aktivaci pravou úspěšně nacvičit. Soustředíme se na hlavní cíle a vyhýbáme se vývoji nadbytečných řešení.

Jaké jsou největší výhody elektronicky řízených systémů? Čím se LiTRIC liší od ostatních systémů s ventilátorem?

Elektronický systém je obecně bezpečnější než systém s kartušemi. Funkce airbagu nabízí možnost vícenásobné aktivace při vícedenním v horách, aniž by člověk potřeboval náhradní kartuš, která něco stojí i váží. Odborníci na sníh a laviny jsou přesvědčeni, že největším problémem airbagů je jejich neuskutečněná aktivace v případě ohrožení lavinou. Právě přicházejí do hry elektronické systémy. Všechny další základní bezpečnostní požadavky jsou jasně a dostatečně definovány normou EN 16716. Celkově se LiTRIC výrazně liší od ostatních elektronických systémů zejména svou hmotností. LiTRIC je nejlehčím a nejmenším elektronickým systémem. Díky mnoha promyšleným detailům je jeho použití extrémně jednoduché.

Patricku, děkuji za rozsáhlé odpovědi a přeji hodně úspěchů v další inovátorské práci.

V St. Antonu se v březnu 2022 Patrika vyptával Michal Bulička

Firma ORTOVOX sídlí nedaleko bavorské metropole Mnichova a je po desetiletí jedním z etablovaných producentů lavinového vybavení. Pro skialpinisty a freeridery vyrábí jak lavinové vyhledávače, sondy a lopaty, tak lavinové batohy.   

Po komerčně velmi úspěšném systému AVABAG s karbonovou kartuší vytvořila německá firma nový velmi lehký elektronický systém LiTRIC, který plní airbag vysoce výkonným ventilátorem. Předchozí zásadní inovací byl pípák DIRACT, první lavinový přístroj s hlasovou navigací.

Podívejte se na přehled všech lavinových batohů ORTOVOX LITRIC, které se dělí do tří skupin. Pro skialpinismus a skitouring je nejvhodnější řada ASCENT, pro freeride menší objemy řady FREERIDE a minimalisticky odlehčený ZERO. Velkou výhodou je také variabilita objemu batohů, na zádový systém je možné připnout vaky různé velikosti a tak stačí jeden LiTRIC s jedním menším vakem na freeride a druhým větším na skitouring, třeba na vícedenní haute route.

Kromě lavinové výbavy se ORTOVOX zabývá výrobou batohů a kvalitního i oblíbeného funkčního oblečení pro pohyb v horách.

V ČR a na Slovensku je distributorem ORTOVOXu zlínská firma Summit Trade.