Poslední krok učinil ruku v ruce Ortovox s Arcteryxem, kteří dokázali technologii ventilátoru odlehčit těsně nad kilo a stvořili funkční variabilitu objemu Zip-on, kdy jeden systém použijete pro více batohů různé velikosti.

Co umí superkapacitor?

Superkapacitory jsou optimální pro pokrytí krátkodobého výdeje energie. Přesně to potřebuje ventilátor airbagu, který vhání svými lopatkami okolní vzduch airbagu. Superkapacitor je  kondenzátor, který ukládá energii vytvořenou rozdílem elektrických potenciálů mezi kladnou a zápornou elektrodou. Zároveň má vysokou kapacitu. Akumulátory získávají energii jinak - elektrochemickou reakcí.

Vyřešení problému s leteckou přepravou

Právě technologie, spojené se superkapacitorem vyřešily problémy na letištích a dopisování si s leteckými společnostmi a s tím spojené papírování. Cestující si může vzít do letadla pro osobní potřebu až 15 předmětů, z nichž každý má < 100Wh. Tím je problém vyřešen, např. Li-Ion akumulátor má energetický obsah 7,4Wh.

Spolehlivé ventilátory

Když přišel JetForce, panovaly obavy, zda je na malý ventilátor spolehnutí. 8 let provozu systémů více výrobců prokázalo, že s vrtulkami není problém.

LED semafor - výhoda elektronických systémů Skrýt poznámky

Elektronické ovládání a indikace stavu

To znamená, že lavinový systém s airbagy řídí počítač. Proces aktivace airbagu zahajuje zatažení za madlo. To další řídí elektronika. Její výhodou je, že vizuálně informuje uživatele o stavu systému i jeho nabití energií.

Odolnost elektroniky

Silný mráz a vlhkost vzduchu jsou nepřítelem elektroniky. Technologický vývoj dospěl tak daleko, že lavinové systémy fungují až do mrazu -30 °C. Celý systém je schovaný uvnitř batohu a nejcitlivější části jsou opatřeny odolným obalem.

Nabíjení akumulátoru a superkapacitoru

Dobíjení systému se provádí pomocí kabelu z elektrické sítě nebo vložením monočlánků AA. Nabití trvá 2-3 hodiny a batoh vydrží v pohotovostním stavu desítky hodin a na jedno nabití je možné provést více než jedno nafouknutí airbagu.

Váha už není handicap

První JetForce byl opravdu pořádně těžší než bombičková konkurence. Dnes jsou váhy už na příznivější úrovni. Nejlehčí mechanické systémy váží 1000 g, nejlehčí elektronika 1100 g. Náskok bombiček se citelně snížil.

Automatické vyfouknutí airbagu

Systém JetForce, který používá ve svých báglech Black Diamond a Pieps nabízí, jako jediný systém, automatické vyfouknutí a splasknutí aibagu zpětným chodem ventilátoru poté, co systém zaznamená 3 minuty bez pohybu. Po vyfouknutí airbagu vznikne 170 litrová vzduchová kapsa.

Tohle řešení má ale za následek zvýšení hmotnosti. Výrobci jiných systémů počítají s tím, že člověk, který zvládne aktivaci airbagu, zůstane hlavou nad povrchem laviny a pokud by byla zasypána i hlava, tak do malé hloubky. Proto jejich systému nemají zpětné vyfouknutí.

Aretace táhla

Zachytit o něco madlem na chatě, třeba v sušárně nebo na pokoji, není až tak složité a k nechtěnému nafouknutí dojde rychleji, než bys řekl Postoloprty.  Osobně se mi to taky jednou povedlo a zdržel jsem kamarády vyfukováním a skládáním airbagu. Proto je aretace táhla, kterou má nejnovější ze systémů – Litric, dalším krokem k zvýšení uživatelského komfortu. Táhlo stačí po túře otočit o 180° a airbag nejde odpálit. Před túrou je vždy, současně se zapnutím pípáku otočit táhlo do pohotovostní polohy a udělat z toho rutinní zvyk.

Technologie nejen v batozích jejich výrobců

Někteří producenti vyrábí technologii s airbagy exkluzivně pro batohy vlastních značek. Systém LiTRIC najdete jen u batohů Ortovox a Arcteryx. Stejně tak JetForce u laviňáků Pieps a Black Diamond (značku Pieps vlastní B.D.). U systémů s ventilátory je proto hlavním distributorem pro ostatní značky švýcarský výrobce Alpride. Ten má sice taky několik vlastních batohů, ale jeho hlavní byznys je výroba pro ostatní značky. S Alpride E2 se tak setkáte u batohářských gigantů Osprey a Deuter, u švýcarského Scottu a ještě u značek Black Diamond, POC, Millet a Ferrino.

Variabilita = 1 systém + více vaků připnutých zipem k zádovému systému Skrýt poznámky

Vyměnitelnost systému mezi batohy

Mezi systémy s ventilátory zatím nabízí možnost variability LiTRIC a JetForce BT– systém Zip-on, popsaný v tomto článku. Ostatní systémy s ventilátory jsou v batohu napevno.

předchozím článku se dozvíte o trendech vývoje lavinových batohů a s pomocí infografiky si uděláte jasno o principu fungování. V následujícím textu je shrnutí mechanicky ovládaných systému s kartušemi a dilema zda pořídit elektronický nebo mechanický systém pomůže rozlousknout článek Ventilátor versus bombička. Přehled systémů s ventilátorem, které jsou na trhu v současné sezóně je tady… Všechny lavinové batohy, které jsou v této sezóně na trhu najdete v sekci vybavení