Membrána proti vodě?

Volba nepromokavé a prodyšné membrány je poměrně jednoduchá. Celosvětově vládne etablovaný Gore-Tex s vynikající odolností látky. Silnou pozici si vybudoval Dermizax, který vyniká měkkostí a pružností. Existují i jiné možnosti – např. Powertex, Gelanots nebo EvoShell atd.

Nejzranitelnější místa kalhot

Z hlediska nepromokavosti jsou nejvíc ohrožená místa, kde je látka vystavena tlaku – tedy kolena a zadek. Lokální tlak při přenesení váhy těla při poloze v kleče nebo v sedě dává nepromokavosti membrány přádně zabrat, zatímco ve stoje voda stéká po povrchu dolů.

Pokud jde o opotřebení, největší zátěži je vystavená vnitřní část konce nohavic, kde hrozí rozseknutí kalhot hranami lyží nebo hroty maček. Co neodolnější materiál je v těchto místech nutností.

Pružnost látky kalhot

Hraje u kalhot větší roli než u bundy. Při pohybu nohou je zásadní, aby střih kalhot v kombinaci s pružným materiálem zajistil, aby kalhoty perfektně sedly. Žádoucí je, abyste měli pocit, že kalhoty nevnímáte.

Ruku v ruce s vývojem technologií se materiály vyvíjejí – jsou stále tenčí a odolnější proti opotřebení. Strečových materiálů stále přibývá. Na výběr máte:

a)      Nepružná látka za nejnižší cenu

b)      Dvousměrná elasticita – u kalhot typická v ose nohavic, solidní standard.

c)      Čtyřsměrná elasticita – nejlepší látka, která pruží ve vodorovné i svislé rovině.

Nepromokavé kalhoty na sobě nebo v batohu?

1. OBLEČENÉ KAHOTY

Zásadní výhodou oblečených nepromokových kalhot je ušetření na váze, protože další kalhoty v batohu nejsou potřeba. Na druhou stranu, když dáte na váhu kalhoty softshellové společně s lehoučkými nepromokavými převleky můžete se v součtu dostat na podobnou hmotnost a výhodou je pak větší variabilita oblečení, což může být výborným benefitem při vícedenním přechodu, zvlášť v proměnlivém počasí s větším rozpětím teplot.

Co všechno by měly mít kvalitní membránové kalhoty na skitouring a skialpinismus:

  • Dlouhé větrací otvory na zip, který je vodotěsný. Odvětrávací zipy jsou většinou na bocích stehen a větrání se reguluje  mírou rozepnutí zipů.
  • Dva jezdce zipů pro optimalizaci velikosti větracího otvoru.
  • Pohodlné stažení v pase je klíčové pro pohodlí. Přesné nastavení obvodu, obvykle manžetami na suchý zip a alespoň dva zacvakávací druky opasku nad zipem poklopce. Běžným doplňkem pasu jsou šle, které jsou většinou vyjímatelné.
  • Zvýšený pas brání vnikání sněhu do kalhot v případě pádu a má podíl na pohodlném ukotvení kalhot v pase.
  • Anatomicky tvarovaná kolena.
  • Výztuhy z pevnější látky na zadku, kolenou, vnitřní straně spodku nohavic, případně rozkroku.
  • Dvě prostorné boční kapsy na zip.
  • Jedna kapsa v zadní části na zip, nejlépe vysoko pod pasem, aby vás věci uvnitř neobtěžovaly. Tahle kapsa je vhodnou alernativou pro nošení lavinového přístroji mimo speciální postroj.
  • Jedna nebo dvě kapsy v oblasti stehna, ideálně se sponkou proti ztrátě klíčů.
  • Dole vnitřní návlek přes boty s protiskluzovou úpravou gumy. U kalhot na celoroční použití je výhodou, když bude návlek odepínací.
  • Spodek nohavic s bočními zipy pro lepší přizpůsobení kalhot obvodu komínu boty.
  • Obvodový lem okraje nohavic se zacvakávacími druky.

2. LEHKÉ KALHOTY V BATOHU

Příznivci tohoto trendu vytahují nepromokavé kalhoty z batohu až když softshell přestane odolávat živlům... Prioritou je proto kromě odolnosti proti větru a nepromokavosti…

  • co nejnižší váha (nejlépe 250-400 g)
  • sbalitelnost do co nejmenšího objemu.
  • solidní prodyšnost
  • stahování konců nohavic
  • rozšiřovací zipy na spodní části nohavic (kvůli lyžákům)   

Jak vyřešit dilema volby kalhot?

Když máte možnost vybrat si pořádné propracované goráčovky nebo softshell + záložní nepropro kalhoty v batohu můžete se přizpůsobit podmínkám…

  • Silný mráz a vítr – nepromokavé kalhoty.
  • Suchý mráz (i silný) a mírný vítr – softshell.
  • První poločas zimy od začátku do konce února – nepromokavé kalhoty.
  • Velké rozpětí teplot, ráno silný mráz, odpoledne na slunci vedro – softshell.
  • Předpokládá se túra náročným terénem s postupem s lyžemi na batohu, očekávaný kontakt se sněhem – nepromokavé kalhoty.
  • Hezké stabilní počasí – softshell.
  • Příslib lyžování v hlubokém prašanu – nepromokavé kalhoty.

Tipy Skitour.Guru na nepromokavé kalhoty

V druhé části článku najdete konkrétní tipy na skialpovou svrchní vrstvu, značky jsou řazeny od konce abecedy s popisem od výrobce:

SALEWA

Salewa SELLA 3 LAYERS POWERTEX HARDSHELL PANT WOMEN

Salewa  SELLA 3 LAYERS POWERTEX HARDSHELL PANT MEN

Lehké 3vrstvé kalhoty Salewa Sella Powertex poskytují plnou ochranu před vrtochy počasím a pyšní se vynikající prodyšností. Na bocích nohavic jsou zipy pro ventilaci při výstupu. Proti vniknutí sněhu vnitřní návlek. Široký opasek s jednoduchým uzavíráním na druky a s regulací obvodu suchými zipy. S odolnými panely proti rozseknutí hranami  nebo mačkami. Dvě kapsy na zip  a cepínům a dvěma zipovanými kapsami na nohavicích.


 

ORTOVOX

Ortovox 3L Ortler PANTS Women's

Ortovox 3L Ortler PANTS Men's

Lehké, nepromokavé a prodyšné kalhoty na skialpinismus a vysokohorskou turistiku. Výborné hardshell kalhoty s dlouhým bočním větracím zipem zabezpečí maximální komfort i v náročných podmínkách. Technické kalhoty ORTOVOX 3L ORTLER s neporézní membránou DERMIZAX® NX si oblečeš ráno a sundáš až večer po návratu z túry.


 MONTURA

Montura Dragonfly Cover 

Voděodolné unisexové kalhoty Montu­ra Dragonfly Cover z 2,5vrs­tvého strečového nylonového materiálu s vodoodpudivou­ DWR úpravou a 15K/15K mem­bránou. Natahovací strečový pas, spodní elastický lem, úložná kapsa.


MAMMUT

Mammut NORDWAND LIGHT HS PANTS

Unisexové nepromokavé kalhoty pro ochranu při větru i dešti. Dlouhé zipy na vnější straně nohavic usnadní oblékání a sundávání a umožní regulaci teploty. Nastavitelná šířka nohavic pomocí druků.

Mammut NORDWAND PRO HS PANTS 

Kalhoty Nordwand Pro snesou to nejhrubší zacházení. Díky Gore-texu nepromoknete, neprofouknete a nezpotíte se, protože má skvělou prodyšnost. Specifický střih dokonale kopíruje každý pohyb. Zádová část je vyvýšená a z prodyšného materiálu. Nohavice se dají z boku rozepnout až ke stehnům a šířku upravíte pomocí suchých zipů. Mají integrovaný vnitřní návlek. Podrobnosti na webu HUDYsportu.

LA SPORTIVA

La Sportiva ALPINE GUIDE GTX® PANT WOMEN

Design kalhot Alpine Guide se snoubí s funkcí bez jakýchkoli kompromisů. Kombinace GORE-TEX ActiveShell a GORE-TEX ProShell poskytuje optimální vlastnosti. Kalhoty jsou nepromokavé, větruodolné, prodyšné a odolné proti oděru. To z nich dělá ty nejlepší kalhoty do každého počasí. Zesílení na namáhaných částech zvyšuje odolnost kalhot. Boční zipové větrání umožní regulaci teploty. Podrobnosti na webu HUDYsportu.

La Sportiva CROSSRIDGE EVO SHELL JACKET MEN

Kalhoty jsou vyrobeny z třívrstvého materiálu EvoShell™, který je větruodolný, nepromokavý a prodyšný. Zipové ventilace na nohavicích umožní regulaci teploty. Dostatek kapes uchová vše potřebné při ruce. Předtvarovaná kolena neomezí v pohybu. Nastavitelný elastický pas skvěle sedne. Podrobnosti na webu HUDYsportu.


 

DYNAFIT

Dynafit TLT GORE-TEX OVERPANTS

Nepromokavé kalhoty Dynafit TLT GORE-TEX Overpants (unisex) jsou vždy připravené, když potřebujete dodatečnou ochranu před vodou a větrem při svých túrách ve stylu „speed up“. Tyto kalhoty se snadno sbalí do malého objemu. Díky GORE-TEX PACLITE® PLUS a jsou absolutně voděodolné. Díky dlouhým bočním zipům si kalhoty rychle oblečete, aniž byste museli sundávat boty. Obvod lze upravit v pase pomocí suchých zipů. Integrované návleky a zpevněné spodní části nohavic.


 

DIRECT ALPINE

Direct Alpine MIDI LADY

Direct Alpine MIDI

Velmi lehké nepromokavé záložní kalhoty s výbornou sbalitelností. Funkční 3vrstvý laminát s vynikající životností a odolností, přesto velmi lehký. Díky větší pružnosti pohodlné kalhoty pro celoroční využití. Ideální záložní nepromokavé kalhoty pro vysokohorskou turistiku, horolezectví, skialpinismus…


 CRAZY

Crazy PANT BOOSTED UNISEX POP

Crazy PANT BOOSTED UNISEX ENERGY

Nepromokavé kalhoty na skialpinismus i freeride. Laminované membránou DERMIZAX EV od japonského výrobce Toray. Vysoký pas podpořený kšandami, boční odvětrání, šířkově nastavitelná nohavice a celková mechanická odolnost, vytváří skutečný Crazy klenot ve stylu Fast & Light a dává „džínům“ nový smysl…


Tipy na e-shopy, které se věnují skialpovému vybavení:

Namche.cz

Skialpové oblečení od značek Patagonia, Crazy Idea, Diect Alpine, Black Diamond, atd. Nakoupíte na webu namche.cz.

Telemark.cz

Oblečení pro skitouring, skialpinismus  i telemark značek Black Diamond, Dynafit, Montura, Kari Traa, Montane atd. kupujte na telemark.cz.

Nixski.cz

Oblečení na skialpy i freeride značek Patagonia, Crazy Idea, Montura, Ortovox, Martini, Kari Traa atd. Velký výběr na webu nixski.cz

Boatpark.cz

Tipy na oblečení pro skialp i freeride od Dynafitu, Scottu a Levelu hledejte na webu boatpark.cz.