Gore-Tex, Dermizax nebo jiná membrána?

V současné době vládne světu membrána Gore-Tex, která před lety rozvolnila přísně střežený klub vyvolených výrobců. Dnes splní podmínky firmy Gore téměř každá solidní firma, pokud tedy chce. Existují ale i další kvalitní membrány, především Dermizax, který boduje svou pružností, měkkostí i ekologií výroby.

Dva přístupy k použití nepromokavé bundy

1. MINIMALISMUS V BATOHU

Příznivci tohoto trendu vytahují membránovku z batohu až když softshell nestačí.. Prioritou je proto kromě nepromokavosti a odolnosti proti větru…

  • co nejnižší váha (nejlépe do 300 g)
  • sbalitelnost do co nejmenšího objemu.
  • solidní prodyšnost
  • nesmí chybět kapuce, pod kterou se vejde helma 
  • alespoň jedna vnější kapsa.

Tyto požadavky dobře splňuje membrána GORE-TEX® Active, která je měkká, díky tomu dobře sbalitelná a spolehlivě nepromokavá. Tento typ membrány je navíc velmi prodyšný, což je při pohybu zásadní bonus. Podobné vlastnosti má GORE-TEX PACLITE®. Prodyšnost takových bund je na takové úrovni, že se obejdou i bez větracích otvorů na zip.

2. OBLEČENÁ BUNDA PLNÁ VYCHYTÁVEK

Druhá skupina lidí dává přednost membránovce s maximální funkčností. Ovšem při výstupu je zásadním limitem menší prodyšnost a kvůli větší robustnosti a vice funkčním detailům i více váží. Typická je 3-vrstvá látka s membránou  GORE-TEX® Pro, GORE-TEX®, DERMIZAX®EV, DERMIZAX® NX, POWERTEX nebo GELANOTS. Nejlepší současné bundy se pyšní i pružností látky.

Co všechno by měla mít kvalitní bunda na skitouring a skialpinismus

  • Větrací otvory v podpaží na zip, nejlépe vodotěsný. Bez odvětrání je vyloučeno, že se během výstupu nebude uvnitř bundy srážet pot na vodu.
  • Pořádná kapuce, to znamená s nastavitelným objemem, vejde se pod ní helma a fajn je když  má kšilt.
  • Dostatečně vysoký límec, alespoň po ústa, raději až k nosu.
  • Dvě boční kapsy na rukavice.
  • Jedna vnitřní náprsní kapsa, ideálně dost velká na složené pásy.
  • Vnější náprsní kapsa, na mobil nebo GPSku.
  • Odepínací bederní pás proti vnikání sněhu, super hlavně na freeride v prašanu.
  • Výztuhy na ramenou proti opotřebení popruhy batohu.
  • Anatomicky tvarované lokty.
  • Stahovačky konce rukávů.
  • Hlavní zip je dvoucestný, jde tedy rozepínat i odspodu.
  • Pokud není pružná celá bunda, neměly by chybět alespoň elastické panely na bocích.

Bunda s těmito atributy však může vážit 2x víc, než ta minimalistická, přičemž základní funkci ochránit tělo před deštěm a větrem splní obě podobně.

 

Jak sbalit bundu do batohu?

Zapnutou bundu rozložte, složte rukávy a srolujte do kapuce. Tím dosáhnete malého balíčku do batohu.


 

Tipy Skitour.Guru na nepromokavé bundy

V druhé části článku najdete konkrétní tipy na skialpovou svrchní vrstvu, značky jsou řazeny abecedně s popisem od výrobce:

 

CRAZY

Dámská bunda CRAZY JACKET BOOSTED PROOF 3L WOMAN POP 

Pánská bunda CRAZY JACKET BOOSTED PROOF 3L MAN ENERGY

Odolná, technická bunda s membránou DERMIZAX. Strečová, lehká a snadno sbalitelná. Nastavitelná kapuce i přes helmu, dvojice dostupných prostorných kapes. Ikonické odvětrání SHARK VENTS TECHNOLOGY, navržené Crazy. Nově opatřena magnetickým zipem pro bezproblémové zapnutí i v teplých rukavicích. Parťák, na kterého je spoleh, když se počasí nepovede.


 

DIRECT ALPINE

Dámská bunda Direct Alpine GUIDE LADY

Pánská bunda Direct Alpine GUIDE MEN

Technicky a funkčně propracovaná svrchní ochranná bunda je jasnou volbou pro každého aktivního člověka pro skialpy či náročný treking. Hlavními přednostmi bundy DA Guide jsou lehkost, funkčnost a sbalitelnost. Všechny tyto atributy se nám podařilo dosáhnout s novým typem japonského materiálu Gelanots, který dosahuje revolučních hodnot v prodyšnosti při zachování výborné mechanické odolnosti. Bunda zaujme neotřelým designem v kombinaci s řadou technických detailů a přesným anatomickým střihem.


 

DYNAFIT

Dámská bunda Dynafit TLT GORE-TEX JACKET W

Pánská bunda Dynafit TLT GORE-TEX JACKET M

Lehkost bez kompromisů: Nepromokavá bunda TLT GORE-TEX je první volbou pro rychlé lyžařské túry v proměnlivých podmínkách. Tato všestranná nepromokavá bunda vám poskytuje 100% spolehlivou ochranu před větrem a nepříznivým počasím a zároveň je extrémně lehká, abyste se mohli během svých dobrodružství efektivně pohybovat. Současně má tkanina GORE-TEX Active úžasně vysokou prodyšnost, která reguluje tělesnou teplotu i během intenzivních stoupání. Díky svému malému balení se tato hardshellová bunda vejde do každého batohu, aby byla vždy po ruce při nepříznivých podmínkách. Podrobnosti na webu Dynafit.


 

LA SPORTIVA

Dámská bunda La Sportiva ALPINE GUIDE GTX® JACKET WOMEN

Model vychází z prémiové technické řady Alpine Guide Line, je věnována především náročným horolezcům a zrodila se ve spolupráci se švýcarským alpským klubem SAC. Díky GORE-TEX ProShell a ActiveShell nabízí optimální poměr mezi odolností, nepromokavostí, větruodolností a prodyšností. Podrobnosti na webu HUDYsportu.

Pánská bunda La Sportiva CROSSRIDGE EVO SHELL JACKET MEN

Bunda je vyrobena z třívrstvého materiálu EvoShell™, který je větruodolný, nepromokavý a prodyšný. Nastavitelná kapuce je kompatibilní s helmou. Zipové ventilace v podpaží umožní regulaci teploty. Dvě zipové kapsy dostupné i v sedáku. Reflexní prvky pro lepší viditelnost. Podrobnosti na webu HUDYsportu.


 

MAMMUT

Dámská bunda Mammut TAISS PRO HS HOODED JACKET WOMEN

Pánská bunda Mammut TAISS HS HOODED JACKET MEN

Bunda je vyrobena z třívrstvé tkaniny Mammut DRYTechnology Pro, která vás ochrání před větrem i deštěm. MAMMUT High Reach Technology™ umožní volnost pohybu. Kapuce se zesíleným kšiltem. Zipové ventilace v podpaží. Dvě boční kapsy a jedna vnitřní, všechny na zip. Podrobnosti na webu HUDYsportu.


 

MONTURA

Dámská bunda Montura MAGIC 2.0 JACKET W Lady

Pánská bunda Montura MAGIC 2.0 JACKET Man

Třívrstvá tkanina GORE-TEX, dvojitý jezdec hlavního zipu a u kapsy na ruce na zip, pružné stahování v pase, pružný spodní lem, nastavitelný obvod konců rukávů suchým zipem a reflexní prvky pro lepší viditelnost. Kapuce kompatibilní s přilbou a má kšilt s přiléhavým elastickým páskem a nastavitelný objem na zadní straně. Podrobnosti na webu Rock Point.


 

ORTOVOX

Dámská bunda Ortovox 3L ORTLER JACKET WOMEN'S

Pánská bunda Ortovox 3L ORTLER JACKET MEN'S

ORTOVOX 3L Ortler je lehká, nepromokavá a technická bunda na skialpinismus a vysokohorskou turistiku. Tato bunda je robustní, má výborný střih a je ušitá ze strečové membrány Dermizax® NX. Atletický střih této hardshellky perfektně sedí, nebrání pohybu a kapuce je kompatibilní s přilbou. Bunda váží pouhých 418 g a to i přesto, že má třívrstvou laminaci a vysokou odolnost. Navíc je perfektně sbalitelná a v batohu nezabere mnoho místa. Podrobnosti na webu Summit Trade.


 

SALEWA

Dámská bunda Salewa SELLA 3 LAYERS POWERTEX HARDSHELL JACKET WOMEN

Pánská bunda Salewa SELLA 3 LAYERS POWERTEX HARDSHELL JACKET MEN

Ať si užíváte prašan, sjíždíte strmé kuloáry v Dolomitech nebo polykáte výškové kilometry při tréninku na sjezdovce, bunda Sella Ski 3L Powertex spojuje plnou ochranu před nepříznivými podmínkami s prodyšností pro stoupání. Lehký, sportovní střih vychází z ergonomie pro neomezenou volnost pohybu a disponuje voděodolnou a prodyšnou látkou Powertex, která snoubí vysokou technickou funkcionalitu a všestrannost s maximální odolností. Po­drobnosti na webu Salewa.

 


 

Tipy na e-shopy, které se věnují skialpovému vybavení:

Boatpark.cz

Tipy na oblečení pro skialp i freeride od Dynafitu, Scottu a Levelu kupujte na webu boatpark.cz.

Nixski.cz

Oblečení na skialpy i freeride značek Patagonia, Crazy Idea, Montura, Ortovox, Martini, Kari Traa atd. hledejte na nixski.cz.

Telemark.cz

Oblečení pro skitouring, skialpinismus  i telemark značek Black Diamond, Dynafit, Montura, Kari Traa, Montane atd. kupujte na telemark.cz.

Namche.cz

Skialpové oblečení od značek Patagonia, Crazy Idea, Diect Alpine, Black Diamond, atd. Nakoupíte na webu namche.cz.