ABS Airbag

ABS staví na ojedinělém systému p.RIDE. který umožňuje aktivovat v okamžiku ohrožení lavinou více spárovaných batohů jedinou osobou. Bohužel je tento systém nejtěžší a nejdražší.

ABS používá variabilní systém připínacích vaků ZIP-ON a pro p.RIDE se vyrábí vaky 18 L, 32 L a 45+5 L. Ten největší je s odklopným víkem

Léty osvědčený, „původní ABS“ firma prezentuje dokonce ve čtyřech verzích, což je už poněkud nepřehledné, liší se od sebe zádovými systémy. Je tady s.LIGHT, s.CAPE (pro snowboardisty), s.BIKE a s.HIKE. Připínat můžete vaky objemů 15, 18, 30 a 40+10 litrů (ten největší k systému s.LIGHT).

Advenate

Nová německá firma, která spojuje nafouknutí airbagu s dýcháním kyslíku, získaného ze sněhu. Systém IAS (Integrated Avalanche System) se dodává do batohů Surface IAS 14, 24 nebo 32 L. Zvolit se dá mezi airbagem Alpride 2.0 nafukovaným vzduchem z bombiček nebo novým ventilátorem Alpride E1, jehož motorek získává energii ze superkapacitoru.

Arva

Francouzi vlastní systém REACTOR, velmi podobný ABS. Tedy s bombičkou a membránou rozděleným airbagem. Důmyslné nastavování pozice ramenních popruhů umožňuje pokrýt záda délek S, M a L.  Lehké batohy Ultralight s objemem 15 L (1650 g) a 25 L (1800 g), dále freeridové bágly R18, R24 a R32 a nové batohy pro skitouring R pro 32 (2150 g) a největší s víkem je R 40 (2180 g) a počítá se s uchycením lana pod víkem a na bocích. K uvedeným váhám je třeba připočítat kartuši, karbonová váží 320 g a ocelová 490 g.

BCA – Back Country Access

Americké bécéáčko zapracovalo na odlehčení systému a tím i zmenšení objemu. Ten je nově o 30% menší. Jeden z mála systémů, který sází na plnění ocelových lahví stlačeným vzduchem. Modely batohů se systémy Float a Float 2.0 zůstávají stejné jako v této sezóně.

Black Diamond

Americký gigant vlastní značku Pieps a tak není divu, že má v nabídce všechny obě technologie, které využívají k naplnění airbagu okolní vzduch. Hlavní je inovovaný systém JetForce, který nafukuje ventilátor, poháněný energií z akumulátoru. Alternativou je vzduchem plněný Alpride E1, přičemž energii pro ventilátor dodává superkapacitor.

Jetforce je použitý u batohů JetForce Pro Pack (10, 25, 35 L) a přes Bluetooth lze provádět prostřednictvím aplikace ve smartphonu upgrade softwaru. Výhodou je připínání volitelného objemu vaku k systému, jak to známe u ABS.

Batoh JetForce Tour 26L klame názvem, protože záchranný systém není JetForce ale Alpride E1 se superkapacitorem.

Batohy BD JetForce se dodávají ve dvou velikostech zad S/M a M/L. JetForce Pro Pack váží 3,2 kg v provedení 35 L se zády S/M. Lehčí Jetforce UL 24 váží 1,89 kg.

G3

Novou značkou mezi lavinovými airbagy je G3. Kanaďané vsadili na systém Alpride 2.0 a , který je součástí batohu Cabrio 30 AR. Bonusem je možnost připnout lyže na boky batohu. Celkově váží Cabrio 2690 g (včetně systému i bombiček).

Mammut

Švýcarský dodavatel batohů se skvělým poměrem cena-výkon zůstává u systémů Removable a Protection (R.A.S. a P.A.S.). V řadě vyjímatelného systému R.A.S. je nový batoh Mammut Pro X.

Ortovox

Nabídku větších batohů zastupuje u Ortovoxu  Avabag Ascent 40 se dvěma vstupy do hlavního prostoru. S váhou 2290 g, která zahrnuje systém i kartuši je batoh lákavě lehký a kdo se chystá na vícedenní přechod po ledovci, jistě uvítá prostorný batoh s nízkou hmotností. Další varianty Avabagů mají 30, 22 a 20 litrů. Batohy s označením S mají kratší zádový systém a také o 2 litry menší objem.

Pieps

Pieps představil o 20% odlehčený systém JetForce 2.0. Na zádový seystém s technologií, nazvanou podobně jako u ABS „Base Unit“ (velikosti zad S/M a M/L) se dají připnout tři velikosti vaku 10, 25 a 30 L, které se pro batoh JetForce BT vyrábějí ve třech barvách. Jetforce BT 35 váží 3040 g.

Scott

Scott staví svou nabídku hlavně na revoluční technologii superkapacitoru – Alpride E1. Nabízí batohy řady Patrol E1 ve velikostech 40, 30 a 22 litrů. S osvědčenou technologií Alpride 2.0 budou k dispotici batohy Guide AP s objemy 30 a 40 litrů.

Zastoupení technologií – Alpride je nejrozšířenější

Zatímco před několika lety se těšil dominantní pozici systém od ABS, který do svých batohů implantovali mnozí výrobci tradičních (nelavinových) batohů dnes je situace jiná. Poté, co firmu prodal „otec“ lavinových batohů Peter Aschauer to vypadá na přešlapování na místě.

Roli dominátora převzala švýcarská firma Alpride, která od spolupráce s krajany ze Scottu rozšířila svoje pole působnosti na další dodavatele lavinových batohů, jednak s osvědčeným Alpride 2.0. - bombičkami (stejné jako v záchranných leteckých vestách) a moderním superkapacitorem Alpride E1, u kterého Scottu skončila jednu sezónu platící exkluzivita.

Objemy batohů

Pozor, když budete uvažovat nad koupí lavinového batohu, je dobré si batoh reálně prohlédnout a vyzkoušet velikost zádového systému. Objem batohů je často jiný, než očekáváte podle udávané hodnoty. Obvykle zahrnuje udávaný objem i systém včetně airbagu a ten ubere 2 až 3 litry. Některé batohy jsou rozdělené na dvě komory za sebou a jejich prostorově efektivní nabalení je náročnější než u jedné komory.

Na podzim se těšte na kompletní přehled lavinových batohů pro sezónu 2019-20…