Advenate

Značka, která se loni objevila na ispu prezentovala multifunkční lopatu Hybrid. Její součástí je integrovaná sonda. Tohle sice lavinoví experti nevidí rádi, protože vyjmutí sondy přece jen zabere nějaký čas, ale v tomto případě jde o snadnou, intuitivní manipulaci. Sonda měří plnohodnotných 240 cm.

Lopata Advenate Hybrid je nadstandardně robustní s hranatým šestibokým protiskluzovým teleskopickým shaftem  (69/96 cm) a D madlem na konci. Lopata váží 773 a sonda 262 g, dohromady 1035 g.

V provedení Hybrid Pro s přídavným nouzovým stanem (720 g navíc) s podlážkou a větracími zipy. Na rozdíl od běžného bivakovacího vaku poskytuje více prostoru. K postavení stanu poslouží kromě lopaty i sonda a dvě teleskopické hole.

Arva

Největší pozornost získal na stánku francouzského výrobce s 35 letou tradicí miniaturní pípák Arva Evo5. Minimalistické rozměry (podobné jako Pieps Micro) ho předurčují k nošení v kapse, k čemuž je přizpůsobený i popruh nad pasem, ze kterého vede pojistná guma k pípáku. Možné je použít klasické pouzdro na nošení z plastu.

Arva Evo5 je digitální tříanténnový pípák s markovací funkcí, indikací více zasypaných (max. je 3+). Zvládne prohledat pásmo šířky 50 m a díky managementu interference se zaměří jen na frekvenci 457 kHz a nenechá se rušit jinými vlivy. Nechybí ani funkce Group Check.

Energii čerpá z jediné baterie AA a váží 170 g s úchytem na tělo i baterií.

Nabídku lavinových přístrojů Arva doplňují Evo4, Neo+ a Axio.

Arva nově zařadila do nabídky lavinové sety (3 kombinace).

Nové jsou lopaty Access a Access TS, u sond nic nového.

BackCountry Access

Americká značka zůstává ve svém lavinovém sortimentu na stejných výrobcích jako loni. Novinkou je highlight nabídky firmy – vysílačka. Známý bestseller BC Link™ doplňuje inovovaná vysílačka BC Link™ 2.0, která má lepší odolnost proti nepřízni počasí i delší životnost akumulátoru.

Highlight nabídky tvoří dva sety lopaty s cepínem s jedním topůrkem. Turistické, rovné topůrko Shaxe Speed (654 g) a s prohnutým, banánovitým topůrkem Shaxe Tech.

Black Diamond

Američané loni vstoupili do hry v produkci lavinových vyhledávacích přístrojů, pochopitelně díky vlastnictví rakouského Piepsu. Jejich nabídka je proto po loňském nástupu beze změny.

Pro připomenutí, BD dodává doplňující prvek pro podporu přežití pod lavinou - Avalung II je náustek, který slouží k získávání kyslíku ze sněhu a může prodloužit zasypanému dobu dýchání, než ho kamarádi vyhrabají. S rostoucí hloubkou zasypání nabývá Avalung II na významu.

Mammut

Švýcarský gigant tentokrát zůstává v nabídce stabilizovaný, jeho oba modely Barryvox a Barryvox S jsou osvědčeným, vysokým standardem.

Novinkou je maximálně odlehčená lopata Alugator Light, která se díky minimalistickým rozměrům vejde do každého batohu, včetně těch menších, freeridových. List lopaty je robustní, z vysoce pevné slitiny hliníku má dole má ostrou hranu. Otvory v listu lopaty umžní udělat z lopaty nouzové saně nebo kotvu při záchraně z trhliny.  Teleskopické topůrko má oválný, ergonomický tvar.  

Mammut Alugator Light splňuje, stejně jako ostatní lopaty Mammut aktuální normu č. 156 UIAA pro certifikované lopaty. Normu splňuje lopata, která má plochu listu nejméně 500 cm2, ergonomické držení s délkou topůrka alespoň 75 cm a lopata musí spolehlivě fungovat při práci ve zhutnělém sněhu.  

Ortovox

Německý dodavatel lavinového vybavení a špičkového oblečení pro horské sporty zůstává u vyhledávačů na osvědčené dvojici 3+ a Zoom+ s výborným poměrem cena-výkon. Zaklapávací S1 už v nabídce nebude a vypadávox přijde s nějakou novinku. Snad se máme na co těšit.

Lopaty a sondy, to jsou věci, ve kterých je Ortovox na špici. Po loňském vyladění všech rescue produktů do tří barev – modrá, oranžová a kovová věci nejen dobře vypadají, ale i fungují.

Novinkou je lopata Beast s asymetrickým madlem.

Připomínám, že specialitou Ortovoxu je minicepín Pocket Spike, který jde nacvaknout na topůrko  lopaty.

Pieps

Mezi vyhledávači Piepsu je novinkou druhá verze pípáku Micro, který je vlajkovou lodí značky. Verze Micro BT button se liší od původní se senzorem tím, že pro přepnutí mezi vysíláním a hledáním se používá manuální tlačítko, pro verzi senzor stačí vyjmout pípák z platového pouzdra nebo speciálního pytlíku.

Specialitou Piepsu je skutečnost, že všechny lavinové přístroje i batohy JetForce jsou prostřednictvím Bluetooth propojitelné s aplikací Pieps App v chytrém telefonu. Přes apku se dá kontrolovat bezchybná funkčnost přístroje, updatovat software, vytvářet konfigurace pro nácvik hledání s různým stupněm obtížnosti.

U lopat Shovel C a Shovel T je změnou zvlněná horní hrana. Je to kvůli možnosti snadného zašlápnutí lopatu do sněhu, aniž by bota sklouzla po hladké hraně, při kopání tvrdého sněhu. U sond zůstává všechno při starém…