Od velmi dobrých po „nedostatečné“

Postup v testu a hodnocení je podrobně vysvětlen v článku Testovací kritéria. Tabulka přehledu uvádí porovnání jednotlivých přístrojů podle různých testovaných kritérii. Každé kritérium bylo hodnoceno v pěti stupních, od velmi dobrých přes přijatelné až po nedostatečné.

Přehled přístrojů obsahuje podrobné informace, výsledky testů a tipy uživatelů o každém zařízení. Tabulka technických podrobností poskytuje přehled speciálních funkcí a dat přístrojů.

Stejně jako u posledního testu byly přístroje zkontrolována pro chování během tří vyhledávacích fází (hledání signálu, hrubé vyhledávání, přesné dohledání) a také jejich výkonnost při vyhledávání více zasypaných osob.

Přesná poloha – tedy sondování po přesném dohledání nebyla testována, protože tato, poslední fáze vyhledávání nesouvisí s lavinovým přístrojem.

Poprvé byl v tomto testu testován modus „skupinové kontroly“ - další funkce, kterou má nyní téměř každý přístroj a nabízí výhody především pro lídry skupin a horské vůdce.

Jak výběr testovacích scénářů, tak i hodnocení byly zvoleny tak, aby byly co nejobjektivnější a odpovídaly praktickému používání vyhledávačů. Zvláštní funkce, které nabízejí pouze jednotliví výrobci, se proto objeví ve výsledku testu jen tehdy, pokud mají přímý vliv na proces vyhledávání.

Standard: technologie tří antén

Všechny modely v testu pracují s technologií tří antén. Je zcela jasné, že jde o vrchol současného technického vývoje. Většina současných lavinových přístrojů je také aktualizovatelná a lze je dále zlepšovat prostřednictvím aktualizace softwaru. Toto mnoha vyhledávačům v minulosti chybělo a rozhodně se vyplatí zkontrolovat stav softwaru (zvaného firmware) u tvého přístroje a případně zařídit upgrade na nejnovější verzi.

Již delší dobu nabízí výrobci vedle svého "špičkového top modelu" jednu nebo dvě levnější, mírně „očesané“ verze pípáků. Tato zařízení mají obvykle méně speciálních funkcí nebo omezené možnosti individuálního nastavení (akustika, displej atd.). Tyto vyhledávače jsou určeny zejména příležitostným sportovcům, kteří nechtějí utrácet tolik peněz nebo se zkrátka nechtějí zabývat záležitostmi nad rámec základní funkcí vyhledávačů. Všechny vyráběné přístroje fungují bezchybně jakožto vysílače i vyhledávače, liší se bonusy - především rozsahem funkcí a možností nastavení.

Navzdory všem technickým vylepšením měj na paměti, že každý lavinový vyhledávač je jen tak dobrý, jak dobře s ním umí zacházet jeho uživatel!

Výsledky testu DAV v přehledné tabulce

Užitečné odkazy:

Lavinové vyhledávače Ortovox 18-19

Lavinové vyhledávače Mammut 18-19

Lavinové vyhledávače BCA 18-19

Lavinové vyhledávače Arva 18-19

Lavinové vyhledávače Pieps 18-19

Lavinové vyhledávače Black Diamond 18-19

Všechny lavinové přístroje 18-19

Lavinové sety vyhledávač + sonda + lopata 18-19

Originální texty na stránce DAV o testování v němčině