Přesněji lyže pro skitouring a skialpinismus a také lyže pro freetouring, neboli freeride, za kterým se musí stoupat na pásech. Limitem je šířka lyží 120 mm pod vázáním. Jak se dá filtrovat…?

Pánské, dámské nebo unisex.

Vyloženě dámských lyží je v přehledu skoro 60, stačí zadat do filtru dámské a vygeneruje se jejich přehled. Ostatní jsou buď ryze pánské nebo unisex. Dámské lyže mají kromě jiného designu také o něco menší tuhost, protože holky bývají o něco lehčí než kluci.

Cílová skupina

Když pomineme závodní skialpinismus, kde jsou ultralehké lyže unisex v délce 150 nebo 160 cm, je fajn zadat cílovou skupinu. Když hledáš lehoučké lyže, kde má přednost snadný výstup před kvalitou sjezdu, zatrhnu si čtvereček brace BASIc/tourGOOD a zároveň tourTOP. Z takového množství už se dá  vybírat podle dalších kritérií – hmotnosti a točivosti, kterou určuje poloměr vykrojení a šířky lyže pod vázáním. Ve zkratce vysvětlivky k cílové skupině:

Target group podle Skitour.Guru

raceTOP – čistě závodní lyže, lehoučké, ale nekomfortní ve sjezdu. race GOOD / tour BASIC jsou převážně lyže pro závodníky, ale jsou o něco těžší nebo širší, závodníkům poslouží na trénink. race BASIC / tour GOOD jsou už lyže pro kategorii skitouring light. Stále skvěle lehké, ale už docela komfortní lyže pro sjezd. tour TOP je zlatý střed, únosně lehké, velmi dobré ve sjezdu. tour GOOD / free BASIC značí příklon ke kvalitnějším sjezdovým vlastnostem na úkor lehkosti. tour BASIC / free GOOD už jsou lyže pro ty, kteří raději potáhnou nějaké to půlkilo navíc do kopce, odměnou jim bude skvělá jízda. free TOP je kategorie, kdy vládnou jízdní vlastnosti, stoupání na start lajny je v řádu několika stovek výškových metrů.

Když zatrhnete více skupin, zobrazí se vám všechny lyže, které spadají do těchto tří skupin. Graficky je to snadno vidět na vybarvených modrých kolečkách, třeba tourTOP má modré všechny 3 kolečka pod obrázkem lyže.

Preference značky

Jednoduché jak facka. V roletě VYBER ZNAČKY stačí zatrhnout ty své oblíbené a objeví se ve výběru. Opravdu nejsou jen 4, je jich skoro třicet, stačí rolovat. Takže zatrhni třeba Black Crows, Fischer, G3 a La Sportiva… a zobrazí se 47 modelů lyží. Doporučuji přidat si filtr pohlaví a uživatelské skupiny.

Novinky sezóny 2019-20

Pokud sledujete přehled trhu pravidelně, může vám pomoci selekce nových modelů. Za nový model považujeme buď úplně nové lyže nebo konstrukční změny u lyží předchozí sezóny (sezón). Naopak pouhá změna designu erbem „new“ označena není. Pro sezónu 2019-20 je na trhu 66 nových lyží.

Hmotnost lyží

Před volbou tohoto parametru připomínám, že je nutné zadat filtraci zda jde o pánské nebo dámské lyže. Ty druhé jsou mnohdy kratší a tedy o něco lehčí a výběr by zkreslovaly. Rozdělili jsme lyže do těchto kategorií

Šířka lyže pod vázáním

Důležitý údaj, který vám řekne, zda se lyže budou bořit (méně točivé, ale lehčí) nebo plout po povrchu (snadno točivé, ale těžší). Protože čím větší plocha, tím větší vztlaková síla, tím méně se bude lyže bořit a tím bude lépe ovladatelná. S rostoucí šířkou a klesajícím poloměrem vykrojení naopak roste hmotnost. Takhle tedy vypadá rozdělení podle Skitour.Guru, šířka lyže pod vázáním:

Točivost lyží

Na rozdíl od upravených sjezdovek se při lyžování ve volném terénu potkáme s mnoha druhy sněhu, na něčem se točí snadno, na něčem hůře. Proto je fajn mít představu o točivosti lyží. Sice ho ovlivňuje rocker, ale klíčovou veličinou je poloměr vykrojení, mezinárodně zvaný sidecut. Obecně platí úměra, že čím točivější lyže, tím méně klidné vedení stopy. A naopak.

Dvojitý nebo trojitý rádius znamená, že vykrojení lyží je v každé části lyže jiné. Nejtočivější bývá lyže pod vázáním (nejkratší poloměr), když razantně zatlačíme na lyži, rychle zareaguje. V pření části lyže bývá o něco delší poloměr a nejdelší je na patce pro plynulejší výjezd z oblouku. Například 18 / 20 /22 m, 18m je vykrojení pod botou, 20 m vpředu, 22 m vzadu.

Filtruj podle svých představ!

Tady jsou pro vás přednastavené filtry kombinací, které mají nějakou spojitost a odůvodnění. Budeme rádi, když se naučíte fitry používat sami, jsou v levém sloupci vlevo od produktů a jejich nastavení je snad docela intuitivní.

Přednastavené filtry

Tyto filtry jsou kumulací několika atributů…a máte je stále k dispozici, když otevřete sekci Vybavení – Skialpové lyže…

Pánské a lyže 19/20 pro light skitouring, lehké do 2300 g/pár, šířka pod vázáním větší 69 mm

Dámské lyže 19/20 pro light skitouring, lehké do 2200 g/pár, šířka pod vázáním větší 69 mm

Lyže pro klasický skitouring pánské 2019/20, šířka pod vázáním 81-96 mm, hmotnost páru 2300-3200 g

Lyže pro klasický skitouring dámské 2019/20, šířka pod vázáním 81-96 mm, hmotnost páru 2300-3050 g

Snadno točivé lyže (střední oblouk) pro skitouring pánské 2019/20, radius vykrojení do 15-19 m

Snadno točivé lyže (střední oblouk) pro skitouring dámské 2019/20, radius vykrojení do 15-19 m

Velmi točivé lyže pro skitouring 2019/20, radius vykrojení do 15 m

Lyže pro freetouring a freeride pánské 2019/20, šířka větší než 97 mm

Lyže pro freetouring a freeride dámské 2019/20, šířka větší než 97 mm

Lyže pro závodní skialpinismus 2019/20, unisex, hmotnost páru do 1500 g

Využij porovnávací funkci

Když si vybereš několik typologicky podobných lyží, není to mnohdy jednoduché rozhodování. Můžeš si zobrazit 3 produkty vedle sebe, stačí u každého z porovnávaných kliknout na tlačítko porovnat – vpravo dole u každého produktu. Pak vlevo dole na oranžovou šipku „porovnat“.

Názorný příklad – univerzální tourové lyže Black Crows Orb Freebird, Fischer Transalp Carbon 90 a Scott Superguide 88. Dejte si je do porovnávače a uvidíte přehledně po řádcích v čem se liší v jednotlivých parametrech.  

Rada na konec…

Co nejlepší výběr vám přeji a nezapomeňte – nejlepší je se na lyžích svých snů projet a projít a nakupovat u odborníků (servis, poradenství, kompatibilita s vázáním a botami atd…)