Techová s piny nebo rámová?

Kardinální otázka, pro skitouring a skialp na lehko je jasnou volbou lehoučké vázání s piny. Pro ty, kteří se chtějí obojživelně věnovat túrám i freeridu bych doporučil také pinová/techová vázání. Freeriderům. Kteří jdou do kopce jen kousek k začátku lajny nebo holdují skokům určitě vázání rámové. Základní informace najdete v samostatném článku:

Vázání a stoupací hřebeny – základní informace

Pojďme si to projít heslovitě, podle priorit

Tady najdete:

Pinová / techová vázání pro skialpinismu s a skitouring

Rámová lyžařská vázání pro freeride a freeride touring

Obojživelník pro inserty i běžné lyžáky

Vázání Shift MNC je unikátní obojživelník, vázání, které při výstupu využívá insertů na špičce boty a pro sjezdy naopak využije stability kontaktů mezi nálitkem špičky boty a špičkou vázání. Přečtěte si podrobnou recenzi. Totožné vázání je na trhu pod značkami Atomic, Salomon a Armada, které patří pod skupinu Amer Sports.

Kompatibilita bot s vázáním

Velmi složitá problematika s mnoha nejasnostmi kvůli nedostatku informací od výrobců, jak bot, tak vázání. Podrobnosti se dočtete v článku Kompatibilita bot s vázáním 2019-20

Bezpečnostní funkce

Obvykle se nastavuje limitní vypínací síla v boční a v předozadní rovině. Z hlediska nastavení vypínání lze rozdělit vázání do tří kategorií:

a)     Špička i patka je samostatně nastavitelná. Platí pro všechna rámová a z techových pro Fritschi Vipec 12, Fritschi Tecton a Ski Trab TR2.

b)     Nastavení vypínacích sil na patce, obvykle do boku i v předozadním směru – prakticky všechna techová vázání s piny, kromě těch závoďáckých.

c)      Bez možnosti nastavit vypínací sílu. Používají se výhradně u vázání pro závodní skialpinismus.

Váha má při výběru velkou váhu!

Velmi lehká vázání

Do této třídy patří všechna závodnická. Prim hraje slovenský Grizzly G 45 Vertical, pár váží pouhých 90 g. Pro skialpové túry, ale potřebujeme vázání s brzdičkami. V této třídě „light skitouring“ jsou zařazena vázání, která váží v páru méně než 800 g.

Lehká pinová vázání

Stále velmi slušnou váhu představují bezpečnostní vázání do 1200 g/pár. Na trhu jich je 44 modelů.

Těžší pinová vázání

Pinová vázání, která překročila hranici 1200 g/pár, řadíme mezi ta těžší, je jich 20 modelů. Pořád jsou ale lehká oproti rámovým, nejtěžší váží 1470 g, rámová mají obvykle výrazně přes 2 kg.

Vázání pro freeride

Nejlehčí rámový Fritschi Scout 11 váží 1780 g, hybridní Shift je na tom podobně masivní Guardian 16 přitíží lyžím o 3 kg. Prostě robustní a tuhé vázání je těžké, s tím je potřeba žít…

Našlápnutí – nástup do vázání

Dá se říct, že skoro všechna moderní vázání lze označit za nášlapná. Samozřejmé je to u rámových, tam je to stejné jako u sjezdovkových nášlapů. U pinových vázání je nášlap rozdělený na dvě, rychle následující fáze. Nejprve nacvaknutí špičky, které vzápětí doprovází došlap patky, při kterém zadní piny zajedou do drážek insertů.

O komfortním nášlapu peoto rozhoduje, jak snadno se nám povede scvaknout přední pastičku do insertů špičky bot. Proto jsou vázání opatřena různými dorazy, které vymezí polohu boty vůči pinům a následně stačí jen zašlápnout dolů. Při troše tréninku se povede zapnout špičku většinou na první pokus. Tohle mají výborně vyřešené pinová vázání od Fritschi, G3 a ATK Bindings.

Ovládání patních opěrek

Další věc, která se často používá, je změna polohy patní opěrky. Typické jsou tři polohy – rovina, první stupeň (nejčastější) a druhý stupeň (strmější stopa). Pro touringová pinová vázání existují po nastavení patky do režimu výstup dva koncepty:

a)     Změna mezi všemi možnými polohami bez nutnosti otáčet patku (např. Fritschi Vipec, G3 ION nebo Dynafit Radical atd.)

b)     Pro některé polohy je potřeba otočit patku (např. ATK Crest nebo Marker Alpinist atd.)

Výhodnější je logicky pouze holí měnit polohu než otáčet patkou. To svádí k nevyužívání všech poloh.

Brzdičky

Brzdičky jsou velmi důležitý nástroj proti ztrátě lyží po vypnutí bot z vázání. Kdysi oblíbené řemínky zmizely a místo nich se jako doplněk používají pružná lanka. Od příští sezóny se objeví povinně brzdy i u závodních ultralight vázání.

Obvykle jsou brzdy součástí vázání nebo se dají dokoupit zvlášť, to když jsou vyjímatelné.

Stavebnicový systém

Sice pomalu mizí, ale stále se používá. Jde o složeninu komponentů k základu, který tvoří špička a patka. Typicky brzdičky, které jsou jednoduše vyjímatelné. Zrovna tak pro sloty na haršajsny nebo také patní podpěrky.

Rozsah délky

Někdo chce používat jedny lyže na více bot, obvykle lehké touringové a tužší freeridové. Většina vázání pro skitouring má určitý rozsah posuvu patky pro různé délky skeletu. Pozor na fakt, že při fixní poloze špičky se pohybem těžiště dopředu stávají lyže přetáčivé a dozadu naopak nedotáčivé. Pokud plánujete variabilitu bot, pořiďte si rozhodně rentalové vázání, ale jen takové, které má posuvnou jak špičku, tak patku.

Bez haršajsen? Nikdy!

Na rozdíl od prašanových rájů v Japonsku nebo Kanadě se v Alpách často potýkáme s tvrdým ufoukaným sněhem nebo zledovatělým firnem. Výstup bez stoupacích hřebenů, zvaných haršajsny je velmi komplikovaný a často nebezpečný (pád). Přečtěte si základní informace o haršajsnách a mrkněte na jejich kompletní přehled!

Vhodnost pro šířku lyží

U širších lyží a miniaturních vázání dochází při zahranění k velkým pákovým silám. Prostě ultralehké vázání nepaří na velmi široké lyže. Vzorem v tomto typu informací je italská značka ATK Binding. Doufejme, že se později přidají další výrobci.

Sezónní novinky

Od zimy 19-20 je filtrace rozšířená o možnost generování jiných modelů. Pozor, ne vždy jde o zcela nové vázání, někdy označí výrobce jako novinku inovovaný stávající produkt.

Novinky ve skialpovém vázání pro aktuální sezónu

Přednastavené filtry

V produktovém přehledu najdete nahoře „RYCHLÉ FILTRY“, které jsou přednastavené a obvykle jsou logickou kombinací dvou až tří atributů. Když k nim zadáte sami další upřesnění, vyjde vám už většinou malý počet produktů, z něhož už jde snadněji vybírat. Např. vázání pro light skitouring. Po použití rychlého filtru vybíráte ze 17 vázání

Pinové bezpečnostní vázání s brzdičkami pro skitouring

Velmi lehká pinová vázání do 800 g/pár, bezpečnostní, s brzdičkami pro light skitouring

Lehká pinová vázání od 500 do 1200 g/pár, bezpečnostní s brzdičkami, pro klasický skitouring

Rámová vázání pro freeride

Ultralehká vázání pro závodní skialpinismus 19-20, bez brzdy, nejsou bezpečnostní

Nastav si svůj filtr podle osobních priorit – to je nejlepší!

Není to nic složitého. Podívejme se na konkrétní příklad, krok za krokem. Začínáme s plnou databází, což obnáší na zimu 2019-20 hned 143 modelů od 20 značek:

Svoje zvolené parametry zadávej v levé části stránky s přehledem, kde je pruh s filtry - „VYBÍREJ LYŽAŘSKÉ VÁZÁNÍ PRO SKIALP PODLE“. Krok za krokem…

  • Preferuji lehké pinové vázání a tak klikni u prvního kritéria shora na tech/pin (bezrámové) v ro­letce. Výběr se zúží na 129 modelů.
  • Chci nízkou hmotnost a tak zadám ve výběrových kritériích „hmotnost páru (g)“ hodnotu do 800 gramů. Výběr se zúžil na 76 vázání.
  • Brzdičky jsou pro mě jasná volba a tak zadávám ano u atributu „včetně brzdiček“ Ve hře je stále 24 vázání.
  • Bezpečnostní vázání chtějí asi všichni, bez váhání volím ANO i u hlediska „bezpečnostní vázání“. Tím logicky odfiltruji závodnická vázání a ve výběru zůstává 19 vázání.
  • Když pro vás hraje cena rozhodující roli, můžete vpisovat různé intervaly… do oken „od“ a „do“.
  • Pakliže máte sympatie k nějaké značce, zatrhněte je kliknutím do čtverečku, opět vlevo od produktů. V našem případě třeba Fritschi Swiss a Plum. Náhle je na výběr ze dvou vázání.
  • Srovnávací funkce porovná vedle sebe zvolené boty – každý atribut na jednom řádku a tak přehledně vidíme, jak se v jednotlivých parametrech tato 2 vybraná vázání boty liší a usnadní mi to rozhodování.
  • Jak vidno, vázání se liší minimálně. Ve prospěch Xenicu hovoří nižší hmotnost a o dost nižší cena, pro Piku hraje možnost většího rozsahu polohy patky díky destičce a teoreticky vyšší odolnost proti poškození, protože je celé kovové.
  • Teď už zbývá, ověřit teoretický výběr prakticky – ověřením kompatibility s botami a získáváním uživatelských zkušeností na webu a konzultace v kamenném obchodě, kde je pak po nákupu možnost odborné montáže podle šablony.

 Zbývá už jen popřát dobrou volbu!