Jak se liší skitouring od skialpinismu

Přeložíme li slovo skitouring, jde o turistiku na lyžích. Skialpinismus znamená lyžování & alpinismus, nebo-li pohyb na lyžích v kombinaci s pohybem exponovaným (= nebezpečným) horským terénem za pomoci cepínu a maček a někdy i s použitím jištění lanem.

Lexikon důležitých pojmů

Fitness Skitouring

Nejjednodušší forma pohybu na lyžích se stoupacími pásy. V podstatě náhrada běžeckého lyžování, na pásech lze pohodlně stoupat i do prudkých kopců. Jde o výbornou aktivitu, vhodnou na zvýšení kondice a lze ji praktikovat v blízkosti lyžařských areálů, na lesních cestách, případně na okrajích sjezdovek. Někde se provozuje ve večerních hodinách, často jde o organizované výšlapy.

Pro fitness skitouring se hodí podobné vybavení jako pro závodníky, není ovšem tak ultralehké. Tato forma posilování těla v přírodě se provádí obvykle v lesích a po sjezdovkách a tak není potřeba lavinová výbava.

Závodní skialpinismus

Dnes už standardní lyžařská disciplína. Závody řídí organizace ISMF, která nespadá pod lyžařskou federaci, ale pod horolezeckou UIAA. Závodí se vněkolika disciplínách – vertical, sprint, individual. Nejslavnějšími závody jsou alpské podniky – čtyřetapová Pierra Menta (FRA), Trofeo Mezzalama (ITA) a Patrouille Glacier (CH).

Závodníci používají extrémně lehkou výbavu, na významných závodech s certifikací ISMF, pro běžné túry ne úplně vhodnou.

Klasické lyžařské túry

Tradiční lyžařské túry, obvykle startující z horských chat, které představují ideální zázemí pro skitouring. Túry jsou různé obtížnosti a míří na vrcholy nebo alespoň do horských sedel. Skialpinisté stoupají na lyžích a pokud to terén nedovoluje, tak taky v mačkách nebo v botech s lyžemi na batohu. Základní rozdělení túr je na ledovcové a neledovcové, od toho se odvíjí i vybavení.

Skialpinismus Light

Do této kategorie patří běžné skialpinistické túry. Pro vytrénované sportovce nebo fanatiky lehké výbavy se vyrábí ultralehké verze lyží, vázání, bot i pásů, které jsou jen o třetinu až polovinu těžší než výbava závodnická, ale už zajišťují rozumný sjezdařský komfort a díky lehkosti urychlují výstup.

Ledovcové túry na skialpech

I když ledovce nám pomalu, ale jistě tají, stále představují faktor, se kterým se musí počítat. Ledovcové trhliny představují vážné nebezpečí, a proto se po ledovcích lyžaři pohybují navázaní do lanového družstva. V případě, že se někdo ze skupiny propadne do trhliny, zbytek družstva díky lanu pád zachytí a postiženého za pomoci lana vyprostí.

Hvězdicové túry z horské chaty

Horské chaty tvoří srdce skitouringové oblasti. V jejich okolí je vždy několik směrů, kam vyrazit na túru. Chat se zimním provozem je ale podstatně méně, než  Na chatách se připravují snídaně a večeře na výborné úrovni, nocování je v skromných pokojích pro méně osob i v početnějších ložnicích. Občas je k dispozici sprcha, vždy sušárna na boty.

Túry s podporou lanovky

Pokud jsou lákavé cíle nedaleko lyžařského střediska, nabízí se pomoc při stoupání lanovkou. Výsledkem je hodně výškových metrů sjezdu při výrazně menším převýšení do kopce.

Freetouring, freeride touring

Vyznavači freeridu potřebují skialpinismus, aby se dostali na start vysněné sjezdové linie. Kvalitě sjezdu je podřízena i výbava. Široké lyže, robustní vázání a tuhé lyžařské boty znamenají vysokou hmotnost, ale výborné vlastnosti pro sjezd. Míra rizika je zdy vyšší, protože na rozdíl od skialpinistů, ktří si v drtivé většině případů projdou sjezdovou linii při výstupu, freerideři obvykle najíždí do neznámého terénu a protože jezdí po prudkých svazích, podstupují vyšší míru rizika.

Extrémní skialpinismus

Sjíždění extrémně strmých svahů se sklonem 55 stupňů a víc vyžaduje skvělé lyžařské umění, horolezecké dovednosti pro výstup takovými svahy, stabilní sněhové podmínky. Pád v extrému prakticky nejde zastavit a vždy představuje ohrožení života. Skiextrémy jsou disciplína, která rozhodně není pro každého.

Porovnání disciplín

Jde o velmi orientační, relativní hodnocení. Jde ale o vzájemné porovnání jednotlivých disciplín. Znamená nejnižší obtížnost, 4 nejvyšší. Kromě sloupců, týkajících se vybavení si uvědomte, že u ostatních atributů výrazně záleží na sněhových podmínkách, počasí, vývoji lavinového nebezpečí atd. Takže z tabulky odvodíte např. to, když chcete podnikat běžné alpské túry, budete mít k dispozici komfortnější (ale i těžší) lyže, které budou tolerovat vaše jezdecké chyby (zdatnost 2), kdežto na odlehčených lyžích potřebujete být o něco lepší lyžaři – lehoučké lyže nejsou logicky tak komfortní, protože se kvůli váze šetří na materiálu, který přináší lepší jízdní komfort a ten se projevuje právě i tolerancí k lyžařovým chybám.

0 není potřeba

1 nejméně

4 nejvíc

Lyžařská zdatnost

Alpinistické dovednosti

Kondiční náročnost

Náročnost na vybavení

Cena vybavení

Míra rizika

Fitness skitouring

1

0

3

1

2

1

Závodní skialpinismus

3

3

4

4

4

1

Light skitouring

3

3

3

3

3

2

Classic skitouring

2

3

2

3

2

2

Freeride touring

3

2

1

2

3

3

Extrémní lyžování

4

4

4

4

4

4

Slangové výrazy při skialpu

Lavinovka – prognóza lavinového nebezpečí.

Cikcak – stoupací otočka, kterou je nutné ovládat při výstupu prudkým svahem.

Pípák – lavinový vyhledávač, jinak řečeno lavinový přístroj.

Sedák – sedací úvazek pro navázání na lano.

Pikl – cepín pro pohyb po strmém a svahu a budování sněhové kotvy.

Špagát – lano, které potřebujeme pro jištění při pohybu po ledovcích a exponovaných svazích.

Štand – jistící stanoviště

Karáble – karabina, což je základní horolezecký spojovací materiál

Krusta – tvrdý škraloup přimrzlý na měkké vrstvě sněhu, nejobtížnější lyžařský terén.

Fošny - lyže

Gajbl – úzký žlab

Jak se řekne skialpinismus v cizích jazycích

Anglicky (english) – skialpinism, ski mountaineering (zkráceně skimo), ski touring, mountain skiing, alpine touring.

Německy (deutsch) – skitouring, skialpinismus, skibergsteigen.

Francouzsky (francais) - ski de randonnée, ski-rando, ski de montagne, ski alpinisme.

Italsky (italiano) - sci-alpinismo.

Španělsky (espaňol) - esquí de montaña, esquí de travesía 

Slovensky - skialpinizmus, skialp.

Slovinsky - turno smučanje.

Polsky - skialpinizm. 

Norsky – skiturer.

Švédsky – turåkning.

Finsky – hiihtäminen.