Co se potřebuješ pro skialpinismus naučit

  • Pohyb na stoupacích pásech
  • Manipulace se skialpovou výbavou
  • Plánování túry
  • Zásady bezpečného pohybu v horách
  • Jak praktikovat lavinovou prevenci
  • Lyžování ve volném terénu
  • Management záchranné akce a první pomoc v lavině

Kurz pro začátečníky

Nejčastěji narazíš na nabídku àla kurz základní skialpinistických dovedností. Předpokládá se alespoň průměrná lyžařská a fyzická zdatnost. Cílem takových kurzů bývá seznámení se skialpovou výbavou a její správné používání, nácvik pohybu na pásech (krok, otočky, pohyb ve skupině) a manipulace s nimi a jak se používá vázání i boty pro výstup i sjezd. Dále seznámení s lavinovou výbavou a základní úkony – zapínání, kontrola, přepínání mezi módy lavinového přístroje a vyhledávání jednoho zasypaného, základy sondování, vyhrabávání lopatou.

Plánování túry

Základy orientace, mapy, GPS

Bezpečnost na túře

Jak se pozná kvalitní kurz

  • Dostatečné Informace o zaměření kurzu
  • Jasně definovaný program kurzu
  • Méně témat, zato procvičovaných do hloubky
  • Během dne praxe v terénu, teorie jen večer
  • Dostatečně vzdělaný školitel(é)
  • Malý počet frekventantů na jednoho školitele (max. 6)
  • Délka kurzu odpovídající vzdělávacím cílům.

Lavinové kurzy

Správný lavinový kurz by měl být zaměřen jednak na prevenci – naučit se dělat taková opatření, aby ses do laviny vůbec nedostal a jednak na záchranu z laviny a první pomoc. Měli by ses seznámit s různými druhy sněhu a testováním stability sněhové vrstvy. Záchrana nespočívá jen v bezchybném ovládání práce s vyhledávačem ale hlavně v řízení záchranné akce včetně komunikace se záchranáři. Na programu by měla být i první pomoc, zaměřená na stavy zasypaného po vyproštění ze sněhu.

Příčiny lavin

Strategie bezpečného chování v lavinovém terénu

Záchrana z laviny

Zdokonalovací lyžařské kurzy

Lyžařské umění jednak zvyšuje požitek při sjezdu a také je to prvek lavinové prevence. Pád lyžaře znamená několikanásobně větší zatížení sněhové vrstvy, což může uvolnit lavinu. Jistota na lyžích je důležitá i při obtížných sněhových podmínkách – v krustě, těžkém nebo zledovatělém sněhu. Proto má smysl zlepšovat se na specializovaných kurzech, které pořádají obvykle excelentní lyžaři z řad mezinárodně certifikovaných učitelů lyžování a lyžařsky nadprůměrných horských vůdců.

Kromě zlepšování techniky jízdy je dobrý i nácvik výběru optimální linie sjezdu, jak z hlediska bezpečnosti, tak lyžařské zdatnosti skupiny.

Sjezd ve volném terénu

Ledovcový kurz

Dalším logickým stupněm je přechod z túr v neledovcovém terénu do zaledněného. To vyžaduje další porci vybavení, zvládnutí organizace a pohybu v lanovém družstvu. V případě pádu do trhliny dokázat i v nastalém stresu vyprostit kamaráda nebo dokonce sám sebe. Vstupním předpokladem do kurzu je zvládnutí uzlů a základní manipulace s lanem, praxe v chůzi v mačkách a cepínem.

Po ledovci na lyžích

Kurzy první pomoci v horách

Jak ošetřit zranění, to se hodí umět i v civilizaci. Ovládat specifika první pomoci po vyproštění z laviny je dobrá znát nejen teoreticky, ale nacvičit si je i na kvalifikovaných figurantech. Samozřejmostí je ovládání resuscitace, vědět jak se vyrovnat s podchlazením a omrzlinami.

První pomoc

Najdi si svého učitele

Horský vůdce je nejvyšší možné vzdělání pro vodění po horách. Praktické i teoretické znalosti by měly být na vysoké úrovni. Je tu ovšem i otázka pedagogického talentu… Zkuste dát na osobní doporučení, někoho, kdo má kurz s konkrétním vůdcem za sebou.

Když jste členy horolezeckého oddílu, můžete se přihlásit do kurzu nebo školení v rámci klubové horoškoly. Otázkou pak je, jaké jsou odborné kvality školitele.

S kamarádem to jde taky. Seznámit se s vybavením nebo podniknout nějakou lehčí túru. Čekat asi nemůžete nějaké odborné přednášky a bezchybné předvádění potřebné metodiky v praxi. Jasně, že se najdou výjimky, ale tady bych zůstal raději v rovině prvního seznamovacího kroku.

Samostudium

V tomto směru Ti určitě pomůže Skitour.Guru, kde se dozvíš vše potřebné z teorie…