1 Fitness skitouring po sjezdovce

Na seznámení s pohybem na pásech je to ideální možnost, stoupat se dá po lesních cestách nebo vedle sjezdovky. Není potřeba mít ani lavinové vybavení, pokud se pohybuješ v bezpečném jistém území pod hranicí lesa. Tento způsob můze být i výborným prvkem kondiční přípravy pro jakýkoli sport.

2 Na hřebeny českých hor

U nás je to skialpováním složité, pokud jde o terény. Většinu hor pokrývají lesy, holé hřebeny jsou jen v Krkonoších a Jeseníkách, což jsou taky jediné hory, kde reálně hrozí lavinové nebezpečí a je potřeba být náležitě vybaven - nejen materiálem, ale i znalostmi a dovednostmi.

Ideální je třeba túra na Králický Sněžník východně od Hrubého Jeseníku, hřebenovka Jeseníků z Červenohorského sedla přes Keprník na Šerák nebo 8 zmapovaných a legalizovaných tras v Krkonoších.

3 Slovenské dvoutisícovky

Nízké Tatry jsou výborným terénem na první vícedenní přechod po hřebenech. První 2000 může být Ďumbier, snadno dostupný z Štefánikovej chaty nebo z parkoviště na Kosodrevine.

Náročnější terény jsou ve Vysokých Tatrách, kde je k dispozici několik celoročně otevřených chat a dá s možností výstupu na vrcholy sedla. Tatry už vyžadují velkou pozornost, týkající se lavinové bezpečnosti.

Příjemné jednodušší terény a v případě skvělých podmínek i parádní sjezdy nabízí Malá i Velká Fatra.

4 Skitouring v Alpách

Do Alp to nemáme až tak daleko, i když od rozpadu monarchie už není Ortler nejvyšší horou mocnářství. Na severním okraji Alp jsou lehčí terény v rozlehlém pohoří Niedere Tauern, třeba v Triebener Tauern nebo v oblasti Lungau. Většinou jde o oblé hory s minimem skalek a tady je fajn začít, zatím bez maček a cepínu. Učte se prošlapávat bezpečnou stopu, praktikovat bezpečné chování ve skupině, vnímat nebezpečí v terénu atd…

5 Prudký svah s mačkami a cepínem

Vybavení pro pohyb po prudkých svazích. Skoro vždy je potřeba mít v batohu nejen haršajsny, ale taky stoupací železa a cepín. Pro pohyb po zledovatělém, exponovaném termínu je bez maček nebezpečný a je nutné umět správně na mačkách chodit a používat cepín.

Typickou situací je závěr túry, kdy se na konci musí na vrcholový výšvih bez lyží.

6 Přes ledovec na lyžích

Lyžařské túry, které vedou přes ledovec, skrývají nebezpečí pod vrstvou sněhu. Jsou to ledovcové trhliny. V případě pádu do trhliny jde o život a proto je při pohybu na ledovci nutné jistit se ve skupině lanem a v této skupině se navázaní na laně pohybovat a v případě nehody vědět, jak postiženého vyprostit z trhliny.

Lanové dovednosti, stejně jako pohyb v mačkách a s cepínem je dobré trénovat pod odborným vedením, nejlépe s horským vůdcem nebo horolezeckým instruktorem. Samozřejmě je vždy příjemnější škola hrou, tedy zařadit nácvik do nějaké hezké túry.

7 Rakouské 3000

Rakouské Alpy jsou nejbližší pořádné hory. Od Salzburgu na západ už začínají velké hory, místy do st divoké, třeba v oblasti Grossvenedigeru. Vrcholů s 3 na začátku kóty, které se dají relativně bez potíží zvládnout na lyžích je tam dost. Ideální možnost zúročit dosavadní zkušenosti a dostat se zase o něco výš.

8 Švýcarské 4000

Švýcarsko je nejhornatější zemí Evropy. Mnohé obří ledovce usnadňují výstupy na vrcholy. Nejbližší masiv Berniny láká věhlasnými kopci Piz Palü a Piz Bernina. Okolí Konkordiaplatzu uprostřed Bernských Alp můžeme nazvat Arktidou Evropy a pravým rájem sběratelů 4000 jsou Walliské Alpy. Signalkuppe je nejvyšší alpská hora, na jejíž vrchol se dá vyjít na lyžích!

9 Haute Route

Ve zlatém období rozvoje alpinismu, v éře od poloviny 19. do 2. světové války se v Alpách stavěly horské chaty jedna vedle druhé. Díky tomu mají největší evropské hory světově unikátní síť chat. Mnohé z nich lze spojit do několikadenních lyžařských přechodů, pro které se vžil francouzský název haute route. Nejslavnější je ta mezi Chamonix a Zermattem, ale jen těch nejznámějších přechodů je zhruba 20.

10 Výlety za prašanem

Až vás omrzí domácí a alpský sníh, můžete se dopřát lyžařský výlet za prašanem do exotických krajin. Asi nej… je to na Aljašce, kde si kromě heliskiingu můžete program prokládat skialpovými dny. Tutový prašan je i v Japonsku a dobrodružství zažijete v horách bývalého Sovětského svazu, Íránu nebo Libanonu. Skandinávie je taky fajn!

11 Světové velehory

Skialpové výstupy se dají podnikat expedičním stylem i na vrcholy vysokých velehor. Jednou z nejnáročnějších je túra na nejvyšší severoamerickou horu Denali nebo technicky nenáročnou čínskou 7000 Muztagh Ata. Možnosti jsou i na některých osmách…

A borec na konec - extrémní lyžování

Když už nevíš roupama coby a jede ti to na lyžích dolů opravdu výborně a máš horolezecké dovednosti i výbavu, můžeš svoje skialpování posunout do dimenze extrémních sjezdů. V zóně 55+ stupňů se často chyby neodpouští a pád se nedá zastavit. Takže opatrně…

Skitour.Guru přeje hodně silných zážitků i trošku toho štěstíčka!