Ve čtvrtek 23.11.2023, došlo k uvolnění laviny na extrémně strmém, jihovýchodně orientovaném svahu, přibližně ve výšce 3250 m pod vrcholem Glockturm v oblasti Kaunertalu (Ötztálské Alpy). Dvě osoby, které se pohybovaly na svahu, byly strženy deskovou lavinou. Jedna osoba zůstala nezraněná na povrchu laviniště, zatímco druhý člověk byl lavinou zcela zasypaný. Přes relativně rychlou záchrannou akci musel být skialpinista resuscitován a přepraven helikoptérou do nemocnice.  

Tým lavinových preventistů LWD Tirol, který byl náhodou v té době v blízkosti místa nehody, byl přepraven na laviniště vrtulníkem, kde společně s dalšími záchranáři pomáhal jak při při vyprošťování zasypaného člověka, tak při poskytování první pomoci.

Po odvozu resuscitované osoby provedli členové LWD Tirol (Tyrolská lavinová služba) pod časovým tlakem analýzu sněhové vrstvy v bezprostřední blízkosti odtrhu laviny. Pro uvolnění laviny byla pravděpodobně rozhodující tenká, slabá vrstva blízko pod povrchem sněhu. Rozhraní sněhových vrstev bylo ubité silným větrem, typickým v blízkosti horského hřebenu, a na strmém svahu se sněhová deska dala do pohybu po zatížení skialpinisty. Zasypaný skialpinista bohužel nakonec zemřel.

Tolik informace o nehodě, pokračujte ve čtení článku, který upozorňuje aktuální lavinové nebezpečí. Na toto téma si určitě přečtěte článek Příčiny lavin na začátku zimy.

Přeložený článek z blogu LWD Tirol z 24.11. 2023:

Během nadcházejících dní očekáváme v Tyrolsku silné přírůstky nového sněhu za působení silného větru. Vznikne tím mnoho nových, nebezpečných míst. Lyžaři by si během nadcházejících dní měli být vědomi zvýšeného lavinového rizika na strmých svazích.

Rozsáhlý průzkum terénu s pomocí vrtulníku

Tým lavinových preventistů LWD Tirol provedl dne 23.11.2023 s podporou vrtulníku a horské policie rozsáhlý průzkum terénu. Cílem bylo získat přehled o struktuře sněhové pokrývky ve vysokých horách před očekávanými sněhovými srážkami a před plánovaným zveřejněním každodenní zprávy o lavinové situaci na 24.11.

Pohled na sněhovou vrstvu

Sněhová pokrývka je ovlivněna deštěm, který není v této fázi brzkého zimního období ničím neobvyklým. Až do výše 2800 m lze najít více či méně tlustou ledovou krustu. Částečně se v bezprostřední blízkosti krusty vytvořily hranaté krystaly jako potenciální slabé vrstvy pro deskové laviny.

Další, nedávno vytvořené sněhové profily, naleznete jako obvykle na webu https://www.lawis.at/profile/.

Několikrát jsme byli informováni o prasklinách ve sněhové pokrývce, jak je patrné na fotce v pohoří Glocknergruppe - jednoznačný příznak alespoň jedné slabé vrstvy ve sněhové pokrývce. 

Praskliny ve sněhu - signál nebezpečí Skrýt poznámky

Pozoruhodná byla také často vlhká sněhová pokrývka v blízkosti země, zejména na strmých jižních, západních a východních svazích, většinou po výšky 2500 m. Tam bylo opakovaně možné pozorovat i sněhové splazy a laviny, které popisuje tzv. lavinový problém „Kluzné laviny“.

Nastává zimní období - stoupá nebezpečí lavin

Od pátku 24.11. až do neděle 26.11.2023 dopoledne se podle GeoSphere Austria očekává na západě Rakouska 60-80 cm nového sněhu, jinde převážně mezi 40 a 60 cm s klesající tendencí směrem k jižní části východního Tyrolska.

Kombinace možných slabých vrstev v existující sněhové pokrývce nebo na povrchu sněhu spolu s dávkou nového sněhu a silného větru vede nevyhnutelně k nárůstu nebezpečí lavin.

Lyžaři by si měli být vědomi, že během nadcházejících dní mohou být laviny uvolněny velmi snadno. Největší ohrožení je ve strmém terénu nad hranicí 2400 m. Je však třeba být opatrný i v extrémně strmém terénu v blízkosti hřebenů a na extrémně prudkých severních svazích pod úrovní 2400 m.

Předpokládáme také několik spontánních lavin, zejména v extrémně strmém terénu na severní straně hor nad hranicí 2400 m a obecně v terénu poblíž hřebene a ve vysokých polohách.

V některých lyžařských střediscích začíná zimní sezóna

S předpovídaným sněžením zahájí několik lyžařských středisek zimní sezónu. Proto vyzýváme všechny lyžaře, aby si byli ve volném terénu vědomi rizik. Během nadcházejících dní nedoporučujeme lyžovat mimo zabezpečené sjezdovky.


Sněhový profil a jeho vyhodnocení - pokud vám není úplně jasné, jak číst sněhový profil a jak ho vykopat, pak se podívejte na videa, podle kterých se to naučíte.