Co je pro podmínky na začátku zimy typické?

  • Krátký den.
  • Méně slunečního záření. Sluneční záření stabilizuje sněhovou pokrývku.
  • Oblačné počasí.
  • Teploty kolísají kolem bodu mrazu ale spíše mrzne, než je teplo.
  • Sněžení je často provázené větrem, často velmi silným.
  • Delší periody hezkého počasí nejsou obvyklé.
  • Sníh dopadá na mokré nebo zledovatělé podloží – kameny a trávu – po kterých vrstva sněhu snadno sklouzne dolů.
  • Sníh často napadne na zledovatělou vrstvu prvního sněhu, který roztál a následně zmrzl. To platí hlavně ve vyšších polohách.

Nebezpečí druhého sněhu

Podle tyrolské lavinové metodiky se typické nebezpečné sněhové situaci na začátku zimy říká „nebezpečí druhého sněhu“ a je typické hlavně pro listopad a prosinec. Toto nebezpečí platí i tehdy, když začátek pořádné zimy ne a ne přijít nebo jde o zimu, která je od počátku chudá na sníh. 

Jak vzniká lavinové nebezpečí?

Nebezpečí spočívá v tom, že napadne první podzimní sníh. Ten vlivem oteplení obvykle částečně roztaje a po zamrznutí vytvoří ledovou, hladkou slupku, po které "ochotně" sjíždí dolů sněhové desky. Mnohdy na tuto vrstvu zaprší. Silný vítr uhlazuje povrch sněhu. Když napadne na takový povrch nový sníh, je právě uhlazený povrch zledovatělého, prvního sněhu, kritickou vrstvou. Proč? Rozdíl v tvrdosti nového (druhého) a starého (prvního) sněhu je velký a to znamená, že jejich rozhraní je ideální pro sklouznutí laviny po svahu.

Tento princip definovali Rudi Mayr a Patrick Nairz z tyrolské lavinové služby (LWD Tirol) a nazvali ho 1. vzor lavinového nebezpečí - GM1 (Gefahren Muster 1 - Druhé sněžení).

Navátý sníh

Podložku, po které sníh snadno sjede do údolí jsme probrali, teď jěště lavinový sníh. Laviny v první polovině zimy jsou až na výjimky deskové. Má je na svědomí tzv. navátý sníh.  

Když sníh padá za působení větru nebo fouká krátce potom, co napadl, dochází k jeho přemísťování z návětrných svahů na závětrné. Struktura převívaného sněhu je velmi soudržná a proto se uvolňuje v deskách. Pro vznik laviny stačí velmi často zatížení svahu pohybem jediného lyžaře. O odhadované míře zatížení pro vznik laviny se většinou dočtete ve zprávě o lavinové situaci.

Foto: HZS - Horská záchranná služba SR Skrýt poznámky

Terénní past

Je část terénu, ve které se hromadí sníh z uvolněné laviny. Typické jsou žlaby, které svádí míst ze širokého svahu do zúžení, podobně jako trychtýř (slovensky lievik). Nános lavinového svahu může být v těchto místech až několik metrů, i když je výška odtrhu např. 30 cm. Čím blíž je stržený lyžař hlavnímu proudu uprostřed laviny, tím pravděpodobnější je jeho vtažení do terénní pasti s velkou hloubkou sněhu. Když se tak stane, výrazně klesá naděje na úspěšnou záchranu. Učebnicovým příkladem terénní pasti je tragická lavina ve Velké Fatře v prosinci 2021.

Laviny si na podzim 2022 kvůli nestabilnímu sněhu vyžádaly už 4 životy. Na konci září na Bradavici, a teď pod Priečnym sedlom.

Lavinová prevence bez lavinového zpravodajství

Na začátku zimy ještě nevychází lavinové zpravodajství denně. Třeba pro slovenské hory se denní zpravodajství vydává od 1.12. V této době ještě není k dispozici online téměř žádný testovaný sněhový profil, ze kterého by se dalo vycházet při hodnocení lavinového potenciálu. Rozhodně čtěte pravidelný týdenní souhrn situace s trendem budoucích dnů. Slovenské Stredisko lavínovej prevencie HZS vydává svoj blog zde.

Pochopit souvislosti vzniku lavin a umět ho rozpoznat v terénu!

To je oč tu běží. Není to nic jednoduchého, ale není to ani jaderná fyzika. Kdo chce, měl by jít štěstí naproti a nespoléhat na osud nebo na náhodu. Bez základních znalostí a dovedností to nepůjde. Proto se vzdělávejte, přemýšlejte, testujte stabilitu apod.

Podívejte se na naučná videa

Základní informace o testování stability sněhové vrstvy na videu…

 

Jak vykopat sněhový profil v terénu, jehož stabilitu pak otestujete…

 

Nejrychlejší metodou je kompresní test, podívejte, jak se dělá…

 

Když už jsou zveřejněné aktuální sněhové profily na webu, doporučuji je k prostudování. V tomto videu se dozvíte vše důležité o sněhových profilech a jak je vyhodnotit. Ano, je to delší video, ale klidně se k němu několikrát vraťte, pochopení souvislostí kolem lavin má smysl.

 

Umět posoudit nebezpečí terénní pasti se určitě vyplatí, tady je základní info:

Přeji všem bezpečné túry bez lavin!