ATK Bindings – technologie EVO a AP

Italské átékáčko jede stale na plný plyn a přichází s novinkami. Hlavním argumentem je lehkost vázání. Zatímco před dekáddou šlo o značku zaměřenou hlavně na race a skialpinismus light, dnes je to jinak. ATK už se nejmenuje Race, ale ATK Bindings a má ve svém portfolio vázání pro race, skimo light, skitouring I freetouring. Ve firmě zjevně pochopili, že k úspěšnému marketing patří I design a tak se rozhodli vyrábět některá vázání ve vice barvách – třeba Raider 13 EVO se dodává v 8 barvách.

Představení vázání ATK Bindings typu EVO na videu:

 

AP Brake System je nový systém aretace brzdy pro výstup. Rozdíl mezi EVO a AP je na videu:

 

Loni přišlo ATK s novou řadou vázání EVO. Jak fungují vázání s označené přívlastkem EVO? Vázání EVO mají možnost nastavení vypínací síly ve špičce. To dovoluje vázání vyšší míru boční elasticity a to znamená výrazné snížení nežadoucího, předčasného vypnutí vázání. K tomu i dynamický posuv patky “elastic heel” při průhybu lyže.

Nastavení tuhosti aretační páky na špičce pro výstup. To je znázorněné na videu.

 

Kterých vázání se to týká poznáte z názvu – je jich hodně, podívejte se na přehled všech ATK vázání, tady je přehled novinek 2023-24.

Ski Trab TR1

Italové z Bormia si proklestili dlouhou a trnitou cestu s vázáním TR. Dlouho sázeli na TR2, který vyžadoval speciální úpravu patky bot a to byla slepá ulička. S variantou TR1 to už vypadá nadějně – je kompatibilní s běžnými botami, které mají inserty. Výhodou je vypnutí špičky při výstupu, to je v případě laviny skvělá funkcionalita. Přední čelisti vypínají jen do boku, vertikální vypínání dělá patka. U takového systému je možné jednak nastavení vypínacích sil špičky a jednak odpadá nebezpečí nechtěného vypnutí špičky směrem nahoru, třeba po tvrdém dopadu skoku. Pro změnu módu ski-walk není potřeba vypínat botu z vázání. Patu boty fixuje pevná ocelová lišta. Pro výstup jsou možné dvě opěrky - 6° nebo 12°. Brzdy jsou ve dvou variantách 88-102 mm a 112-120 mm.

Atomic Backland Summit

Vylepšené vázání Summit z rodiny Backland zůstává stále v systému skokového rozsahu vypínacích sil. To je podle mě škoda, vývoj spěje směrem k přesné nastavitelnosti. V nabídce jsou variant s brzdou i s pojistným lankem a bez brzd.

Salomon MTN Summit

Velmi podobné vázání jako Atomic má v ucelené kolekci MTN Summit i Salomon, protože obě značky patří do skupiny Amersports.

Elan

Slovinský výrobce lyží opustil spolupráci s G3 a vyměnil jejich vázání za ATK.


Konfigurátor skialpového setu – sestav si set podle vlastních priorit.

Skitour.Guru připravil aplikaci, která vám poskládá set na míru. Zadáte pro jakou formu skialpu hledáte vybavení (Skitouring / Skialpinismus Light / Freetouring / Race), jak dobře lyžujete a tělesné údaje. Systém vám vygeneruje op­timální boty (šířka chodidla, tuhost, pohyblivost komínu). Přiřadí správné lyže včetně doporučené délky (zadáte délku oblouku, šířku pod vázáním, rocker). Posledním krokem je volba vázání – v nabídce najdete jen kompatibilní s botami a stačí zadat jestli typu Tech s piny, hybridní nebo rámové. U volby můžete použít ještě filtr ceny, značky a hmotnosti. Tak neváhej a klikej!

konfigurátor setu Skrýt poznámky