Letošní zima prašanu moc nepřeje. Když sníh nezničí vítr, přijde mu na pomoc teplo. Ve východní části Rakouska zatím vévodí ufoukaný, tvrdý a místy zledovatělý sníh. Což jsou docela dobré podmínky na testování, v prašanu to umí kde kdo…

Sjezdovka je grunt

Když to jde, tak se na lyžích rád projedu na sjezdovce. Jednak můžu lyže vyzkoušet na tvrdém ranním sněhu i odpoledním rozježděném. Můžu to napálit naplno dlouhým obloukem přes celou šířku pisty a kromě toho mi sjezdovka dovoluje i větší rychlost. Stejné možnosti najdu ve volném terénu málokdy. Na 88 mm širokých Lusti Tour Performance jsem jezdil 2 dny na sjezdovkách v Lungau.

Design kombinuje černou se zelenou

Obrázky jsou lepší než slova… Špičky mají drážku na zasunutí úchytu pásu gumičkou nebo gumovým pinem. Samozřejmě jde použít i nejobvyklejší kovovou hrazdičku přes špičku a pružný popruh vzadu.

Lehkost do kopce, protože carbon a paulownia

Jádro lyží je hlavně ze dvou lehkých materiálů – dřeva paulovnia a karbonu. K tomu sidewall, který zvyšuje tuhost lyží. Sidewall u měkčích turistických lyží Lusti nenajdete, u nových lyží Tour Performance a Tour Progress ano. Lyže mají vpředu i vzadu rocker.

Při výstupu je celková hmotnost páru 2720 g docela příjemná, když si uvědomíme, co všechno lyže při sjezdu dokáží, název Performance je plně na místě.

Pár slov o recenzentovi…

Řadím se mezi nadprůměrné lyžaře, nejsem junior a jezdil jsem už na stovkách lyží a tak mám co porovnávat. Nikdy jsem závodně nelyžoval, zato brázdím hlavně svahy s různorodým neupraveným sněhem, od krusty po luxusní prašan. Vážím 78 kg a měřím 176 cm. To píšu proto, abyste věděli, kdo píše recenzi a jakou optikou lyže vnímá.

Performance jsou výkonné a rychlé na sjezdovce

Lyže Performance 88 perfektně drží stopu ve středním i dlouhém oblouku, přestože poloměr vykrojení 15,6 m nahrává více obloukům kratším. Já jsem se na nich ovšem cítil stabilně, jistě v středním a dlouhém oblouku i ve vyšší rychlosti. Na prudké černé sjezdovce se mi nedařilo rychlé přehranění z jednoho krátkého oblouku do druhého, na to už moje lyžařské dovednosti nestačily, snad kdyby měly lyže ještě kratší radius - sidecut.

V terénu tvrdo a hrbolato

Kvůli větru je prašan nedostatkovým zbožím. Nockberge, Jeseníky i Dachstein, kde jsem lyže vyzkoušel, pokrýval tvrdý sníh, hlavně proto, že během vánoční brutální oblevy sníh do hloubky provlhl a zmrzl. Je tedy ledovato, protože další dávku sněhu odvál vítr. Na takové podmínky se hodí lyže, na které je spoleh.

Sjezdy v náročném sněhu

Největší zkouškou byl dlouhý sjezd v rámci parádní okružní túry Rumpler Runde v masivu Dachstein. Sníh byl ubitý větrem, místy ledovatý, někde krusta nosná, někde bořivá. Svah se sklonem 30 – 35 stupňů. Hrbolatý nepravidelný povrch měl naštěstí tu a tam průjezdný hladší koridor.

Zásadním pocitem byla jistota, že mě lyže podržely na hranách v každé situaci. Horší a tvrdší sníh člověk na skialpech potká málokdy a tak soudím, že lyže jsou zcela určitě do „sněhové nepohody“.

I přes svou tvrdost se lyže tour performace dokázaly přizpůsobit terénu, ale myslím si, že lyžař s menšími zkušenostmi a méně vyvinutým citem pro sníh by mohl mít problém zvládnout náročný sníh, zejména na strmých svazích.

V jednom závětří jsme našli i přefoukaný prašan a alespoň na krátkém úseku se mi jelo v měkkém sněhu parádně. V hlubším prašanu jsem lyže bohužel nemohl vyzkoušet.

Shrnutí

Lyže Lusti Tour Performance 88 mají vlastnosti, které uspokojí nadprůměrného i výborného lyžaře. Podrží vás na tvrdém, zledovatělém sněhu a když na nich vjedete na sjezdovku, nezklamou. Díky tuhosti bych je doporučoval skialpinistům běžné a vyšší váhy, lehcí mohou mít problém je dostatečně zatížit v oblouku.  

Verdikt Skitour.Guru

Ovladatelnost: 80%

Držení na hranách: 100%

Stabilita, klidná jízda: 80%

Krátký/dlouhý oblouk: 30:70

Hmotnost lyží: 80%

Poměr hmotnost lyží / výkon lyží: 90%

Univerzálnost: 70%

Vhodné pro výstup: 80%

Vhodné pro sjezd: pro nadprůměrné a výborné lyžaře, 7-10 z 10 (10 je nejlepší lyžař).

Užitečné odkazy

Parametry skialpových lyží Lusti Tour Performance 88 si můžete prohlédnout na webu Skitour.Guru, k prodeji je najdete na stránkách výrobce, což je česká rodinná firma Lusti z Krkonoš. Podívejte se na  přehled dalších lyží Lusti pro závodní skialpinismus, skitouring a freetouring. Více informací o lyžích Lusti hledejte na webu lusti.cz.