Proto jsem si dal na testování camoxu freebird záležet a během minulé, cestovatelsky komplikované zimě jsem je prověřil důkladně na více druzích sněhu. Pozor, black crows z Chamonix vyrábí skialpovou řadu freebird pro skialp a skitouring. Lyže camox jsou určené pro freeride, a jsou to úplně jiné lyže stejného jména, bez přívlastku freebird.

Dolomitský firn

Během čtyř túr na dolomitském firnu jsem lyže prověřil na zmrzlém struhadle, ideálním, na povrchu nataveném firnovém „másle“ i odpoledne na bořivém mokrém sněhu.

V Dolomitech jsme díky ideální lavinové situaci sjížděli i svahy se sklonem přes 40°, zejména sjezd ze sedla Passo Cristallo na silniční sedlo Tre Croci byl slušným prubířským kamenem. Při sjezdu z vrcholu Ragusela byl střídavý, místy bořivý sníh, sněhově pestrá byla túra na Tofanu. Sníh na svazích Dürrensteinu kolísal mezi krustou a prašanem.

Bulharské sjezdovky

Lyžování v Bansku bylo hlavně na sjezdovkách, po perfektním tvrdém sněhu. Po ledu ani památky, bohužel ani po prašanu. Ale pro testování stability lyže na tvrdém - ideální podmínky. K tomu trocha freeridu v okolí sjezdovek.

Konstrukce lyží

Tvarově má lyže uprostřed klasický camber (vzpruh), u špičky středně výrazný rocker a mírný rocker vzadu. V oblasti pod vázání je výztuha z titanalu. Základem jádra lyže je lehké dřevo Paulownia. Pro větší torzní tuhost je v lyžích karbon a sklolaminát. Flexe lyží je střední. Podrobnosti k parametrům lyží je na webu značky.

Volba délky

black crows uvádí na webu u každé lyže doporučení pro správné určení délky. Stačí rozkliknout „size finder“. Já zvolil délku 172 cm při výšce postavy 175 cm.

Camoxy jsou točivé lyže

Velká ochota při uvedení lyží do oblouku je předurčena poloměrem 17 m. camox freebird jsou takové „skialpové slalomky“. Točivost ještě podporuje rocker u špičky i patky. Výsledkem je výborná ovladatelnost lyží, od myšlenky zatočit k realizaci oblouku moc času nepotřebujete. A to se v terénu může hodit.

Lehkost širokých lyží

Na první pohled nepůsobí váha páru lyží 2750 g světoborně. Když si ale dáte váhu do souvislosti s šířkou 96 mm pod vázáním, vypadá už to lépe. Nejsou to ideální lyže na vícedenní přechod. Když si ale při skitouringu rád dobře zajezdíte i na jiném sněhu, než na firnu, jsou lyže camox freebird dobrou volbou na jakýkoli sníh. V prašanu budou nadnášet a v mokrém sněhu se nezaboří. Prostě lyže, které najdou využití od prvního sněhu do jara.

Stabilita lyží

Camoxy freebird jsem v tomto ohledu prověřil nadprůměrně. Některé sjezdy po hrbolatém a zmrzlém firnu byly ve znamení výrazných vibrací. Lyže je i díky rockeru dokázaly výborně pohltit a ulehčily tak jejich ovládání. Když jede člověk 40° hang, cítí se lépe, když má pod nohama klidnou hladinu, nikoli rozbouřené moře. Takhle bych po přirovnal s vodou. Na tlumivosti se podílí jak karbonová a skelná vlákna, tak titanalový plát pod vázáním.

Držení na hranách

Váha lyží není zrovna z planety ultralight, a tak si člověk dělá naděje, že torzní tuhost bude dostatečná. Camox freebird v tomto ohledu nezklamaly - díky sklolaminátu a karbonu úplně v pořádku a tak je držení lyží na hranách perfektní. Většinou to na skialpech člověk moc nepotřebuje, protože se jezdí více po měkkém sněhu. Na firnu ale jako když najde. Protože několik dní jsem na camoxech jezdil na sjezdovkách v Bansku, můžu dát za jistotu na hranách hlavu na špalek.

camox freebird - verdikt Skitour.Guru

Ovladatelnost: 100%

Držení na hranách: 90%

Stabilita, klidná jízda: 90%

Krátký/dlouhý oblouk: 70/30

Hmotnost: 90%

Univerzálnost: 80%

Shrnutí

Univerzální lyže, ale více pro ty, kteří preferují kvalitu jízdy před lehkostí lyží při výstupu. Ideální pro skitouring, výstup:sjezd = 50:50 Kvalitní jízda i na sjezdovce. Výborné tlumení vibrací a ovladatelnost lyží.

Užitečné odkazy:

Přehled všech lyží pro skialpinismus, skitouring, freetouring a freeride

Lyže black crows

Lyže black crows camox

Dovozce lyží black crows do ČR a SR - Summit Trade Distribution Zlín