Lehkost je mantrou dneška

Kdo dnes přijde s novými skialpovými botami, musí představit lehké a přitom tuhé lyžáky. Magickou hranicí extratřídy jsou ve skitouringu 2 kg/pár. Když nepočítáme závodnické boty, spadají do kategorie pouze boty, které mají část komínu z tuhého karbonu. Kromě Quantum Asolo Factory splňuje váhový limit 7 bot s podílem karbonu v komínuTy i při své nízké váze poskytují skialpinistovi kvalitní sjezdařský zážitek.

Velmi lehké skialpové boty s karbonovým komínem a váhou do 2000 g / pár

Konstrukce stejná, materiál různý.

Tři modely mají stejnou konstrukci, liší se jen kombinací materiálu skeletu a komínu.

  • Dalbello Quantum 2300 g, skelet + komín z materiálu Polyamide Composite
  • Dalbello Quantum Asolo 2120 g, skelet Polyamide Composite, komín z materiálu Polyamide Composite Carbon
  • Dalbello Quantum Asolo Factory 1920 g, skelet + komín z Polyamide Composite Carbon

Nejlehčí verze Asolo Factory ve velikosti 27,5 vážila na váze 909 g, s přídavnou opěrkou komínu 942 g. Když to převedeme na váhu páru, jsme na 1818 g, resp. 1884 g. Tedy méně, než udává výrobce. Za zmínku stojí, že skelet má délku 305 mm, tedy žádné zapuštěné nálitky pro špičku a patku. 

Po roce ještě další, 4 + 3 = 7x Quantum

Přišla kolekce pro sezónu 2021-22 a rodina lyžáků Quantum se rozšířila o další modely. Konkrétně se zaměřením na freetouring – všechny 3 lyžáky se vejdou pod hranici 2500 g/pár. To je při flexi 130 fantastická lehkost. Materiál je Polyamide Composite.

  • Dalbello Quantum Free Asolo Factory 130
  • Dalbello Quantum Free 110
  • Dalbello Quantum Free 105

Doplněním touringové řady je, díky kompozitnímu karbonu, pouhých 1750 g vážící pár

  • Dalbello Quantum Lite

Parametry všech lyžáků Dalbello si prohlédněte v přehledu trhu.

 

Polyamide Composite s karbonem i bez

Polyamid je velmi odolný termoplast a jeho vlastnosti jsou v souladu s požadavky na lyžařské boty: velmi vysoká tuhost, vysoká mechanická pevnost, tlumicí schopnosti, vysoká tvrdost a houževnatost, rozměrová stabilita, dostatečná únavová pevnost. Pro svoje vlastnosti plastové kompozity tohoto typu nahrazují v průmyslovém využití slitiny lehkých kovů.

V kompozitním provedení, tedy když je polyamid vyztužený dalšími vlákny se uvedené vlastnosti ještě trochu vylepšují. Pokud je materiál označen Polyamide Composite, jde o vyztužení plastu skelnými vlákny. O něco lepší vlastnosti a nižší váhu přináší výztuha karbonovými vlákny – tak je tomu u Quantum Lite. Dalším bonusem karbonu je výrazné zlepšení tlumení vibrací

Dvoudílný komín – Dual Link Cuff

Zvláštností bot Quantum je dvoudílný komín a absence jazyka. Spojení skeletu s komínem zajišťuje větší festovní kloub, na kterém se otáčí zadní, ta větší z obou částí komínu. Přední, odklopný díl má svůj další malý kloub ukotvený na výše uvedené zadní části komínu. Tohle řešení má zásadní výhodu. Odbourává ztráty v tuhosti jazyka, které vzniknou stahováním přezkou přes jazyk a dále hran u vykrojení komínu. U systému Dual Link Cuff tlačí na jazyk vnitřní botičky kompaktní plocha přední části komínu, nahrazující jazyk u běžného skeletu. Jazyk vnitřní botičky je vyztužený a tlačící plocha komínu (alias jazyku) je vypolstrovaná dostatečně tlustou vrstvou tuhé a přesto měkké pěny – viz foto.

Bytelná utahovací šňůra z Dyneema

Ke stažení komínu slouží pákový mechanismus Hike & Ride Lever, který utahuje šňůru z vysokopevnostní textilie Dyneema. Poněvadž je téměř 2x pevnější v tahu než ocelové lano, není třeba se obávat přetržení. Výhodou dyneemy je v tomto případě měkkost, která nám umožní udělat na šňůře uzel, vymezující délku.  Ze stahovací páky vede šňůra k přední části komínu skrz 2 + 2 naváděcí kovová očka. V místě, kde bývá střed jazyku, je na komín přinýtováná masivní plastová svorka Cam Cleat, česky výstředníková svorka. Po nastavení lanka do požadované polohy se svorka přitáhne nahoru, výstředníkový mechanismus se postará o dostatečné utažení a drážky na povrchu zarážky se zakousnou do obou pramenů šňůry z Dyneemy. Čím bude lanko starší, tím víc bude jeho povrch roztřepený a tím líp bude svorka držet „zakouslá“ do jeho povrchu. Tohle se prostě povedlo, na stažení komínu je absolutní spoleh, povolení nehrozí.

 

Utažení komínu

Firmu Dalbello je nutné pochválit za snahu o přehledný fotonávod. V praxi se mi ale uvedený postup utahování komínu neosvědčil a tak si dovoluji představit svůj, který uživatelům výrazně usnadní manipulaci s lyžákami. Ušetří čas i nervy.

Oba konce Dyneemy jsou k sobě svázané dvojitou rybářskou spojkou. Abyste nemuseli při každém stahování komínu na sjezd hledat optimální polohu, udělejte to jednou a nad svorkou Cam Cleat uvažte jednoduše vůd­covský uzel.Jak moc utáhnout komín? Co nejvíc, ale nesmí to být pro holeň i lýtko nepříjemné nebo dokonce bolestivé. Zavírání páky není úplně jednoduché, škoda, že není o 5-10 mm delší. Každopádně zatlačte holeň mírně vpřed a začněte tlačit páku dolů. Jemným hledáním polohy při neustálém tlaku na Hike & Ride Lever dosáhnete zapnutí. Pak už zbývá jen nechat zaskočit drážku v páce do hrazdičky na zadní straně komínu a jste připraveni na sjezd.

Aretace komínu je naprosto spolehlivá, během 14 lyžařských dnů jsem zaznamenal 100% spolehlivost aretované polohy.

 

Uvolnění komínu

Zapínání páky nejde jako po másle a tak se nedá očekávat ani hladké uvolnění před změnou režimu ze ski na walk nebo před vyzutím boty. Přestože máte nad svorkou lanka uzel, dojde po povolení svorky k prodloužení lanka o zhruba 1 cm. To bohatě stačí k tomu, abyste následně snadno povolily páku Hike & Ride Lever směrem vzhůru, komín se uvolnil a můžete jít nebo se vyzouvat.

Možná někoho napadlo, že uzlem zkrácená stahovací šňůra bude omezovat pohyblivost komínu při chůzi nebo vyzouvání. Ale není tomu tak, rozsah komínu je pro chůzi i se zkrácenou šňůrou ideální a při vyzouvání boty se taky nic nemění.

Skelet Bonded Shell

Skelet s označením Bonded Shell je spojený ze dvou polovin – vnější a vnitřní. Představte si, že botu přeříznete v ose a spojíte. Bonded znamená slepený… Důvodem je jednodušší výroba skeletu. Když to sečteme s komínem, jde o boty ze čtyř dílů. 

Hladký odolný povrch plastu

Povrch plastu je až na spodní část skeletu hladký a odolný. Když jsem zkusil udělat nehtem palce vryp do povrchu, bylo to bez šance. Když jsem se o totéž pokoušel šroubovákem, mělký nevýznamný vryp jsem udělal, ale nestálo to za řeč. Oproti jiným botám je odolnost proti oděru mimořádná, Teď už chápu, proč vypadá povrch boty po 8 túrách a 6 dnech na sjezdovce jako nový.

QLS - Quick Lacing System

Slouží ke stažení skeletu kolem chodidla. Pevné tenké lanko s minimální pružností se utahuje přes sytém oček nad nártem otáčením kolečka. Navíjení lanka se provádí otáčením kolečka za páčku, podobně jako u známého boa systému. Po dotažení lanka se zaklapne výklopné mezikruží a je to. Na začátku utahování je nutno zatlačit na gumový terčík, čímž se porovnají ohyby látky, která překrývá vršek nártu a nemohou bránit utažení. Z obrázků je to jasně patrné.

Spolehlivost lankového systému má rezervy

Po utažení mi chybí možnost aretace lanka. To se totiž mírně povoluje a jednou za čas je potřeba kolečko dotáhnout. Není to nic hrozného, ale tady vidím prostor ke zlepšení. Kvalitu řešení jako má boa zatím Quick Lacing System nedosahuje.

Nutno dodat, že umístění QLS je vyřešeno výborně, o vystouplé kolečko jsem nikdy nezavadil a ani lanko na nártu netrpělo žádným kontaktem.

Ve výstupu na jedničku

Pohyblivost komínu uvádí výrobce 65°. Z mnoha hodin výstupu mohu potvrdit, že předozadní rozsah ohybu je naprosto dostatečný a chůze na lyžích i bez nich, včetně výstupu v mačkách byla komfortní. Přispívá k tomu i řešení jazyka bez jakýchkoli hran. O přepínání z chůze na sjezd už byla řeč výše.

Vynikající i ve sjezdu

V lyžákách Quantum jsem lyžoval i celé 4 dny na sjezdovkách v Bansku a kvalita přenosu sil byla skvělá. Samozřejmě, že těžké sjezdařské lyžáky s masivním vnitřním polstrováním jsou pohodlnější. Naopak tuhost byla zcela dostatečná a to jsme většinou lyžovali na tvrdém sněhu.

Vnitřní botička

Jak je dnes už samozřejmostí, je tepelně tvarovatelná. Výše zmíněný tuhý jazyk výrazně příspívá k tvrdosti komínu. Polstrování je z poměrně tvrdé pěnové hmoty, která se zdeformuje dodatečně na to, aby jazyk netlačil do holeně, zároveň však nepovolí natolik, aby se vytrácela tuhost.

Nazouvání

Vnitřní botička se po vysušení zasune do skeletu a až pak se začnete obouvat. Pokud není bota mimořádně propocená, v pohodě uschne ve skeletu a může tak zůstat v botě. Samozřejmě záleží na individuální míře potivosti.

Velká poutka na jazyku i zadní části komínu jsou skvělým pomocníkem při nazouvání. Obávanému shrnutí podkolenek nad patu se tak dá snadno vyhnout.

Vyzouvání

Tady už to není taková sláva. Je potřeba naučit se grif. Ukazováček jedné ruky vtlačujte mezi patu a botičku, druhá ruka tahem za poutko rozevírá co nejvíce jazyk. Píďalkovitým pohybem paty vyzujete po 2-3 mikroposuvech nohu z boty. Vyzouvání bude o dost pohodlnější a uchopitelnost poutka jazyku lepší, když si botu dáte na zvýšenou podložku, třeba na schod. Každopádně je vyzouvání jedinou slabinou těchto lyžáků.

Límec proti vnikání sněhu

Ten se povedl skvěle. Je dostatečně vysoký. Nalepení na skelet bez přechodových hran znamená eliminaci odírání vnitřní botičky, je to opravdu precizně provedeno.

 

Podložky pro výraznější náklek

Patřím mezi lyžaře, kteří mají rádi výraznější náklek komínu. Proto se mi velice osvědčila volitelná podložka se suchými zipy. Ta se uchytí na vršek vnitřní botičky a tím se změní úhel její polohy ve skeletu. Kolena se tak dostávají více dopředu a pro mě osobně se tím výrazně zlepšuje ovladatelnost lyží.

Chůze v mačkách

Závěrečný úsek výstupu na dolomitskou Tofanu se neobešel bez použití maček. Používám Black Diamond Neve Pro s automatickým upínáním k botě – hrazdičku na špičce a pákový napínák na patce. Protože skelety Quantum mají dostatečně velké nálitky na špičce i na patce, je upnutí stoupacích želez snadné a spolehlivé – nehrozí uvolnění maček z bot důsledkem minimalistického kontaktu.

Verdikt Skitour.Guru (100% je nejlepší)

  • Tuhost ve sjezdu 90%
  • Komfort při stoupání 100%
  • Přepínání ski/walk 80%
  • Ovládání komínu 80%
  • Stahování skeletu lankem 80%
  • Nazouvání 80%
  • Vyzouvání 50%
  • Hmotnost 90%
  • Poměr cena-výkon 90%
  • Poměr hmotnost-výkon 100%

Související odkazy:

Dalbello Quantum Asolo Factory

Lyžáky Dalbello na skialp a freetouring

Všechny lyžařské boty pro skialpinismus skitouring freetouring a freeride

Dovozce Dalbello do ČR