Kompatibilní s piny?

Na mohutný rozvoj pinových vázání, použitelných i pro freeride, logicky zareagovali i výrobci lyžařských bot. Svoje lyžáky až na výjimky osazují inserty, které jsou kompatibilní s vázáním.

Pánské nebo dámské?

Unisexových lyžáků stále ubývá, obvykle jsou genderově rozdělené. Většinou je od značky poměr ryze pánských k ryze dámským 2:1. Dámské se liší tvarově a mají obvykle o 10 bodů nižší flexi, než pánský ekvivalent téhož modelu. Většinou se uvádí hmotnost lyžáků velikost 24, u pánských 27. To je jediný důvod, proč jsou dámské o tolik lehčí. Proto je u boty uvedeno, jaká velikost odpovídá udávané váze. V rychlých filtrech jsou nastaveny vždy pánské i dámské boty s piny,

Dámské boty pro pinová vázání

Pánské boty pro pinová vázání

Tvar bot

Je ze všeho nejdůležitější, ačkoli se nedá nijak změřit. Musíte zkoušet a kdo hledá, najde. Bojovat na každé túře s hrozbou puchýřů – o to nikdo nestojí. Jedinou veličinou, která s tvarem souvisí a zásadně napoví, je šířka skeletu v nejširším místě chodidla.

Dalším krokem je bootfitting, ať už jde o tvarování vnitřní botičky nebo přizpůsobení tvaru skeletu a ideálně i výběrem vhodné stélky, ideálně tepelně natvarované podle tvaru chodidla. U skialpových bot má ovšem bootfitting skeletu svoje limity z důvodu tenkých plastů a složitější konstrukce.

Last width - šířka skeletu

Výrobci ho uvádí u boty velikosti 27. Možná znáte šířku skeletu pod mezinárodně používaným, anglickým názvem „last width“. Pohybuje se v rozsahu 96-104 mm. Úzké boty považujeme se šířkou 95-98 mm, zlatý střed 99-100 mm a široké mají 101-104 mm.

Výborné jsou v tomto ohledu lyžáky, jejichž komín má větší pohyblivost než 55°, standardem u většiny lehkých touringových bot je rozsah 60°. Absolutní špička nabízí pohyblivý úhel 80°.

Další faktor, který si musíte vyzkoušet v praxi, přesněji při nákupu v prodejně, je lehkost otáčení kloubu. Ta se může dost lišit, v závislosti na konstrukčním řešení bot.

Kanadský Arcteryx představil před léty lyžáky Procline s volným pohybem kotníku ven i dovnitř. Totéž pak prodává i Atomic a Salomon, protože všechny 3 značky patří pod Amer Sport. Tohle je další dimenze pohodného pohybu v lyžácích.

náhled boty s nejdůležitějšími parametry a cílovou skupinou Skrýt poznámky

Hmotnost

V obchodní válce o co největší lehkost udávají výrobci vždy jen hmotnost půlpáru. Na Skitour.Guru je ve všech kategoriích uváděná hmotnost páru, protože na túře přece používáte vše komplet, v páru - boty, vázání, lyže, hole, mačky, haršajsny…

Ultralehké boty pro závodníky váží do 1800 gramů/pár, přičemž nejlehčí karbonové kousky váží pouhých 1000 gramů. Pro srovnání – pár festovních letních pohorek váží kolem 1500 g.

Velmi lehké lyžáky pro skitouring ve stylu „light“ začínají na 1800 g a dámské by neměly překročit 2300 g, pánské 2500 g.

Skialpové boty pro klasický skitouring, které převažují limit light, jsou váhově stále solidní. Vyšší hmotnost je obvykle způsobena použitým plastem. Karbon, Grilamid a Pebax jsou lehčí, ale musíte počítat s vyšší cenou.

U některých freeridových bot výrobce neuvádí váhu, počítejte s tím, že budou těžké. Naopak nízkou váhou se výrobce rád pochlubí.

Flex index, neboli míra tuhosti

Čím vyšší hodnota flex indexu, tím tužší bota. Jenže ne každý výrobce flexi uvádí a na její stanovení není žádná norma, takže třeba flexe 110 u jedné značky může být v praxi podstatně odlišná od téže hodnoty u značky jiné. Flex index ovšem dobře pomůže při porovnávání bot jedné značky, tam to určitě má smysl.

Každý má jiné priority

Kdo má rád výstupy a klasické túry, je pro něj nejdůležitější nízká hmotnost a dostatečná pohyblivost komínu. Když jsi freerider, kladeš důraz na kvalitu sjezdu a tedy těsně padnoucí botu, která zajistí přesný přenos tvých pohybů na lyži. Bez kompromisů, s vyšší váhou se počítá.

Když jsi allrounder, tak často hledáš univerzální lyžáky, které budou přijatelné na sjezdovce i ve volném terénu. Tady pomůže karbonový komín – na sjezdovce zajistí tuhost i tlumení a v terénu lehkost.

Když je pro tebe skialp především prostředkem ke skvělé kondici (fitness skitouring) a máš rád hobby závody ve stylu „vertical race“, pak hledej lehčí lyžáky s velmi pohyblivým komínem, případně rovnou boty pro závodníky.

Sezónní novinky

Od zimy 19-20 je filtrace rozšířená o možnost generování jiných modelů. Pozor, ne vždy jde o zcela nové lyžáky, často značka označí jako novinku i drobně inovovaný produkt nebo jen změnu designu.

Novinky v lyžařských skialpových botách 2019-20

Přednastavené filtry

V produktovém přehledu najdete nahoře „RYCHLÉ FILTRY“, které jsou přednastavené a obvykle jsou logickou kombinací dvou až tří atributů. Když k nim zadáte sami další upřesnění, vyjde vám už většinou malý počet produktů, z něhož už jde snadněji vybírat. Např. lehké pánské boty pro light skitouring. Po použití rychlého filtru vybíráte ze 14 bot. Když máte trochu užší nohu, přidejte filtraci šířky chodidla do 100 mm a můžete porovnávat.

Dámské boty pro pinová vázání

Pánské boty pro pinová vázání

Lehké boty (1800-2500 g/pár) pro light skitouring pánské

Lehké boty (1800-2300 g/pár) pro light skitouring dámské

Boty pro klasický skitouring, pro pinová vázání, pohybli­vost komínu větší než 55°

Skialpové boty s mimořádně pohy­blivým komínem >70° , pro pinová vázání

Lyžáky pro úzká chodidla, last width 95-98 mm

Lyžáky pro široká chodidla, last width 101-104 mm

Lyžařské boty pro freetouring a freeride

Ultralehké boty pro závodní skialpinismus

Nastav si svůj filtr podle osobních priorit – to je nejlepší!

Není to nic složitého. Podívejme se na konkrétní příklad, krok za krokem. Začínáme s plnou databází, tedy 144 modelů od 15 značek:

  • Jsem muž a tak kliknu dole v bloku jednotlivých atributů  „VYBÍREJ SKIALPOVÉ BOTY PODLE“ na men,unisex v roletce. Výběr se zúží na 98 modelů.
  • Chci dobrou pohyblivost komínu a tak zadám ve výběrových kritériích „předozadní rozsah pohyblivosti komínu“ hodnotu OD 60. Výběr se zúžil na 61 bot.
  • Rád bych se dostal do hmotnosti 1200 g na 1 botu = 2400 g/pár. Do okna hmotnost napíšu do pravého pole 2400. Ve hře je stále 36 bot.
  • Boty této váhové kategorie jsou vždy s inserty pro pinová vázání (není třeba zadávat) a počet přezek u touringové boty není zásadní. Obojí tedy vynechávám.
  • Protože mám spíš užší nohu, zadám do kolonky „šířka“, do pravého pole 100. Minimum je 97, maximum je 104, 100 je střed, který by měl znamenat pohodlí pro úzkou nohu. Zbývá 25 modelů.
  • Závodnické boty nechci, ty se nehodí pro túry. Pořídil jsem lehké lyže a vázání a svůj lyžařský set potřebuji doplnit odpovídajícími botami. V okně vlevo „Cílová skupina“ zatrhnu proto dvě skupiny – tourTOP a raceBASIC/tou­rGOOD. Tímto krokem jsem vyselektoval 14 lyžáků a vyřadil závodní boty.
  • U předchozích bot se mi osvědčila zvýšená tuhost při jízdě v botách s karbonovým komínem. Zadám proto v řádku „karbonový komín“ ANO a zbývá mi 6 modelů bot pro light skitouring.
  • U finálového výběru se budu rozhodovat mezi 3 lyžáky s váhou pod 2 kg/pár. Klikám proto na obdélníkové tlačítko POROVNAT u bot Roxa RX Carbon, Scarpa Alien RS a Fischer Travers CC. U každé položky potvrzuji OK, že chci porovnávat.
  • Srovnávací funkce porovná vedle sebe zvolené boty – každý atribut na jednom řádku a tak přehledně vidíme, jak se v jednotlivých parametrech tyto 3 vybrané boty liší a usnadní mi to teoretické rozhodování.
  • Vidíte, že boty se liší minimálně. Nakonec volím Fisherky, protože mají nejvýraznější úhel nákleku komínu, který je nejohebnější ze všech (80°) a skelet je ze tří finálových variant nejširší. Navíc má ke značce dlouholeté sympatie.
  • Teď už zbývá, ověřit teoretický výběr prakticky – zkoušením v kamenném obchodě.

 Rada na závěr - nakupujte u odborníků

Lyžáky pořizujte u specializovaných obchodníků. Má to více důvodů.

  • Není nad to, vyzkoušet si boty přímo na nohy.
  • Někdy je možnost vyzkoušet si lyžáky, o kterých uvažujete na testovacím dnu prodejce.
  • V ceně bývá obvykle zahrnuté vypékání vnitřní botičky a na případný další bootfiting patrně dostanete příznivou cenu se slevou.
  • Odborník ví, jak je to s kompatibilitou mezi vázáním a botou.
  • S nákupem boty vám dokáže nově nastavit botu do vázání a vyladit vypínací síly.
  • V případě, že něco nefunguje se máte na koho obrátit.
  • Boty budete měnit po letech, je to dlouhodobá investice a vypletí se do investovat čas i peníze.

Přeji Vám příjemný výběr u PC i spokojený nákup!