Na vačkách se přece jen lyžuje dost špatně. Nápadu se ujal syn zakladatele, který v roce 2005 vytvořil první charakteristickou patku. Značku Plum nové vázání dostalo v roce 2008. Dnes lze celou produkci rozdělit do třech základních kategorií. Všechny spojuje základna vyfrézovaná z jednoho kusu nejtvrdší hliníkové slitiny 7075.

Race

Vázání R99 je určeno prakticky jen pro závodní účely. Jedná se o jedno z nejlehčích vázání na trhu, které si přitom udržuje kompatibilitu s každou botou vybavenou techovými inserty. Při montáži máte možnost zvolit vypínací sílu 6 nebo 8 DIN v horizontále, vertikála je daná fixně na 7 DIN.

Pro běžné, ale rychlé smrtelníky představují ideální volbu modely R150 a R170. Druhý zmíněný již nabízí posuv patky o 20 mm a možnost otočení o 90° stupňů pro nulový zdvih paty. R170 se vyrábí i ve variantě pro půjčovny, nic vám proto nebrání zkusit se postavit na start s opravdu lehkou výbavou. Třeba v pražské skialpové speciálce HUDY naleznete v půjčovně hned tři páry lyží osazených R170, do kterých obujete většinu velikostí bot.

Model Oazo, novinka pro letošní rok, váží pouhých 400 g / pár, přitom již nabízí dvě podpatěnky a možnost nastavení vypínací síly do strany v rozmezí 4–10 DIN.

Wepa a Pika

Wepa a Pika patří do stejné rodiny. Wepa reprezentuje touringový minimalismus, Pika je její mladší sestra od sezóny 18-19. Obě se vyznačují nízkou vahou, a to 460 g/pár u první a 560 g/pár u druhé varianty. Vypínací síly si můžete nastavit zvlášť pro horizontálu i vertikálu. Pika má navíc možnost připevnění brzd a jednu překlápěcí podpatěnku.

Touring

Nejprodávanějším vázáním značky Plum je bezesporu Guide. Dvanáctidinové vázání s integrovanými sloty pro mačky disponuje třemi polohami podpatěnky (0/59/84 mm), které lze měnit otáčením pomocí hůlky. V nabídce naleznete model bez brzd i kousky s různými šířkami brzdiček, zajímavé barevné varianty, sedmidinový model pro lehčí postavy nebo verzi pro půjčovny. Guide bez brzd váží hezkých 690 g/pár, s brzdami, inu, o těch se ještě zmíníme později.

Freeride

Model Yak, v podstatě o sto pět gramů těžší Guide, vám umožní utáhnout si obě vypínací síly až na 14 DIN. To by vás mělo podržet i při poměrně odvážném pojetí sjezdu.

Brzdy

Obecně lze říct, že vázání Pum funguje skvěle. Pokud někde dochází ke komplikacím, je to většinou ve spojitosti s brzdami. Plum asi bude ještě nějakou dobu vyvíjet systém, který se bude snadněji ovládat v rukavicích a nebude zamrzat. Jakýsi „šuplíček“, který známe z Guida a letos i z Piky se v přísnějších podmínkách bohužel příliš neosvědčil. Proto bychom doporučili při koupi vázání dvakrát rozmyslet, zda brzdu opravdu potřebujete, nebo si vystačíte se sichrákem.