Scarpa má nové Maestrale XT a Alien

Největší výrobce lyžáků pro skialp a skitouring představil novinky. Updatem prošly dosavadní modely Maestrale RS a Maestrale, stejně jako dámská verze týž bot Gea RS a Gea.

Maestrale XT pro freetouring

Úplnou novinkou jsou boty Maestrale XT. Ty jsou určeny pro lyžaře, hledající nekompromisní výkon a tuhost bot pro jízdu na širších lyžích s robustním vázáním. Díky Grilamidu a směsi Grilamid-carbon s názvem Carbon Grilamid LFT® váží pár pouhých 2980 g. Pohodlí většině uživatelů zajistí šířka bot 101 mm a pro výstup příjemný rozsah pohyblivosti komínu 56°. K tomu ještě o třetinu vyšší drop než u dosavadních Maestrale (drop je převýšení mezi patou a špicí boty).

V botách řady Tour Lite zůstává vše při starém, osvědčené boty Alien RS a F1, resp. F1 WMN uspokojí i nejnáročnější uživatele.

Alien pro skimo race

Vyznavači stylu speed up se mohou těšit na lyžáky s výborným poměrem cena výkon. Boty Alien, doplňují řadu stávajících Alien 3.0 a Alien 1.0. Alien má stejný tvar a šířku jako o něco lehčí sourozenci, přesto je 1740 g luxusní hmotnost. Chlubí se podobnou DNA jako ostatní Alieny – lanková aretace komínu Speed Lock Systém Lite, skelet s podílem karbonu (Carbon Grilamid LFT®), utahování nártu lankovým systémem BOA a tuhost komínu jistí Grilamid FG LFT® s vlákny fiberglass.

Fischer – Travers & Ranger

Značka, která se posledních pár let výrazně etablovala ve skitouringu. Opustila svět závodního skialpu a rozvíjí boty pro skitouring v lehkém stylu a freeride touring, tedy dvě nejmasovější uživatelské skupiny.

Pro turisty je zásadní nové členění bot Fischer Travers. Těšte se na Travers CC, CS a TS. Boty mají shodnou šířku 100 mm, stahování skeletu lankem BOA, přezku komínu a jeho jednoduchou aretaci pro sjezd a pohybový rozsah komínu udávaný výrobcem je famózních 80° což prakticky eliminuje jakékoli omezení při kroku, ovšem ve skutečnosti tuto službu splní každá bota s rozsahem přes 60°. Shodný je také návlek přes horní hranu skeletu. Liší se pouze materiálově a úhlem nákleku 13°/17°.

Travers CC je vlajkovou lodí kolekce. CC znamená Carbon Cuff, čili karbonový komín. Je určena pro lyžaře, kteří do toho při sjezdu pořádně šlapou a vyžadují tuhost, no a samozřejmě pro milovníky lehké váhy, pár váží 1860 g. Kvůli agresivní jízdě je náklek komínu 17°

Travers CS váží o něco víc, 1980 g/pár a CS znamená Carbon Sole – karbonový spodek boty, skelet a komín jsou z Grilamidu. Stejně jako CC má náklek 17°.

Travers GR, resp. dámské provedení My Travers GR , v tomto případě GR znamená Grilamid, tedy nejlepší čistě plastová varianta, hmotnost 2180 g/pár.

Travers TS se vyrábí z polyurethanu, to se projevuje vyšší, stále však příjemnou hmotností 2380 g. Přestože PU není ušlechtilý Grilamid, lyžuje se v nich skvěle - na podzim se těšte na podrobnou recenzi. Příjemná cena 449 € je o 300 € menší než u karbonového topmodelu CC.

Fischer Ranger One PBV Walk Dyn

Řada bot Ranger One se vyrábí v provedení s inserty pro techová vázání i bez insertů. Jde o hybridní lyžáky, které by díky své flexi měly uspokojit jak na sjezdovce, tak ve volném terénu. Mají čtyři přezky, podešev Grip Walk pro jistou chůzi v terénu a pohyblivost komínu 55°. Hmotnost páru je 3580 g, tedy jasně zacíleno na preferenci stability ve sjezdu – vyrábí se ve flexi 130, 120 a 110 a dokonce i v juniorské variantě 80/90, bohužel inserty mají pouze flexe 130 a 110.

Fischer získal cenu ISPO Award za aplikaci Scan-Fit, která pomůže uživateli určit správnou velikost boty, pochopitelně v rámci lyžáků Fischer. Princip spočívá v 3D změření nohy s pomocí kamery na chytrém telefonu a následném přiřazení odpovídající velikosti

La Sportiva – nový Stratos V a Skorpius CR

La Sportiva Startos V je pátá generace legendárních, prvních karbonových bot pro závodníky, vyvinutá ve spolupráci s mistrem světa M. Boscaccim. Karbonový skelet i komín, jediná přezka a aretační páka CavoBike Stratos. Předozadní rozsah fantastických 80° a hmotnost páru je skvělých 1080 g.

Druhou novinkou je Skorpius CR, určená pro skitouring. Nejzajímější na botě z Pebaxu je nový, patentovaný systém pro aretaci komínu s názvem Swing Lock Closure System™.  Skelet je kompatibilní s klasickým sjezdařským vázáním, techovým i atypickým SkiTrab TR2. Spodní přezka utahuje lanko přes celý nárt, přezka na komíně jde díky širokému Velcro popruhu nastavit zcela přesně. Hmotnost páru je příjemných 2440 g, pohyblivost komínu 68°.

Scott pozměnil design a Orbit

Už letos vyřadil Scott z kolekce boty S1 a tak zůstává highlightem kolekce lyžáky Superguide Carbon. Tradici 4přezkových bot u Scotta porušuje inovovaný Orbit s hmotností 2470 g/pár jsou to nejlehčí boty Scott. Lyžáky Scott mají vůbec nejširší prostor pro nohy, jejich last width je totiž 103,5 mm.

Dynafit sází na Hoji a TLT8

Dynafit TLT8 jsou dalším pokračováním tradiční řady TourLite Tech. Kdo si pamatuje uzoučké TLT5, bude se asi divit. Nové osmičky patří se 103 mm last width k nejširším na trhu. Dodává se v provedení s komfortnější i odlehčenou botičkou a dámské i pánské verzi. Na rozdíl od TLT7 má dvě přezky a materiál skeletu je Grilamid, karbonová varianta Carbonio TLT8 se dostává pod dvě kila. U těchto lyžáků je inovovaný systém zadní přezky Ultra Lock Systém 4.0.

Další novinkou jsou boty TLT Speed Fit Pro Boot, pokračovatel úspěšné řady TLT 6, ale opět v širším provedení (103 mm) s komínem z vláken Titantexu.

Hoji v sedmi provedeních

Dynafit vsadil na řadu Hoji s jednoduchým aretačním systémem Hoji Lock pro přepínání ski-walk bez nutnosti upravovat zapnutí přezek. Top modelem je grilamidová varianta Hoji Pro Tour s váhou páru 2900 g. Nové je ekonomické provedení Hoji z polyuretanu (PU), přírůstek na váze je 200 g. Novinkou je Hoji Free s flex indexem 130 a vnitřní botičkou Sidas a hlavně klasickým nálitkem na skeletu, který pasuje do většiny vázání.

Pozor na kompatibilitu bot Dynafit s vázáním jiných značek. Kvůli řešení špičky bez nálitku, zvané Speed Nose, nepasují dynafity do mnoha vázáních jiných značek a nutí tak uživatele přestoupit výhradně do planety Dynafit. Další komplikací je použitelnost maček na boty se Speed Nose.

Dalbello má Lupo

Italské Dalbello a novinky pro skitouring a freetouring? To je pro šlapače Lupo Air 130 a 110, to číslo znamená flex index a pro preferenci kvalitního sjezdu Lupo PRO HD a Lupo AX HD. K těmto čtyřem novinkám ještě pět dalších verzí lyžáků Lupo.

Roxa s novou řadou RX

Italský výrobce z Montebelluna představil novou touringovou sérii – 3 pánské a jeden dámský model. Společný mají mechanismus uzamykání komínu a obě přezky – jednu přes nárt a druhou, stahující komín. Dále standardní inserty a pohyblivost komínu 62°. Šířka bot je 99 mm, tedy nic pro lyžaře s širokou nohou. Největší kvalitu mají lyžáky Roxa RX Carbon s plně karbonovým komínem a váhou páru 1800 g. Grilamid je materiálem bot RX Tour a dámské verze RXW Tour. Ekonomickým řešením je RX Scout, s hmotností 2480 zaostává o 200 g za RX Tour.

Movement

Švýcarská značka představila skialpové boty Movement Carbon Pro s flexí 130 a nadprůměrnou šířkou 101 mm a skvělou váhou 1800 g. Skelet je z Grilamidu, komín z karbonu (pohyblivvost 75°). Faceliftem prošly i touringové lyžáky Performance i Freetour pro freeride touring i základní touringová řada Explorer, která poskytuje i lyžáky do půjčovny a juniorské (od 22,5)  

Hagan

Nové skialpové boty Hagan Pure budou v pánské i dámské verzi. Univerzální boty s poměrně nízkou váhou doplňují lyžáky Core Pro určené náročnějším uživatelům.

K2

Americká značka představila zbrusu nové lyžáky K2 Mindbender, jsou vhodné hlavně pro freeride touring. Jde o čtyřpřezkové boty s inserty a hmotností páru kolem 3,5 kg. Tuhost ve sjezdu je rozhodující, jak je kádvojky zvykem. Podle flexe a rozdílných materiálů budete moct vybírat mezi Mindbender 130, Mindbender 120, Mindbender 100, Mindbender Alliance 110 a Mindbender Alliance 90. Po letech končí známá řada bot Pinnacle.

Lange

Tradiční výrobce tuhých bot představil osvědčenou řadu XT Free, 5 pánských a 3 dámské modely - různé kombinace flexí a použitých plastů...

Tecnica

Italská značka, která se prezentuje, podobně jako Lange, velmi tuhými, těžšími botami pro freeride…

Na podzim se těšte na tradiční, kompletní přehled byt pro skialpinismus, skitouring a freeride touring pro sezónu 2019-20…