Obvykle probíhají testy pro veřejnost tak, že je společnými silami pořádají lokální prodejci s dovozcem značky. Obvykle je to na místě, kde se dá lyžovat po sjezdovce i stoupat na pásech vedle pisty. Zdarma tak zažiješ poprvé nový druh lyžování do kopce a při sjezdu porovnáš vlastnosti lehkých lyží se sjezdovými.

První euforie a cesta k závislosti

Když tě skialp nadchne, zamíříš příště do půjčovny skialpinistického vybavení. Obvykle ji provozují obchodníci s materiálem pro skitouring a přibývá i sjezdařských speciálek, kteří se na skialpinisty přestali dívat skrz prsty a pochopili, že to výhledově může být fajn byznys.

Skialpové půjčovny

Některé půjčovny nabízí občas i společnou túru s někým zkušeným, třeba se spolupracujícím horským vůdcem. Kolem prodejen a půjčoven se postupně vytvářejí komunity, které občas vyráží na společné túry a tudy vede přirozená cesta, jak získat kamarády k intenzivnímu provozování nejkomplexnější horské zimní aktivity – skitouringu.

Výběr vlastního vybavení

Jednoznačně nejlepší cestou k optimální výbavě je vyzkoušení přímo na sněhu, nejen na sjezdovce, ale i ve volném terénu. Větší prodejci vám oproti záloze některé modely krátkodobě zapůjčí, nejen na hodinku v rámci testovacího dne.

Definice osobních priorit

Je to docela rozsáhlé téma, které je pro dopodrobna připravené v dalších článcích…