Žijeme v rychlé a bláznivé době a málokdo má čas. Najít v den D parťáka na skialp, není tak snadné jak si možná maluješ. Kdo má čas, často nemá peníze a naopak. Někdo musí o víkendu pracovat, další má rodinnou oslavu, třetí musí vyrábět poličky do sklepa, čtvrtý jede na víkend s manželkou atd. Najednou jsi z deseti oslovených kumpánů nezískal ani jednoho. Napíšeš do facebookové skupiny skialpinistů ve svém okolí a doufáš, že budeš mít štěstí. Každopádně se musíš postupně osamostatnit. To neznamená chodit na túru sám, ale naučit se řadu potřebných dovedností, umět posuzovat lavinové nebezpečí, orientovat se v mapě, lokalitu a túru pečlivě naplánovat apod.

Vždy je důležité mít vlastní rozum, a když jdeš s někým, jehož počínání ti připadá přinejmenším zbrklé a neracionální, tak dokážeš přemýšlet nezávisle na něm a změnit takový stav. To je pro tvou bezpečnost dlouhodobě nutné – nestát se tupou ovcí, ale naopak - strategicky přemýšlejícím vlkem.

Správně používat vybavení

Zdá se to být banální, ale je fajn naplno využít výhod současné sofistikované výbavy. Jak zacházet s pásy při různých druzích sněhu a zachovat je po celou túru funkční. Správné používání stoupacích opěrek zvýší pohodlí výstupu a sníží výdej energie. Optimální délka holí zapojí ruce a tak ulehčí výstup. Vyčerpávat se v traverzech na zledovatělém sněhu je nepříjemné – včasné nasazení stoupacích hřebenů, tzv. haršajsen, ti uleví. Odložit lyže a nasadit na boty stoupací železa (mačky) tak, abys je neztratili a do ruky vzít cepín nebo hole, to bývá běžný scénář zejména pod vrcholem. Lavinový batoh je fajn nadstandard, ale máš nacvičenou jeho aktivaci, která se provádí manuálně? Víš, že i ten nejlepší hi-tech pípák je k ničemu, když s ním neumíš správně zacházet…

Péče o stoupací pásy

Kdy používat haršajsny

Zásady používání cepínu při skialpinismu

Lehké vybavení na ledovec

Naplánování bezpečné túry

Plánování je základ bezpečnosti. Být teoreticky připraven, získat na chatě maximum informací od ostatních skialpinistů i personálu, připravovat se na túru kolektivně…Důležité ale je, doma ještě před odjezdem na hory stáhnout trasy zamýšlených túr ve formátu GPX a v 3D mapové aplikaci Google Earth si je virtuálně projet. Uděláš si tak perfektní představu o tvaru terénu a také stavu ledovců. Samozřejmě si o túrách vygoogli relevantní informace, třeba na Skitour.Guru to máš kompaktně vše na jedné stránce.

Plánování túry

Obtížnost lyžařských túr

Fyzická kondice

Záleží na tom, jak náročnou túru člověk podniká, každopádně nemít na startu dobrou kondici je blbá výchozí situace. Nadváha zpomaluje a odebírá spoustu sil. Prostě když budeš žít sportovním životem, do skialpu se adaptuješ snadno.

Zkušenosti z hor

Zážitky z hor se celoživotně sčítají, podporují realistické posuzování krizových situací, odhady časové náročnosti a sklonu svahů a přirozeně podporují důležitý pocit pokory k přírodním silám. Čím víc toho v horách odžiješ, tím lépe. A je jasné, že i v letních horách najdeš poučení.

Nakonec musím připomenout jedno rčení: „Milý experte, lavina nemá tušení o tom, že jsi zkušený skialpinista…“

Lyžařské dovednosti

To je na samostatný článek, který jsme pro vás připravili na jiném místě. Ve zkratce, čím lépe lyžuji, tím jistější mám pocit v terénu. Ale pozor, výborné lyžaře často tuze lákají strmé a proto i nebezpečné svahy!

Pravidla bezpečného sjezdu

Technika jízdy v náročných sněhových podmínkách

S kým jít a s kým raději ne

Jak píšu na začátku článku, s parťáky na túru to nemusí být snadné. Nejlepší je vyrážet do hor s těmi, které znáš, už jsi s nimi v horách něco prožil a máš podobné vnímání míry nebezpečí, ideálně i podobné tempo pohybu. Když seženeš někoho neznámého na facebooku, je dobré si s ním před túrou domluvit základní pravidla „spolupráce“ tak, aby pro vás oba byla společná túra radost a nepřinášela strach.

Než opustím bezpečí chaty nebo sjezdovky…

12 x ANO, taková musí být odpověď na otázky, když bez vůdce vyrazím na túru:

  • Odpovídá zvolená túra dovednostem a kondici každého člena skupiny?
  • Mám túru pečlivě naplánovanou? Projel sem si ji virtuálně v hlavě nebo i na 3D mapě?
  • Znám stupeň lavinového nebezpečí?
  • Mám představu, která místa mohou být potenciálně nebezpečná?
  • Připravil jsem si alternativy změny trasy?
  • Jsem řádně vybaven já i moji parťáci? Zejména kompletním lavinovým setem…
  • Umím správně zvolit a používat vybavení? Haršajny, stoupací železa cepín, ledovcová výbava?
  • Umí všichni lidé ve skupině zapnout lavinový přístroj, přepnout ho mezi režimy vyhledávání a vysílání a praktikovat minimálně elementární úkony záchrany z laviny (vyhledat, sondovat, vyhrabat)?
  • Dokážu se v terénu orientovat podle mapy, případně s využitím GPS navigace?
  • Znám standardní opatření pro bezpečný pohyb v zasněžených horách?

Hodně štěstí na vysněných túrách!