Grizzly.Ski – Vertical, GR a GR Olympic

Slovenská firma vyhrála Gold Winner ISPO Award, což je obrovský úspěch. Na stánku bylo k vidění všech 5 vázání značky, která loni udělal díru do světa s nejlehčím vázáním současnosti – Vertical 48. K tomu je v nabídce Vertical 58, dále GR 78 a GR 98, které už je vybaveno lehoučkou brzdou. Stejně tak i vázání, které vyhrálo cenu – Grizzly Olympic, které plní bezpečnostní funkci v provedení patky s tuhostí DIN 6, 8, 10 a 12.

Vypínací funkci zajišťuje u GR Olympic rotace patky po překročení limitní síly v boční rovině. Řešení patky je zcela netradiční, inovativní. Totéž pltí pro špičku.

Čelist je z každé strany jiná. Na jedné straně je Grizzly Fix, což je čelist, která se používá k dotažení špičky. Na opačné straně je čelist Grizzly Flex, do které se zasune první insert boty. Přestože většina výrobců bot používá inserty Dynafit, není vždy rozteč insertů stejná. Pomocí šroubku se dá měnit rozteč pinů a vyladit vázání přesně podle insertu bot.

Pro jednodušší nástup do bot slouží Grizzly Step, což jsou výstupky, které napolohují botu tak, aby inserty byly ve stejné výšce jako piny.

Na první pohled vypadá vázání jako plastové, ale ve skutečnosti je z pevnostní slitiny hliníku, obráběného na CNC strojích.

Fritschi – osvědčená trojice

U tradičního švýcarského výrobce tentokrát vše při starém. Nabídce vévodí trojice pinových vázání – Vipec Evo 12, Tecton 12 a Xenic 10. S Xenicem vládne po roce na trhu spokojenost, je spolehlivý a s plasty nejsou problémy.

ATK Bindings – Releas 10, C-Raider 12 a Front 12

Átékáčko je bezesporu nejvýraznější značkou posledních let. Stále vládne na poli nízké hmotnosti a každoročně přichází s drobným vylepšením detailů i novými modely vázání. Kolekce je rozdělena do 4 kategorií – race, speed touring, touring a free touring.

V řadě speed touring je nové vázání Release 10. Základní desky pod špičkou a takou jsou karbonového kompozitu a nejsou to odlitky, ale obrobky na CNC strojích. Vypínací síly 5-10 DIN, posun patky v intervalu 20 mm a 3 polohy patní opěrky (včetně roviny). Hmotnost páru (vázání nemá brzdu) je 480 g.

Další dvě novinky patří do kategorie free touring. C-Raider 12 má podobně jako Realease 10 nové kompoziové podložky, dokonce 5 poloh opěrky, brzdičky v 6 šířkách, vypínací síly 5-12 DIN a posuv patky 25 mm. Pár vázání váží všetně brzd 610 g.

Třetí novinkou je Front 12 s automatickou brzdou, která je na špičce. Podobně jako to bývalo před léty poznávacím znakem ATK. Tentokrát je brzda (opět 6 šířek) automatická, blokovací mechanismus je v zakrytý pod plastovým blokem ovládá se pomocí páky na špičce. Když se nastoupí do vázání, brzda je připravená ve sjezdovém módu, po aretaci páky je deaktivovaná. Vypínací síly 5-12, posuv patky v rozmezí 25 mm. Pár s brzdami váží 780 g.

Plum

Výrobce vázání z údolí Chamonix připravil nový design vázání Guide. Novinkou je rentalové vázání Oazo 8 Rental a Oazo 6 Rental, které má jednouše posuvnou špičku a patku nastavitelnou posunem v podložce pod patou. Vpředu i vzadu je snadná aretace.

Na podobném principu existují i Guide Rental a Summit Rental, ať už s brzdami nebo bez.

Rentalový koncept není jen pro půjčovny. Kdo chce používat dvě boty v jedné lyži, je pro něj rental jasnou volbou.

Technicky precizně provedenou novinkou je nové uchycení haršajsen, které se do slotu jednoduše nacvaknou.

Ski Trab – Titan Vario.2 a TR2

U věhlasného výrobce lyží z Bormia je vývoj vázání tématem posledních let. Do detailu je dotažené lehké turistické vázábí Titan Vario.2 (více v recenzi zanedlouho). Zdá se, že se blíží odstranění nekompatibility patky u vázání TR 2. Limitem rozvoje je dosud jen použitelnost vázání u několika bot La Sportiva.  Pokud se inovace přítlaku patky podaří, otevřou se pro TR2 velké možnosti.

Dynafit má nový Superlight 150

Za toto inovované, jinak velmi úspěšné vázání, navazující na předchozí verzi, vyhrál Dynafit ocenění ISPO Award 2020. Vázání váží pouhých 300 gramů (pár, bez vyjímatelné brzdy), rozpětí vypínacích sil je úctyhodných 4-13 DIN a Superlight 150 má dokonce 10letou záruku. K dispozici jsou tři polohy patní opěrky.

Kreuzspitze – mistři stavebnicového řešení

Výrobce vázání z Trentina se drží osvědčeného modelu skládání vázání z dílčích komponentů. Novinkou je vázání Kreuzspitze EL-2.0. Bez brzdy váží pár 460 g, nabízí 3 polohy patní opěrky, vypínací síly 5-10 rozsah patky 24 mm.

Za připomenutí stojí mačky RKZ od Kreuzspitze, které využívají stejné piny jako vázání a jsou superlehké – pár váží 370 g.  Dále jsou to pohovatelné mačky ve dvou provedeních. Velikost „S“ poskytuje možnosti nastavení šířek 68-82-96 mm a velikost „L“ 102-116-130.

Nekonvenční je rovněž vyjímatelná brzda. První z možností je ukotvit brzdu do slotu pro haršajsny, bezprostředně před sjezdem. Druhá varianta spočívá ve fixním našroubování pod patku, s automatickou aretací na výstup po došlápnutí lyžákem.

Marker – odlehčený Kingpin a nový Duke

U Kingpinu byla zredukovaná hmotnost špičky, výsledkem je 1360 g/pár, což je úspora 100 g. Nově bude Kingpin červený, nikoli zlatý.

Mnohem zajímavější je nové provedení vázání Duke. Podobně jako Shift (Armada, Atomic, Salomon) jde o hybridní vázání. Na výstup používá piny, pro sjezd využívá klasický „sjezdovkový“ modul vázání (bez využití insertů boty). Nové vázání je ve dvou provedeních – Duke PT16 a PT12, čísla znamenají max. vypínací sílu.

Celková hmotnost páru je 2700 g, což je dost, na druhou stranu vázání působí velmi robustně a spolehlivě, což se ve freeridu počítá. Vázání je to bezrámové, tedy oproti původnímu Dukovi odpadá neustálé zvedání rámu a patky, což je podstatné zlepšení.

Vázání je zajímavé odklopnou špičkou, kterou jednoduše od vázání oddělíte a dáte do batohu. Vázání se zlehčí o 600 g, ale špičky musíte vložit do batohu. Odcvaknutím špičky, obrazně řečeno kapoty, se obnaží čelisti s piny a špička se podobá klasickým pastičkám. Piny jsou předsunuty o 4 cm a tak nebude patka zavazet botě při výstupu. Možné je buď došlapovat na rovinu, nebo využít opěrku vysokou 24 mm.

Před sjezden vyndáte z batohu „půlky“ špiček, jednoduše je nacvaknete zpět a přiklopíte. Dojde ke spojení obou dílů (chodícího i sjezdového). Do vázání nastoupíte stejně jako do jakéhokoli sjezdového a dolů! K využití Marker Duke PT potřebujete boty s inserty, které mají přední a zadní nálitek veliký jako běžné lyžáky, tedy podle příslušné normy.

Další značky

Hagan a Kästle používají obrandované vázání výrobce ATK Bindings, Movement to samé od Markeru a pro Fischer dodává vázání Dynafit, pro La Sportivu dodává vázání Ski Trab, Elan zásobují z G3.

Armada, Atomic, Salomon ani G3 na ISPO nevystavovali…

Enfuse pro splitboardy

Moravský startup dokončil vývoj lehoučkého vázání pro splitboard a od příštího roku by měl být na trhu. Pomyslný klobouk smekl na ISPO i slavný Jeremy Jones.

Skitour.Guru je skialpová heuréka

Využij naplno nástoje pro výběr vázání z přehledu trhu

Všechna vázání pro skialpinismus, skitouring, freetouring a freeride

Vázání pro výstup na pásech – novinky na sezónu 2020-21

Použij rychlé filtry – nahoře nad produkty – roletka

Nastav si filtr přesně podle sebe, volit můžeš - hmotnost páru, pinové/rámové, bezpečnostní funkce, s brzdami nebo bez, cena a novinky 2020/21