Lyžáky Scott jsou pro lyžaře s širším chodidlem

Po pohodlí touží každý. Scott už po léta vyrábí lyžáky pro širší nohy. 103,5 mm garantuje, že boty nebudou svírat nohu, protože tato šířka je téměr na okraji spektra, které začíná na 97 mm. Scott může být i tip pro příznivce barfootu, kteří si chozením naboso mohou přivodit zploštění nohou.

Scott Cosmos má inovované prvky

  • Nový komín s konstrukcí Cabrio Hybrid přináší zvýšení tuhosti a dovoluje větší rozsah pohybu při výstupu.
  • Stejný benefit podporuje i zcela přepracovaný jazyk. U starých bot byl z jednoho dílu, dnes je dvoudílný.
  • Výraznější náklek s volbou mezi dvěma polohami.
  • Tři přezky místo čtyř

Testováno na tvrdém sněhu i v prašanu

Skialpové boty Scott Cosmos jsem testoval na tvrdém i rozježděném sněhu sjezdovek v rakouském Lungau i v době prašanové hojnosti na Chopku. Prověřil jsem je v celém spektru podmínek a výsledný dojem – vynikající kvalita sjezdu, dobrá tuhost a schopnost pohlcovat veškeré vibrace.

Pocit pohodlí

Ten je u lyžařských bot k nezaplacení. Mám chodidla průměrné šířky a spokojeně používám lyžáky s last width 99 nebo 100 mm. Přestože skelety Scottu mají unisono referenční šířku chodidla 103,5 mm, více prostoru pro moje nohy neznamenalo pocit nadměrné volnosti. Přezka, stahující skelet kolem kotníku, drží nohu uvnitř ve stabilní poloze. Vnitřní botička je dostatečně vypolstrovaná, takže ani silné utažení přezek mi nepůsobilo nepříjemné pocity.

Tuhost ve sjezdu

Ačkoli jde o nejméně tvrdé cosmosy z trojice, která je na trhu, jde o lyžáky se solidní tuhostí. Flex index 110 je do jisté míry relativní veličina, která se liší značku od značky. V tomto případě to odpovídá vysoké tvrdosti. Každý hobík, tedy ten, kdo nelyžoval závodně a není zkušený sjezdařský expert, bude s tvrdostí spokojen. Pro ty, kdo hledají tužší lyžáky, připravil Scott verze Cosmos Tour(flexe 120) a Cosmos Pro(flexe 130).

Hmotnost páru 2880 gramů

Ano, není to žádný ultralight, ale tato váha je pro klasický skitouring ještě únosná, těch 200 až 250 g na každé botě navíc přináší kvalitu sjezdu a pocit stability a jistoty. Navíc se v těchto botách dá solidně lyžovat na sjezdovce – tvarem odpovídají všechny lyžáky Scott normě ISO 9523, která dovoluje použití bot v sjezdařském alpine vázání i robustních rámových vázání pro freeride.

Standardní techové inserty

Inserty patří dnes k základní výbavě bot, určených mimo sjezdovku. Lyžáky jsou kompatibilní se všemi pinovými vázáními pro skitouring.

Volba nákleku

Pro každého lyžaře je pro ovládání lyží důležitý náklek komínu. Úhel, který svírá osa komínu s podešví lze nastavit na dvě hodnoty - 11° nebo 13°. Stačí křížový šroubovák a 5 minut času, které zabere vyšroubování asymetrické podložky s hřídelkou pro zaklapnutí aretační páky. Stačí vyšroubovat, otočit o 180° a znovu utáhnout. Z obrázků je to patrné.

Agresivnější úhel 13° mi maximálně vyhovoval, patřím k těm, kteří mají rádi výraznější náklek.

Přezky a jejich ovládání

Scott opustil tradiční koncept čtyř přezek a zvolil odlehčení. Jediná přezka řeší stažení nártu a to celoplošně. To co dříve obstarávaly přezky dvě, teď stahuje jediné lanko, které utahuje nárt přes 3 body.

Druhá přezka obepíná kotník a perfektně vtlačuje patu do polstrování vnitřní botičky. Při výstupu musí být utažená volněji, ale natolik, aby zamezila mikropohybům paty uvnitř. Za zmínku stolí pogumování spony této přezky, které tlačí šetrně na skelet a jazyk.

Třetí, nejvyšší přezka má k dispozici slot se 4 otvory pro upevnění přezky do polohy, která odpovídá obvodu lyžařova lýtka.

Dvě vyšší přezky mají pojistku z pružinové oceli, proti nechtěnému vyskočení spony přezky ze hře

Posledním stahovacím prvkem je široký velcro popruh, který je maximálně odlehčený – robustní pás vystřídala síťovina.

Ovládání přezek

Jednoduše řečeno, je to radost. Ideální mix silových poměrů na ovládacích páčkách a dobře vyřešené tvary pro chycení páček přinášejí bonus snadného ovládání.

Přepínání ski-walk

Ovládá se jednoduše pákou, zvanou Rear Hook Ski/Walk Mechanism. Ovládá se snadno i v hrubých palčácích, díky taháčku s plastovou koncovkou. Zatažením za taháček se uvolní pojistka a páku jde vytáhnout z hřídelky a zahájit stoupání.

Jak se jde do kopce

Rozsah předozadního pohybu komínu 60° se stal postupně standardem pro boty na skitouring. Není divu, že tuto pohyblivost mají nové cosmosy. Kromě toho mají inovovaný jazyk, který by měl podporovat pohodlí během výstupu. Rozsah 60° jsem zkoušel na více botách. Pouze Scarpa uvádí, jaký úhel pohyblivosti ve vztahu ke svislé ose je dopředu a jaký dozadu. Uváděné hodnoty jsou vždy součtem obou úhlů.

Vyřešit výraznou volnost směrem vpřed je konstrukčně složitější. Při výstupu mají lyžáky Cosmos ještě rezervy. V tomto ohledu pokulhává pohodlí při výstupu za kvalitou sjezdu. Ale není to nic hrozného. Lyžáky jsou prostě skvělé na sjezd a průměrné při výstupu.

Jak zlepšit komfort při stoupání

K lyžákům Cosmos pasuje solidní pinové vázání s brzdičkami, nikoli ultralight. Vázání, která mají kromě základní pozice „flat“ dvě polohy stoupací opěrky jsou pro Scott Cosmos lepší volbou než opěrka jediná – ta bývá právě častým řešením u utralightů. Když se sklon svahu přehoupne přes 25°, je čas aktivovat vyšší opěrku a hned se půjde líp. 

Nazouvání a vyzouvání

U některých, zejména lehčích bot jsem se setkal s komplikovaným nazouváním, a především vyzouváním z lyžáků. V případě Cosmosu to neplatí, dovnitř i ven to jde jako po másle. Možná maličkost, ale potěší.

Materiály

Boty Cosmos Tour mají skelet i komín z ušlechtilého plastu Pebax Renew. Pro jistý krok tvoří podešev osvědčený Vibram.

Vibramová podešev Skrýt poznámky

Verdikt Skitour.Guru (100% je nejlepší, 0% nejhorší)

 •         Komfort a stabilita při sjezdu 80%

•          Komfort při stoupání 50%

•          Přepínání ski/walk 90%

•          Ovládání přezek 90%

•          Nazouvání a vyzouvání 100%

•          Nízká hmotnost 60%

•          Poměr cena-výkon 90%

Užitečné odkazy

Skialpové boty značky Scott

Lyžařské boty všech značek pro skitouring, skialpinismus, freeride a freetouring

Dovozce značky Scott do ČR a SR