Fischer 

Novou řadu čtyř lyžáků má rakouský Fischer. Zatímco kolekce Travers je především pro skialp a skitouring v lehkém pojetí, nové boty Transalp jsou orientované více sjezdařsky. Přesto poskytují transalpy solidní hmotnost. Řešení přezky na nártu dovoluje stáhnout užší i širší nohu. Šířka chodidla 100 mm je zlatým středem. Jako obvykle je u Fischeru rozhodující pro člěnění transalpů materiál skeletu a komínu. Transalp TS je cely z termoplastického polyuretanu, Transalp Pro celý z Pebax Rnew a Transalp Tour, resp. Transalp Tour WS kombinací PU s Pebaxem - podívejte se na přehledné srovnání (stačí kliknout u produktu na „porovnat“ a přehledně uvidíte srovnání parametrů vedle sebe).

Přehled lyžařských bot Fischer pro skialpinismus a skitouring

La Sportiva

Každý rok přichází La Sportiva s novinkou. Tentokrát jsou to lyžáky Vanguarddámské i pánské verzi. Boty jsou určeny pro skitouring a freeride touring, jejich kvality se více než lehkému výstupu blíží kvalitnímu sjezdařskému zážitku.

Přehled lyžařských bot La Sportiva pro skialpinismus, skitouring a freetouring

Scott

Švýcarský Scott letos výrazně rozšířil nabídku bot pro skitouring. Pánská řada Cosmos má tři provedení, dámské Celeste jsou ve dvou verzích Cosmos Tour. Porovnání Cosmosů přehledně uvidíte, když si u každé z bot kliknete na tlačítko „porovnat“.

Cosmos Pro je topmodel pro skitouring. Od Cosmos Tour a Cosmos se skoro neliší v hmotnosti. Rozdíly jsou ve flexi a úhlu nákleku. Právě Cosmos Pro má náklek nejvýraznější (13/15°) a nejvyšší flex index (125). Podobně je to i dámskými Celeste a Celeste Tour.

Stále platí, že Scott nabízí pohodlně široké boty (103,5 mm), solidní sjezdovou kvalitu a ze 4 přezek odlehčil na 3. Materiály hitech – Pebax a Grilamid.

Přehled lyžařských bot Scott pro skialpinismus, skitouring a freetouring a freeride

Hagan

Rakouský Hagan představil nové boty Core Pro s podílem karbonu v komínu. Uživatelský komfort jistí dvě přezky. Lyžařům laděným do razantních oblouků bude vyhovovat náklek 18°.

Přehled lyžařských bot Hagan pro skialpinismus, skitouring a freetouring

Dalbello

První tři lyžáky loni nové řady Quantum obstály a tak italské Dalbello rozšířilo stejný koncept hned o další 4 boty. Absolutní lehkost poskytuje nový Quantum Lite (fantastických 1750 g/pár). Pod 2 kila se dostane také Quantum Asolo Factory, o kterých si můžete přečíst podrobnou recenzi. Novinkou jsou troje lyžáky zaměřené na freetouring a freeride. Vyniká hlavně 2,5 kila vážící pár Quantum Free Asolo Factory 130 s flexí této hodnoty. K tomu solidní lehká jistota Quantum Free 110 pro kluky a Quantum Free 105 W pro holky. Tuhost a lehkost zároveň se opírá o kompozitní spojení karbonu s Grilamidem.

Přehled lyžařských bot Dalbello pro skialpinismus, skitouring a freetouring a freeride

Atomic

U Atomicu dominuje pro skitouring řada Backland. Facelift prodělala hned pětice bot z této řady - Backland Ultimate, Backland Expert CL, Backland Pro CL, Backland Carbon a Backland Sport. Aktualizací prošly osvědčené lyžáky pro freetouring Hawk Prime XTD.

Přehled lyžařských bot Atomic pro skialpinismus, skitouring a freetouring a freeride

Dynafit

Dynafit provedl rozsáhlou aktualizaci své kolekce bot. Pro závodníky jsou nově k dispozici boty DNA (1600 g). Kdo nepotřebuje superlehké boty má na výběr pro fitness skitouring variantu Mezzalama (1730 g). TLT 8 pro light touring doplňují nové boty Speed (2100 g). Radical Pro jsou lyžáky pro klasický skitouring, poměr výstup/sjezd je kvalitativně 40:60. Lyžáky Hoji zůstaly už jen v provedení Hoji Free 110 a Hoji Free 130. Nové Radical Pro z nich použili osvědčený systém aretace komínu Hoji Lock a vyztužený Grilamid. Nové i jsou i ekonomické boty Radical, které už kvůli váze řadíme blíže k freeridu.

Přehled lyžařských bot Dynafit pro skialpinismus, skitouring a freetouring a freeride

Lange

Značka Lange měla vždy bíž k freeridu než ke skitouringu a platí to stále. Trojice touringových bot řady XT3 Tour potěší hlavně ty, kdo si potrpí na tvrdé lyžáky. XT3 Tour Pro má nejvyšší flex index 130, XT3 Tour Sport 110 a XT3 Tour je měkčí – 100. Tři lyžáky se dělí podle kvality pouřiých materiálů, XT3 Pro váží 2700 g. Což už je pro skitouring přijatelná váha, zejména s ohledem na tuhost 130.

Přehled lyžařských bot Dynafit pro skialpinismus, skitouring a freetouring a freeride

Scarpa

Výrazně prokoukla i nabídka Scarpy na tuto sezónu. Řadu Alien tvoří čtyři modely bot a všechny směřují k hlavnímu cíli - lehce a co nejrychleji nahoru. Alien 4.0 je celokarbonový speciál pro top závodníky. Alien 1.0 s dámskou verzí Alien 1.0 Wmn váhově jen mírně zaostává a jsou to boty pro hobby závodníky a vyznavače stylu fitness skitouring. Zlatým středem mezi botami Alien a F1 jsou 1740 g vážící lyžáky Alien s podílem karbonu ve skeletu i komínu. Výborná volba na jakoukoli túru i trénování nahoru.

F1 LT jsou tvrdé boty pro light skitouring a protože unisex pomalu mizí, nepřekvapuje F1 LT Wmn -dámské řešení těchto výborných bot (1860 g/pár). Boom skitouringu přináší širší nabídku pro děti. U Scarpy jsou to juniorské lyžáky F1 JR.

Upgradu se dočkaly i boty, které jsou ideální zejména pro freetouring – Maestrale RS a holčičí Gea RS s výbornou výkonností ve sjezdu. Mají nový komín z ekologického materiálu Grilamid BIO®. Oranžové lyžáky Maestrale a dámský ekvivalent Gea jsou vhodné pro klasické skialpové túry. Mají inovovaný komín s novou aretací Speed Lock XT. Třetí z řady Maestrale je Maestrale XT jsou primárně pro freeride. Dvě klasické přezky a masivní velcro pásek stahují komín. Jediná přezka na skeletu je lankem propojená přes celý nárt a stahuje skelet.

Přehled lyžařských bot Scarpa pro skialpinismus, skitouring a freetouring a freeride

 

Doporučené odkazy – využívejte rychlé filtry nebo si filtr nastavte podle svých představ:

Všechny boty pro skialpinismus, skitouring a freetouring a freeride

Lyžařské boty pro klasický skitouring, výstup: sjezd 50:50

Dámské boty pro pinová vázání

Pánské boty pro pinová vázání 2021-22

Lehké boty (1600-2400 g/pár) pro light skitouring, pánské a unisex, 2021-22

Lehké boty (1600-2400 g/pár) pro light skitouring dámské

Skialpové boty pro skitouring s mimořádně pohyblivým komínem >70°, pro pinová vázání

Lyžáky pro středně široká chodidla, last width 99-101 mm

Lyžáky pro úzká chodidla, last width 95-98 mm

Lyžáky pro široká chodidla, last width 101-104 mm

Lyžařské boty pro freetouring a freeride

Ultralehké boty pro závodní skialpinismus

Skialpové boty s karbonovým komínem

Skialpové boty pro juniory a děti