Nižná Popradská štrbina

Skupina 10 lyžařů a 2 turistů vyrazila v ranních hodinách z Popradského plesa s cílem Mengusovská dolina. V plánu nebyl žádný konkrétní cíl. Skupina se dohodla, že půjde dolinou a trasu přizpůsobí povětrnostním a sněhovým podmínkám. Nad hranicí lesa jim padla do oka Nižná Popradská štrbina, úzký, strmý kuloár, táhnoucí se až k Popradskému hřebeni. Protože podle jejich slov v tomto místě méně foukalo a byla poměrně dobrá viditelnost, rozhodli se pro výstup a sestup touto trasou. Jejich cílem bylo vystoupat tak vysoko, jak to podmínky v kuloáru dovolí.

Stoupali s rozestupy

Skupina postupovala na pásech a podle svých slov dodržovala bezpečné rozestupy. Poslední šli pěší turisté, byli na konci skupiny. Asi v polovině kuloáru se pohnula masa sněhu a strhla do údolí 9 lidí. 10tý člen skupiny byl mimo lavinovou dráhu a zůstal v kuloáru. Lavina strhla také dva pěší turisty, kteří se v té době nacházeli pod kuloárem.

3 z 10 byli částečně zasypaní

Jediný člověk, který nebyl zasažen lavinou, začal okamžitě sestupovat a zahájil kamarádskou pomoc. V té době již jedna z lavinou postižených osob zavolala na tísňovou linku. Při vizuální prohlídce laviniště, které současně prohledávali pomocí lavinových vyhledávačů, zjistili, že nikdo ze stržených lavinou není zcela zasypaný. Osm osob zůstalo na povrchu a tři byli částečně zasypaní. Více o průběhu záchranné akce HZS VT zde.

Příčinou velké zatížení svahu?

Nikdo z těch, kteří stoupali žlabem vzhůru, si nevšiml odtrhnutí laviny. Není proto zcela jasné, zda se jednalo o mechanické nebo samovolné uvolnění laviny. Je však pravděpodobné, že tak velká skupina nacházející se v žlabu ve stejnou dobu dostatečně zatížila sněhový profil až na kritickou vrstvu. Pravděpodobné místo odtržení bylo dnes (12.03.2022) téměř celé zaváté. Nacházelo se v části, kde se terén v kuloáru zvedá z 35° na 40- 45°. Právě při změnách sklonu dochází ke zvýšenému napětí ve sněhové pokrývce.

Údaje o lavině

(předpokládané na základě správné lokalizace odtržení)

typ laviny: desková lavina

délka: 300 m

délka nánosu: 130 m

šířka laviny: 80 m

velikost laviny: střední velikost

výška nánosu: od 40 cm do 80 cm

nadmořská výška předpokládaného odtrhu: 1880 m n. m.

nadmořská výška čela nánosu: 1660 m n. m.

průměrný sklon: 38°

Shrnutí, výčet okolností a chyb

Je obrovským štěstím, že se taková lavinová nehoda obešla bez obětí na životech. Skupina bohužel učinila několik špatných rozhodnutí.

  • Prvním z nich je velikost skupiny. Při tak početné skupině se prosazuje velmi obtížně, disciplína, dodržování rozestupů a respektování pokynů vedoucího skupiny.
  • Druhou chybou byla volba trasy. Samotný kuloár je velmi strmý a úzký, v takových žlabech bývá nafoukaná spoustou nového sněhu, bez ohledu na jejich orientaci (světovou stranu svahu).
  • Byl vyhlášen 3. stupeň lavinového nebezpečí, v lavinové prognóze bylo uvedeno, že uvolnění laviny je možné už v případě malého dodatečného zatížení, zejména v žlabech se sklonem nad 30°. Obě podmínky byly výrazně splněny.
  • Nerespektovalo se nepříznivé počasí. Vítr toho dne dosahoval v nárazech 35 m/s (126 km/h).
  • Špatná viditelnost. Za špatného počasí je třeba počítat s případnou záchrannou akcí, která se může velmi zkomplikovat.
  • Pozitivní je, že všichni lidé měli kompletní lavinovou výbavu. Někteří z nich měli i lavinové batohy (jeden z nich byl úspěšně použit).
  • Asi největším štěstím je, že zvolený žlab neměl na konci terénní past a lavinový nános se měl kam „rozlít“. Kdyby tomu tak nebylo, asi by se článek o této nehodě nedal nazvat lavinou se šťastným koncem

Účelem tohoto článku není očerňovat, urážet nebo se povyšovat nad tím, co se stalo, ale měl by nám všem sloužit jako ponaučení do budoucna.

Tento článek vznikl díky Stredisku lavínovej prevenci HZS, ve slovenštině si můžete přečíst na webu laviny.sk.