Na hranici strmého svahu…

První ze skupiny (s lavinovým batohem) zastavil v místě, kde svah nabíral na strmosti (sklon cca 32 °) a kontroloval situaci. Viděl, že kolem něj je čerstvý polštář navátého sněhu a že sklon svahu se neustále zvětšuje. Vzápětí kolem něj projel druhý člen skupiny, který jakoby zapomněl na dohodnuté rozestupy. V momentě, kdy byl několik metrů pod ním, se nad oběma skialpinisty objevil odtrh, který se rychle šířil na obě strany žlabu. Celkově dosáhl šířky až 150 m, s výškou odtrhu 20 až 100 cm. Vznikající lavina oba lyžaře strhla a unášela dolů žlabem. První ze skupiny si aktivoval lavinový batoh. Podle výpovědí stržených, se po celou dobu vezli jakoby na povrchu laviny a tak i zůstaly při zastavení laviny – částečně zasypáni.

Dlouhá lavina

Prvního (s airbag batohem) unášela lavina 550 m, druhého (bez batohu) 770 m. Celkově dosáhla lavina délky až 990 m !!! Mezitím požádali ostatní lidé ze skupiny o pomoc HZS a rozhodli se zlyžovat po lavině a najít kamarády. Našli je přibližně po 10 – 15 minutách a oba bez zranění!

Následně postupovali směrem nahoru na hřeben. Mezitím k lavině dorazili záchranáři a pomohli jim s výstupem - jedna žena skupiny si při pohybu na lavině poranila koleno.

Lavina po asi 40 m od odtrhu sekundárně uvolnila další část - lavinu, jejíž odtrh probíhal pod / mezi skálami v pravé (západní) části žlabu. Sklon zde dosahoval 40 - 50 °, nános sekundární se však po 100 - 200 m zastavil na mírnějším svahu s řídkou vegetací.

 

 

Parametry laviny

  • nadm. výška odtrhu 1580 m
  • nadm. výška čela laviny 1195 m
  • délka laviny 990 m
  • výška odtrhu 20 – 100 cm
  • délka odtrhu 150 m (+70 m sekundární)
  • šířka nánosu 5 – 40 m
  • hloubka nánosu 0,5 – 2 m

Co bylo příčinou pádu laviny?

V Malé Fatře přetrvávalo v uplynulých dnech mírné lavinové nebezpečí. Nového sněhu připadlo za 4 dny jen něco mezi 20 – 40 cm a většinou při slabším větru. Situace se změnila v pátek, kdy začal foukat silný severní až severovýchodní vítr o rychlosti 12 – 18 m/s, který převíval sníh přes hřebeny na jižní a jihozápadní svahy. Na J a JZ svazích, dále od hřebene se vytvořily polštáře navátého sněhu, který je nejčastější příčinou deskových lavin.

Špatná viditelnost

V sobotu byl vítr opět slabý, do 5 m/s, ale viditelnost radikálně snižovala mlha. Na první pohled by ani zkušeného návštěvníka hor nenapadlo, že může utrhnout lavinu. Povrch sněhu byl větrem modelován, místy až nosný, ubitý do tvrdých desek. Na většině svahů byla situace poměrně stabilní. V případě tohoto žlabu sehrálo roli několik negativních faktů.

Konvexní tvar terénu a napětí ve sněhu

Sklon svahu ve žlabu dosahuje 30 - 45 ° a celá tato změna probíhá na konvexním (vypouklém) tvaru terénu. Nachází se zde největší pnutí - tzn. tahová zóna (viz obr.). Pak stačilo jen velké dodatečné zatížení na správném místě - dva lyžaři blízko sebe - a lavina byla na světě.

Druhý den bylo prováděno několik testů stability v samotném odtrhu (30-32°) a jejich výsledek byl poměrně příznivý.

Shrnutí

  • Na závěr lze konstatovat, že při takových rozměrech laviny a okolního terénu je obrovským štěstím, že se událost obešla bez obětí a dokonce bez zranění.
  • Největší chybou skialpinistů bylo zvolit konkrétní – extrémně strmý žlab, dokonce při husté mlze. Nedodržení odlehčovacích rozestupů v kritických místech.
  • Podcenění 2. stupně lavinového nebezpečí, který nevylučuje uvolnění laviny při větším dodatečném zatížení na strmých svazích.
  • Pozitivním faktem je, že všichni skialpinisté měli kompletní lavinovou výstroj a jeden z nich i lavinový airbag batoh. Ten s jistotou pomohl strženému skialpinistovi udržet se na povrchu laviny.

Tento článek o analýze lavinové nehody je zveřejněn v češtině díky ochotě Strediska lavínovej prevencie HZS. Originálny text vo slovenčine čítajte na rescueservice.sk.