Jen v jednom případě se opravdu jednalo o lavinu. Skialpinista slovenské národnosti při lyžování z Lomnického štítu spadl (podle vyjádření lyžaře, pád způsobily problémy s vázáním). Důsledkem pádu došlo k uvolnění mokré laviny. Ta nedosahovala velkých rozměrů, avšak strhla lyžaře úzkým žlabem přes ledový práh až do žlabu Kartárik.

Parametry laviny:

  • Nadmořská výška odtrhu: 2493 m nl. m.
  • Mocnost (výška) odtrhu: 10 cm
  • Délka odtrhu: 5 m
  • Sklon svahu v místě odtrhu: 40°
  • Délka laviny: 750 m
  • Šířka nánosu: 20 m
  • Délka nánosu: 70 m
  • Velikost laviny podle EAWS: 2 (střední)
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený TATRY ???????????????? (@tatry_official)

 

Lavinový buletin

Během středy a čtvrtku jsme zejména ve východní části Vysokých Tater zaznamenali do 20 cm nového sněhu, lokálně však mnohem více. Sníh byl navíc uložen na velmi tvrdém podkladu, vytvořeném minusovými teplotami během předchozích dní. Proto byl v pátek 8.3.2024 ve Vysokých Tatrách ve výškách nad 2000 m n. m. vyhlášen 2. lavinový stupeň (mírné nebezpečí). Hlavním lavinovým problémem byl větrem převátý sníh.

 

Proč došlo k uvolnění laviny?

Byla to kombinace dvou faktorů. Prvním byla sněhová pokrývka. Její horní vrstva se vlivem slunečního záření a relativně vysokých teplot v odpoledních hodinách natavila, ztěžkla a tím pádem byla náchylnější k uvolnění. Druhým faktorem byl pád lyžaře, který představoval velké dodatečné zatížení sněhové vrstvy. Lyžař tedy při pádu uvolnil mokrou vrstvu sněhu, která se postupně během dráhy laviny nabalovala o další sníh a nabývala na objemu.

Lze konstatovat, že podmínky v tento den byly pro takový sjezd vhodné. Lyžař disponoval kompletní lavinovou výbavou i lavinovým batohem, který se mu podařilo včas aktivovat. Kdyby nedošlo k pádu, k lavině by pravděpodobně nedošlo.

Samotná lavina měla jen malé rozměry, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o mimořádně strmý terén, pád byl relativně dlouhý. Opět se potvrdilo, že i malá lavina ve skalnatém terénu, může způsobovat negativní důsledky, v tomto případě to naštěstí skončilo jen poraněním dolní končetiny.

 

Tento článek vznikl díky Stredisku lavínovej prevenci HZS, ve slovenštině si můžete přečíst na webu laviny.sk.