Krkonoše

Před pár lety se podařilo prolomit ledy a ochranáři z Krnapu povolili v našich nejvyšších a jediných, na hřebenech nezalesněných horách pohyb skialpinistům po vymezených trasách.

Čtyři trasy vedou nad Špindlerovým Mlýnem, přehledně jsou popsané na webu Krnapu, nechybí mapka, GPX soubor s trasou a slovní popis. Mekkou skialpinistů nad Špindlem jsou Brádlerovy boudy, nocovat můžete na Luční boudě nebo Výrovce.

Na Výrovku vede i trasa z Pece pod Sněžkou buď Modrým Dolem nebo přes Richterovy Boudy. Pohyb na pásech je dovolený i v oblasti Obřího dolu, Růžové hory a podél lanovky i na Sněžku.

Rokytnice nad Jizerou nabízí trasu přes Vlčí hřeben a v oblasti Lysé hory. Vše je přehledně na webu.

Jizerské hory

V sousedních Jizerkách, které hojně pokrývají lesy se nabízípohyb po lesních cestách, ale Jizerky jsou hlavně pro běžkaře. Jasně sjezdařské zážitky žádná sláva, ale výhledy ze hřebenu na Liberec a kopcovitou krajinu stojí za vycházku. Blízkost velkého města ale vyžaduje trasy pro fitness skitouring po sjezdovkách v podvečer. Aktuální situaci a možnosti skialpování v areálu Ještěd mapují chlapi z Horské služby na facebookovém profilu Skialp Ještěd, kde se dozvíte nejen o povolených trasách ve středisku, ale i o dalších možných trasách. Na pásech se po turistických značkách dá dojít i na Smrk, nejvyšší horu Jizerek na české straně s rozhlednou a pokračovat dále do Polska.

Lužické hory

V případě sněhově bohaté zimy se nabízí zajímavá túra na Jedlovou a Malý Stožec.

Krušné hory

Vlajkovou lodí areálového skitouringu u nás je oblast Bouřňáku. Skupina místních nadšenců vyznačila a pravidelně udržuje tucet tras, které jsou precizně zmapovány na webu skialpnadhrobem­.cz 

Po spojení KlínovceNeklidem se díky mnoha spojovacím cestám otevřely nové možnosti i pro fitness skitouring a pomalu se jedná o tvorbě tras. Uprostřed Krušných hor jsou možné 4 hory v oblasti Mezihoří a Měděnec. 

Plešivec je výborné moderní středisko a po lesních cestách můžete polykat vertikální metry a po sjezdovkách jezdit dolů.

Když chcete podniknout přechod, tak je dobrým tipem trasa z Jáchymova přes Hadí horu po freeridu starým slalomákem směrem k Neklidu a metropoli pohoří - Božímu Daru. Odtud oblastí Klínovce do Německa na Fichtelberg a zpět na Božák, odkud se dá sjet opět do výchozího Jáchymova.

Šumava

Na Šumavě je mekkou skialpinistů okolí Železné Rudy, kde vznikly v oblasti Špičáku trasy pro skialpinisty, další možnosti jsou v nedaleké německé části Šumavy. Na Železnorudsku proběhl ideální proces vzniku tras. Obec si objednala zmapování a označení tras u Horské služby a vyjednala si vše úředně se správou NP. Vše funguje a spokojenost vládne na všech frontách.

Protože po turistických trasách a zasněžených cestách není pohyb omezen, pak lze podniknout i výlety jinde na Šumavě, nedaleko přehrady Lipno, z Nové Pece na Plechý a Třístoličník nebo na Smrčinu, německy Hochficht.

Beskydy

Beskydy mají dvě centra skialpinismu. Jednak superpopulární Lysou horu se dvěma novými chatami na vrcholu a jednak oblast Řeka a Javorový nedaleko od Třince. Trasy jsou perfektně zmapované na stránkách skialp-beskydy.cz a pro poměření sil pořádají zdejší seriál tří skialpových hobby závodů Koruna Beskyd, což je na naše poměry unikátní počin a ukázka, že kde je vůle, tam se cesta najde.

 

Valašsko a Javorníky

Malé kopce na Valašsku nabízejí slušné možnosti pro úplné začátečníky. Trasy zmapoval Roman Kalabus z Horské služby Beskydy. 

Králický Sněžník

Hlavním skialpovým rajónem na pomezí Moravy a Čech je masiv Králického Sněžníku. Na holý vrchol Králičáku se dá stoupat na pásech ze Stříbrnic nebo z Dolní Moravy podél řeky. Kdo chce pošetřit síly, vyveze se lanovkou na Slaměnku a může jít přes podbělku a Sušinu. Občerstvení nedaleko pod vrcholem nabízí polská chata Schronisko.

V okolí špičkového skiareálu Dolní Morava  v oblasti Králického Sněžníku zmapoval a označil několik tras horský vůdce Pavel Žofka, který pořádá pro začátečníky každou středu v podvečer výšlap od parkoviště na Slaměnku – ideální možnost, jak si vyzkoušet skialpy z půjčovny a navíc při měsíčku.

Na druhé straně hor rozvinula v Hynčicích pod Sušinou skialpové aktivity Ski School Kraličák. K dispozici je půjčovna a několik tras, mrkněte na web.

Jeseníky

Jesenický horský okruh můžete začít v Koutech nad Desnou, případně vyjet lanovkou a na pásech přes přehradu Dlouhé Stráně, Jelení hřbet a Ovčárnu na Praděd a odtud přes Švýcárnu na Červenohorské sedlo. Dále přes Vřesovou Studánku na větrný Keprník, tam se otočit a na Trojmezí přes Vozku do sedla pod Vřesovkou a údolím Hučivé Desné do Koutů.

Orlické hory

Zalesněné Orličky jsou podobně jako Jizerky rájem běžkařů. Přesto se na skialpech můžete protáhnout v okolí skiareálů, nebojte se zeptat na Horské službě (skialpují tam všichni), kudy vedou výstupové trasy mimo sjezdovek.

Mezi Olešnicí a Deštným se dá toulat na pásech, na Velké Deštné je fajn horský bufíček, ale jsou to hory spíš na ochutnání, co je to skialp na pásech do kopce i dolů.

Ideálním nocležištěm je Masarykova chata na sedle Šerlich.

Na skialpech přes hory

Inspirujte se na víkendové výlety v sedmidílném seriálu Na skialpech přes hory, který připravili nadšení skialpinisti Alena Zárybnická a Jiří Hölzel se šikovnými kameramany a má i charitativní rozměr. S výběrem tras pomohla Horská služba. Tipy na dvoudenní skialpovou zábavu, včetně mapek tras jsou dobrým návodem pro rodinnou skialpovou turistiku. Přibližně rok budou určitě k zhlédnutí na webovém archivu ČT.

Na Skitour.Guru najdete kompletní přehled túr s informačním servisem. Nejvyšší Krko­noše, trasy kolem Ještědu v sekci Jizerky, překvapivou možnost mají Lužické hory, hřebenovky jsou v Jeseníkách, služné možnosti jsou v Krušných horách. Putování zasněženou krajinou poskytují zalesněné Orlické horyBeskydy a Va­lašské Javorníky.