Už dva týdny před začátkem byla naplněna kapacita akce, takže myšlenka společné akce, na které budou působit jednotlivé značky společně, se setkala s velkým zájmem.

Teorie je grund

Pozvaní hosté měli zajímavé prezentace. Co ale šokovalo nejvíc, byl fakt, že v době vesmírné turistiky zahynou pod tatranskými lavinami za jedinou zimu čtyři z pěti obětí bez lavinové výbavy. Mysleli jsme, že ty doby už jsou za námi, takže buďte komplet!

To nám sdělil Palo Krajčí ze slovenské horské služby – SLP, který analyzoval lavinové nehody na Slovensku.  

Tomáš Saifrt vysvětloval jak dělat s mapou a GPS. Vojta Tryzna z Ortovoxu vysvětloval mapování lavinových katastrů v rodných Krkonoších. Etnograf a horolezec Libor Dušek nadchl svou slideshow ze pamírského Karla Marxe, která měla kulturní přesah. Zkušený záchranář Martin Honzík z Letecké ZS shrnul první pomoc v laviništi.. Nejvíce šokoval publikum faktem, že čtyři z pěti obětí lavin během minulé zimy nebylo vyzbrojeno lavinovou výbavou. Inspirovat k výletu se snažil Michala Bulička, promítl fotoreportáž z haute route v oblíbených Dolomitech.

Trénink dělá šampióna

Šedá je teorie a trénink ničím nenahradíš. Proto se nacvičovalo o 106. S různými lavinovými přístroji nejprve vyhledání jednoho zasypaného a pak i hledání více zasypaných, s pomocí skvělé multistanice od BCA na které stačí snadno navolit kolik a jaké vysílače trénující hledá.

Management záchranné akce je dovednost, která se moc nenacvičuje, u nás to bylo jinak. Organizace záchranců, správné sondování, vyhrabávání metodou lopatového dopravníku… prostě vyhrabání je dnes, v době sofistikovaných lavinových vyhledávačů časově nejnáročnější částí záchrany.

Pro zajímavost, na stanovišti BCA učil vyhledávat ambasador značky Zdeněk Háček Hák, který získal prestižní světové ocenění Piolet d´Or.

Nakonec, po přednáškách byla tombola a nejšťastnější po ní byla určitě skialpinistka, která vyhrála lavinový batoh Arva Reactor.

A teď babo raď…

Před hotelem měli stánky zúčastněné značky – Pieps, Arva, Ortovox, BCA a Scott a tak vyzvídali, radili, zkoušeli a osahávali věci všichni na place. Vybrat si není vůbec jednoduché a nic nenahradí reálnou prohlídku věcí, spojenou s konzultací. To platí hlavně pro lavinové batohy. Pokud jste do Krkonoš nedorazili, navštivte specializované prodejny Rock Point. Skialp prodávají v Olomouci na Riegrovce, V Ostravě na Karolině, v Praze Letňanech a v Plzni na Americké.

Co dodat? Těšte se na Avalanche Safety Summit 2020 a neotálejte s přihláškou!

Těšíme se vás 

Michal Bulička (SkitourGuru.com) a Tomáš Kučera (Rock Point)

 

Související články a odkazy:

Obecně o lavinách – základní informace o lavinách, který byste měli vědět

Příčiny lavin – laviny uvolní téměř vždy pohybem člověk, čtěte proč!

Strategie a nástroje pro co nejbezpečnějí pohyb v zasněžených horách, lavinovém terénu

Záchrana z laviny – jak postupovat při vyhledávání, sondování, vyhrabávání a poskytnutí první pomoci

Lavinové vyhledávací přístroje

Lavinové sondy

Lavinová lopata

Lavinový batoh