Fischer

Fischer doladil svou kolekci 4 modelů bot Travers. Společným jmenovatelem je BOA systém na utahování skeletu a šířka 100 mm. Karbonový komín mají lyžáky Travers CC. Travers CS má karbonem vyztužený spodek skeletu, což má blahodárný tlumicí účinek. Travers GR je z Grilamidu a v nabídce je dámské provedení My Travers GR. Základním modelem a přesto velmi zdařilým je Travers TS z polyuretanu.

La Sportiva

Italský specialista na boty do hor představil nové boty Vega Man a Vega Woman pro freetouring a freeride. Lyžáky jsou z Grilamidu a mají patentovaný systém aretace Vertebra Technology™. Skelet i komín jsou z osvědčeného Grilamidu , pohyblivost komínu je příjemných 60° a pánské boty váží 2880 g @ 27,5 / pár. Překvapivě chybí kompatibilita s vázáním Ski Trab TR2. Vypadá to na důstojného nástupce dvojice Spectre a Sparkle.

Boty Solar a Stellar jsou v nových barvách, jinak je vše při starém. Utralehké speed modely tvoří Stratos V, Raceborg a Racetron. Boty pro skitouring zastupuje unisexový Skorpius CR a dvojice Stellar a Solar. Kategorii skitouringu zníměné Vega a Vega Woman.

K2

Kádvojka zařadila do lyžařské kolekce modely pro juniory a pozadu nezůstala, ani pokud jde o lyžáky. Boty Mindbender Team Jr budou ve velikostech  22,5-27,5 a mají flexindex 100. Byly oceněny ISPO Awards. Pro bezrámové vázání jsou připravené lyžáky Mindbender v šesti variantách.

Atomic

Atomic se snaží stále více prosadit ve skitouringu. Stejně jako u lyží se řada pro skialp jmenuje Backland. Top modelem pro skitouring je Backland Carbon (2200 g/pár @26,5), který využívá ke stažení BOA spodního skeletu. Stejně jako Backland Pro. Pro závodně orientované (speed up) skialpinisty se hodí Backland Ultimate  s komínem pohyblivým až do 80 stupňů. Zmíněný Carbon „umí“ o 5° méně a 75° je skvělých.  Kolekci doplňují Backland Expert a Backland Sport, váhově solidní standard, komín nastavitelný do 74°. Všechny Backlandy jsou spíš pro užší nohu s last width98 mm. Nastavení nákleku komínu je možné do tří úhlů.

Kdo preferuje tužší 4přezkové boty, může zvolit něco z řady Hawk XTD, kompatibilní s pinovým vázáním.

Dalbello

Příjemným překvapením je lehoučká bota Quantum. Tradiční freetouringovou řadu Lupo doplňují tři nové lyžáky Quantum. Svou koncepcí jsou velmi podobné jako Scarpa Alien RS.  Na trhu se objeví trojice unisexových lyžáků s šířkou 99 mm, což je shodné třeba s Fischer Travers. Rozdílné váhy má na svědomí materiál. Použitý je kompozitní karbon s polyamidem a polyamidový kompozit v kombinacích komín – skelet. Výsledek? Quantum Asolo Factory (1900 g), Quantum Asolo (2120 g) a Quantum (2300 g).

Skelet se stahuje lankem procházejícím mechanismem BOA (Quick Lacing Systém = QLS). Komín se utahuje pomocí superpevného lanka z textilie – Dyneema. Jedním pohybem ruky se komín uvolní pro výstup nebo aretuje pro sjezd.

Dynafit

Dynafit rozvíjí verze stěžejního modelu Hoji. Hoji Pro z Grilamidu, Hoji PX z Pebaxu a Hoji PU z polyuretanu. Stěžejními boty pro skitouring je TLT8, u kterých se místo složitého a zranitelného lankového systému vrátily dříve osvědčené dvě přezky. Letité boty Neo byly vystřídané polyuretanovými Seven Summits, které doplňují stejnojmené, reinkarnované lyže s rentalovým vázáním.

Hagan

Hagan má jednoduchou kolekci se dvěma modely. Unisexový Core Pro a k tomu Pure i v dámské verzi Pure W. Za zmínku stojí i kompatibilita se všemi vázáním.

Lange

Značka dělá boty pro free lyžaře. Tuhé lyžáky pro všechna rámová a hybridní vázání i pro většinu pinových. Nová je řada XT3. Dvojí tvrdost plastu a rozsah tuhosti od flexindexu 80 až po 140 u 13 variant Lange XT3.

Movement

Movement má novou řadu bot Explorer v provedí pánském, dámském i juniorském. Freeridery uspokojí lyžáky Freetour a skituristy Performance. Všechny boty jsou made by Roxa.

Roxa

Roxa dodává boty Haganu i Movementu. Sama rozhodně nerezignuje na vývoj. Touringovou kolekci tvoří stejně jakom loni trojice RX Carbon, RX Tour a RX Scout. Novinkou je dámské provedení RX Scout W.

Salomon

Novinkou jsou freeridové boty řady Salomon Shift. Shift Pro 130 AT, Shift Pro 120 AT, Shift Pro 100, vše i v dámské verzi. Stálicí nabídky pro skitouring jsou boty MTN Explore a S/LAB MTN.

Scarpa

Scarpa představila nové skialpové boty Scarpa F1 LT. Jsou to v podstatě původní Alien RS. Byly ale přemístěny z řady závodně laděných Alienů – tam loni přibyly nekarbonové lyžáky Alien. Do touringové kolekce F1 nové boty F1 LT rozhodně pasují.

Scott

Své nejlepší boty Superguide inovaval i Scott, pod názvem Freeguide. Na komínu je použitý kompozit karbonu s Grilamidem. Nová je dvojpřezka na skeletu ai horní přezka na komínu. Klasikou je tedy jen ta třetí, která usazuje pevně patu. Stahování vnitřní botičky obstarává BOA. Beze změn je Superguide Carbon, Orbit, Cosmos i Celeste.

Tecnica

Tecnica vylepšila materiálově svou trojčlennou flotilu pro skitouring Zero – Zero G Tour Pro, Zero G Tour Scout a Zero G Tour. Šířka skeletu vždy 99 mm, flexe 130,120, 110. Ve hře jsou v různých kombinacích Grilamid, karbon, polyuretan a polypropylen. Více v podzimním přehledu trhu.

V příštím díle o lavinovém vybavení na ISPO 2020…

Klikni na přehled trhu se skialpovým vybavením a neváhej využít fitry vlevo nahoře (nastavíš si podle sebe) nebo tzv. rychlé filtry, kde je přednastavený výběr podle různých kritérií...

Lyžařské boty pro skitouring, skialpinismus, freetouring a freeride 

Boty na lyžařské túry - novinky sezóny 2020-21