Typy rukavic na skialpy

Podle podmínek a období v sezóně můžeme rukavice rozdělit do těchto kategorií:

  • Prstové rukavice – softshellové, nejčastěji používané a proto nejdůležitější.
  • Hodně teplé rukavice – optimálně palčáky nebo tříprsťáky
  • Tenké prstové rukavice – na jaro nebo jako podpůrné zateplovací
  • Převlečné rukavice - nepromokavé palčáky

Podrobnosti o prstových rukavicích včetně produktových tipů se dočtete v samostatném článku. Totéž platí pro palčáky.

Kolik rukavic na skialpovou túru?

Vždy alespoň dvoje. Jedny na rukou a druhé rezervní v batohu. Hrozí ztráta rukavice vypadnutím z kapsy nebo odfouknutím větrem. Ideální je mít s sebou ještě třetí – tenoučké prstové rukavice.

Prodyšnost

U prstových rukavic je prodyšnost zásadní vlastnost, protože kdyby v rukavicích vznikala kondenzovaná vlhkost, bylo by to příčinou zábnutí. Svrchní – vnější látka rukavic by se měla postarat o prodyšnost, protože vnitřní povrch bývá kvůli koženým částem téměř neprodyšný. Pokud máte při túře pocit, že se v rukavicích potíte, zkuste je vyměnit za tenčí.

Nepromokavost

Nepromokavé rukavice oceníte nejen v dešti, ale hlavně když padá sníh. Prodyšné rukavice typu softshell mají někdy membránu, která pomůže proti vodě. Ovšem rukavice nasávají vodu do povrchové látky, proto doporučuji občasné nanesení impregnace ve spreji.

Ochranné prvky proti poškození 

Aby rukavice sloužily co nejdéle, musí mít ochranné prvky proti opotřebení. Rukavice nejvíc trpí v místech kontaktu s výbavou, hlavně při používání cepínu, nasazování maček a manipulací s vázáním. Nejvíce namáhanými zónami jsou dlaně, palce a ukazováčky z vnitřní strany i v oblasti nehtů. Osvědčeným materiálem je v těchto místech kůže. Základním předpokladem dlouhé životnosti je kvalitní řemeslné zpracování a kvalita švů.

Kontakt s mobilem? Tak určitě!

Ovládat mobil v rukavicích chce každý, hlavně když GPS navigační přístroje a foťáky nahrazují mobily. Kousek speciální látky na ukazováčku a palci dovoluje ovládat mobil na dotykovém displeji.

Gumy, stahovačky, sponky

Co ještě potřebují rukavice k dokonalosti? Dostatečnou délku přes zápěstí se stahovací a širokou pružnou manžetou. Očka pro dobrý úchop při oblékání (prsťáky), které jde využít k připnutí na karabinku. Hodí se i miniaturní sponky k sepnutí rukavic do páru.  

Kolik váží rukavice?

Výborné rukavice známých značek váží zhruba tolik: prsťáky se zateplením 100 g/pár, tříprsté palčáky 225 g, nepromokavé převleky 70 g a tenké flísové rukavice 40 g. Dohromady 4 páry rukavic, které pokryjí teplotní situaci od silných mrazů po jarní vánek váží 435 gramů.

Jakou zvolit velikost?

Rozhodně raději o fous větší než těsné. Laicky řečeno - ve volnějších rukavicích zbyde trochu místa na tělesné teplo, v těsně upnutých působí chlad z venku přímo z látky na prsty a chladu nestojí nic v cestě. Proto se snažte kupovat rukavice v kamenných obchodech s možností vyzkoušení.

Holky jsou citlivější!

Většinou na duši, vždy na silný mráz. Prokrvení končetin, zejména prstů mají horší a tak jim bývá častěji zima na ruce. Při výběru rukavic na to myslete. Na téma chladu si přečtěte samostatný článek

Bez rukavic?

Na jaře při vysokých teplotách jsou holé ruce v pohodě při výstupu, nezapomeňte si je ovšem namazat krémem proti slunci. Při sjezdu na firnu lyžujte raději v rukavicích, při pádu hrozí odření o hrubozrný sníh.

V samostatných článcích si rozebereme jak prstové softshellové rukavice, tak palčáky a tříprsťáky.