Přehledovou tabulku kompatibility všech bot a vázání sezóny 2020-21 máte pod textem ve třech tabulkách. Zahrnuje všechny typy vázání a téměř všechny modelové řady bot pro skialpinismus, skitouring a freeride touring, na nichž se dá uvolnit aretace pohyblivosti komínu.

Jak použít údaje z tabulky

V řádcích jsou značky a modely lyžařských bot pro skitouring a freeride pro sezónu 2020/21.

Ve sloupcích hledejte modelové řady vázání sezóny 2020/21.

V rámci modelových řad počítejte s tím, že řada může obsahovat několik produktů. Třeba boty Fischer Travers se provádí v 5 modifikacích, v tabulce najdete jediný řádek „TRAVERS“, protože tvarově jde o shodné boty.

Totéž platí pro vázání. Například G3 ION má tři varianty, v tabulce pochopitelně také jeden sloupec „ION“.

Přehled zahrnuje rámová i bezrámová (pinová / techová) vázání. Některá vázání potřebují ke správné funkci boty s certifikací „alpine“, označené zkratkou AT.

Semafor – červená, oranžová, zelená

Najděte si modelovou řadu bot a vázání. Protněte řádek se sloupcem a vidíte výsledek.

Fajfka v zeleném poli znázorňuje kompatibilitu. Červený křížek nekompatibilitu. Oranžová fajfka nesoulad.

Boty a vázání v nesouladu

Oranžová fajfka znamená, že kompatibilita sice existuje, ale nejde o rozumnou kombinaci bot a vázání. Třeba závodní lehoučké vázání a freeridové boty. Uvedený nesoulad je subjektivním názorem Skitour.Guru. Nesoulad spočívá v tom, že se k sobě nehodí těžší tuhé boty s lehoučkým vázáním a naopak. Třeba typicky freeridové boty a ultralehké a lehké vázání.

Lehké patří k lehkému a naopak…

K lehké touringové botě patří lehké pinové (bezrámové) vázání a naopak k tuhé těžší freeridové botě od 3500 g/pár rámové vázání. Ovšem i pinové vázání může být dostatečně tuhé.

Správná funkce je klíčová, dojem nestačí

Pokud se vám povede zacvaknout botu do nášlapného, rámového vázání neznamená to automaticky, že bude splňovat bezpečnostní funkci. Před nákupem si to ověřte u svého prodejce. Tento přehled platí jen u výrobků 2020-21, většinou se dá použít i pro starší verze, které se objevují v nabídce a ne vždy je u nich uvedený rok výroby. Pro orientaci v jiných ročnících použijte štítek #boty kde najdete starší přehledy.

Boty na freeride umí většinou i piny

Tužší a těžší freeridové boty osazené inserty pro techová vázání většinou pasují jak do rámových, tak do bezrámových vázání. Tyto boty mají obvykle na špičce i patce nálitek standardní velikosti, který známe ze sjezdovkových „alpine“ bot.

Ultralighty pro skitouring nepatří do robustních rámových vázání

Lehké boty pro skitouring naopak většinou nepasují do těžších rámových vázání. Hlavním důvodem jsou miniaturní nálitky na špičce a patě skeletu se zapuštěnými in­serty. Mělké drážky slouží pro zapnutí stoupacích želez (maček), ne pro vázání.

Přední i zadní nálitek by podle značky Fritschi měl přesahovat skelet o 6 mm, aby byly boty použitelné pro rámová vázání.

Alternativní sjezdovková „alpine“ podešev

Některé lyžáky poskytují alternativní podešev pro klasická sjezdovková vázání (AT) a lze je pomocí šroubů vyměnit za profilovanou a tvarovanou podešev do terénu (TECH). Jejich správná funkce v rámovém vázání může být podmíněná přimontováním „sjezdovkového“ AT adaptéru.

Některé freeridové lyžáky, s rovnou podešví osazené inserty jsou určené hlavně pro rámová vázání, např. Marker Duke apod. Pro lehká bezrámová techová vázání se nehodí, přestože do nich mohou jít zapnout.

Inserty mají skoro všechny tour a free lyžáky

Skoro všechny boty v tabulce mají inserty pro bezrámové vázání. Pro neznalé, to jsou ty důlky ve špičce a žlábky uprostřed patky bot.

Většinu insertů dodává výrobcům bot Dynafit. Základní a nejrozšířenější verzí je Good Step. Výrazně lepší jsou inserty s naváděcí drážkou ve špičce pro snažší nástup do vázání, jmenuje se Quick-Step-In. Exkluzivitu si ponechává Dynafit u nejmodernějšího řešení Master Step.  La Sportiva používá vlastní řečení S4. Speciální patku potřebují boty pro vázání Ski Trab TR2.

Speciální případy

Speciální úpravu patky vyžaduje vázání TR2 od SkiTrab, které se objevuje jen u bot La Sportiva.

Lyžáky La Sportiva Solar, StellaraScorpi­us jsou kompatibilní se všemi systémy - pinová vázání, rámová nášlapná vázání i atypické TR2.

Boty Dynafit DNA Pintech jsou unikátní v tom, že piny jsou umístěné na botě a zapadnou po našlápnutí do drážky ve špičce vázání P49. Tedy inverzní systém oproti obvyklému.

Bývalý vynikající závodník Pierre Gignoux vyrábí ultralehké karbonové boty a vázání, které mají odlišné piny i inserty než jiní výrobci. Jedinou výjimkou jsou boty Dynafit DNA by Pierre Gignoux a nový Model Mountain s klasickými parametry insertů.

Další specialitou je hybridní vázání Shift, které má ve své nabídce Atomic, Salomon a Armada. Shift potřebuje pro výstup botu s inserty a na sjezd běžnou sjezdařskou „alpine“ špičku a patku na botě. Více v samostatném článku…Totéž platí pro novinku Marker Duke PT 13 a 16. Do kategorie hybridů patří i známý Marker Kingpin, který je po použití adaptéru plně funkční s lyžáky na sjezdovku. Hybridní vázání je proto, že špička má piny a patka charakter sjezdařského nášlapného vázání.

Planeta Dynafit. Pozor ještě na jednu věc u značek, které vyrábí jak boty, tak vázání. Především to platí pro Dynafit se specifickou špičkou boty Speed Nose. Ty někdy neposkytují garance na bezpečnostní funkci a záruku, pokud máte každý kus od jiné značky, nikoli v setu. Konzultujte se svým prodejcem. V katalogu 20-21 Dynafit poprvé zveřejnil tabulku kompatibilitu, ovšem jen mezi botami a vázáním značky s leopardem ve znaku.

Zdroje informací o kompatibilitě

Informace o kompatibilitě vychází z podkladů výrobců a prodejců. Některé značky nemají téma kompatibility oficiálně vůbec zpracované. Mnohdy to není jednoznačné… Skitour.Guru za případné chyby nenese odpovědnost.

V případě, že máte na některou (ne)kompatibilitu jiný názor, napište mi prosím na michal@skitourguru.com.

Odkazy na všechny lyžáky a vázání

Na těchto odkazech se můžete detailně seznámit se všemi botami a vázáními, využít přednastavené i vlastní filtry pro výběr podle preferencí nebo porovnávací funkci:

Lyžařské boty pro skitouring, freeride touring a skialpinismus

Vázání pro skitouring, freeride touring a skialpinismus