Nehoda

Nejprve vystoupali na vrchol Krížné... byl krásný slunečný den, ale foukal nepříjemný vítr, zejména na vrcholu. Na lyžích sjeli do údolí Suché, tam se rozhodli jít severněji k masivu Frčkov. Zdálo se jim, že vítr by tam mohl být slabší. Viděli také několik poježděných svahů a několik projetých stop v okolí. Vystoupili na hřeben a rozhodli se sjet opět do Suchej doliny po jižně orientovaném svahu. Tady se jim zdálo, že by se mohlo lyžovat lépe, bylo tu více nafoukaného sněhu. Celkově však podmínky nebyly příliš dobré, sněhu bylo stále málo, na některých místech se lyžaři propadávali do trávy, na některých místech byly tvrdé vyfoukané sněhové desky.

Čtveřice se rozdělila. Dva se vydali přímo do žlabu, jeden opatrněji stoupal podél lesa a jeden zůstal pozadu. Když byli první dva asi v polovině žlabu, ozvalo se prasknutí a poslední ze skupiny viděl, jak se utrhla lavina. Lavina strhla tři lyžaře, uvolnila se asi 50 m nad nimi. Ten, který byl na okraji, blíže k lesu, byl také zasypaný, ale jen do půlky stehen. Jeho lyži energie laviny nevypla z vázání. Podařilo se mu svépomocí vyhrabat.

Ti dva, kteří se nacházeli uprostřed žlabu, neměli šanci uniknout a lavina je oba úplně zasypala. Poslední ze skupiny kontaktoval záchranné složky a začal s obhlídkou laviny, ale své přátele nikde neviděl. Protože neměli lavinové vybavení, bylo jejich nalezení v rozsáhlém nánosu sněhu téměř nemožné.

Záchranná akce

Ihned po přijetí tísňového volání byla zahájena záchranná akce. S pomocí vrtulníku bylo k lavině postupně dopraveno několik záchranářů a lavinových psů. Další skupina pokračovala na místo nehody po zemi. Jednoho zasypaného se ten den podařilo vyhrabat, bohužel bez známek života v hloubce asi 1 metr, bez dýchací dutiny.

Záchranná akce musela být v noci přerušena a druhý zasypaný byl nalezen až následující den (14.12.2021) pomocí lokalizizačního zařízení RECCO v hloubce 1,5 metru. Záchranná operace je podrobněji popsána na internetových stránkách Horskej záchrannej služby.

Akce z prvního dne zde: https://www.hzs.sk/…ialpinistov/

Akce z druhého dne zde: https://www.hzs.sk/…ho-z-laviny/

Počasí a podmínky

Na začátku prosince přicházely srážky hlavně od jihozápadu, což znamená, že nejvíce sněhu napadlo ve Velké Fatře. Podmínky pro skialpinismus byly dobré pouze zde. Počasí v sobotu 11.12. bylo výborné, slunečné, v okolí Křížné foukal poměrně slabý vítr a pohybovalo se tam hodně skialpinistů. V neděli 12. 12. se situace výrazně změnila a začal foukat velmi silný, severní a severozápadní vítr. Sníh se tak dostal na jižní a jihovýchodní svahy, kde se vytvořily tvrdé desky a polštáře. Tvrdé desky mají tu nevýhodu, že praskají velmi rychle a jejich uvolnění lze iniciovat i z velké vzdálenosti, takže je mnohem obtížnější z nich uniknout. Vzhledem k nízkým teplotám se navátý sníh nemohl dobře spojit se starším podkladem. Současně se mezi vrstvami sněhu začala tvořit slabá vrstva hranatozrnitého sněhu. Nestabilita byla prokázána také při testu v místě odtrhu laviny (ECTP 12@ 79 cm).

V den nehody byl vyhlášen druhý stupeň lavinového nebezpečí (mírný) s upozorněním v komentáři na nebezpečné desky a polštáře navátého sněhu.

Celkové hodnocení

Lavinová nehoda byla ovlivněna řadou negativních faktorů:

  • Lyžaři s sebou neměli základní lavinové vybavení.
  • Při výstupu měli zasypaní zaaretované špičky vázání, takže jim po stržení lavinou zůstaly lyže na nohou a pravděpodobně přispěly k hlubokému zasypání.
  • V neděli se v terénu tvořily nebezpečně tvrdé sněhové desky, které způsobil vítr převíváním sněhu.
  • Lyžaři byli zkušení a znali terén, ale vybrali si žlab se sklonem přes 35° pokrytý deskou z navátého sněhu.
  • Pod svahem, na kterém lyžovali, se nacházela terénní past - úzké údolí. Nános lavinového sněhu se neměl kam rozlít a proto se v tomto zúžení nahromadila silná vrstva sněhu.
  • Lyže, která při pádu laviny nevypne a zůstane strženému na noze, může působit jako kotva.

Parametry laviny

Lavina se utrhla v místě, kde se svah výrazně mění z relativně mírného na velmi strmý.

  • Nadmořská výška oddílu: 1450 - 1380 m n. m.
  • Čelo laviny: 1150 m n. m.
  • Délka laviny: 550 m (horizontální / terénní)
  • Délka odtrhu laviny: 220 m
  • Tloušťka v místě odtrhu: 20 - 80 cm
  • Sklon svahu v místě odtrhu: 35 - 40°
  • Délka nánosu sněhu do zastavení laviny: 200 m
  • Šířka nánosu: 10 - 30 m
  • Průměrná hloubka nánosu: 1,5 m
  • Maximální hloubka nánosu: 6 m

Zveřejněno s laskavým svolením Strediska lavinovej prevencie HZS SR. Stejný článek ve slovenštině si můžete přečíst na webu laviny.sk, resp. rescueservice.sk