Tato zima je speciální. Lyžařské areály nejedou, obchodníci se sjezdařinou počítají ztráty, naopak ti skialpoví hlásí – vyprodáno! Na hřebeny hor se na lyžích s pásy sápou davy začátečníků. Mnohdy jim chybí respekt k přírodě a pokora, snad se to časem změní k lepšímu. To ale není případ trojice, která to v Jeseníkách dobře zná.

Podmínky v oblasti

Začátkem roku začal, po slabším startu zimy, v českých horách padat sníh. V některých pohořích více, jinde méně. V Jeseníkách v takové míře, že borůvčí a kosodřevina byly zasněžené natolik, aby mohli zájemci holdovat skitouringu. V polovině ledna je mlhavý pátek a mizerná viditelnost. Metr sněhu je pro tuto túru dostatečný.

30 cm nového sněhu

V předchozích dnech foukalo, a proto byly svahy Vysoké hole pokryté navátým sněhem. Navíc padal sníh, čerstvých 30 cm za den je hlediska lavinového nebezpečí kritickým množstvím. V pátek foukal severozápadní vítr 30-40 km/h, což je pro tuto oblast běžná síla větru. Jednoduše řečeno - během dne se lavinové nebezpečí zvyšovalo.

Charakter trasy

Obvyklá trasa z Ovčárny na Vysokou holi a dál k Jelenímu hřbetu je označená tyčemi. Pohyb po prudkém svahu se cestou na Velký Máj neočekává a tak jde spíš o procházku na pásech v okolí hřebenu. Nejbezpečnější trasou je stejná cesta tam i zpět. Kudy přesně trojice šla, není známo.

Podívejte se na skitourovou trasu v nejvyšších partiích Jeseníků

Zabloudili v mlze

Podle vyjádření dvou osob z trojice, zabloudila skupina v mlze. Přestože je Velký Máj kousek od cesty, při sjezdu ztratila skupina orientaci a nenašla bezpečnou trasu zpět. Muž stržený lavinou se dostal na prudký svah, kde se s ním utrhla lavina. V místech lavinové dráhy je skalnatý terén a to se ukázalo jako osudné.

Jak zabránit bloudění?

V tomto případě, při kopírování trasy výstupu, jednoduše. Stačí si pustit v mobilu aplikaci mapy.cz, ideálně s nahranou offline mapou (nezávislost na signálu). A aktivovat si funkci zobrazení polohy (modrá tečka). Kdo má zapnutý od začátku túry „tzv. stopaře trasy“, má to ještě jednodušší. Podobných mapových aplikací existuje více…

Prachová lavina

Typickým projevem lavin v první polovině zimy bývá uvolnění deskové laviny z navátého sněhu. Tahle lavina ale měla charakter laviny prachové, i když měla čarový odtrh. Očití svědci hovoří o velkém oblaku zvířeného sněhu. Že to byla lavina prachová, podporuje to i fakt, že podle záchranářů Horské služby z Ovčárny nevykazovalo laviniště po dopadu typické stopy po rozbitých deskách z navátého sněhu. Následkem prachové laviny se ze svahu sesunul i zbytek sněhové masy pod rozhraním vrstev - základová lavina. Lavinová dráha byla celá „vyčistěná“ od sněhu, po lavině zůstaly holé skály a borůvčí.

Exaktnější údaje o parametrech laviny najdete v infografice Horské služby.

Příčina úmrtí

Oběť laviny utrpěla během pádu zranění, neslučitelná se životem, což je dané skalnatým terénem, kterým ho lavina „provezla“. Zhruba v 90% případů umírají lidé pod lavinou udušením, tentokrát to bylo kvůli zraněním…

Stupeň lavinového nebezpečí

Stupeň číslo 2 znamená v slovním výkladu mírné nebezpečí. Je potřeba připomenout, že podle statistik dochází při 2. stupni k lavinovým nehodám velmi často, příčinou je podcenění lavinového nebezpečí. Další skutečnost, kterou je nutné mít na paměti, je fakt, že stupeň lavinového nebezpečí se stanovuje pro celé Jeseníky, ve kterých je 6 lavinových katastrů. Kromě Velkého i Malý kotel, Jelení žleb (Mezikotlí), Sviní žleb, Sněžná kotlina pod Červenou horou a Žleb pramene Moravy pod Králickým Sněžníkem. Výsledný a zveřejňovaný stupeň nebezpečí je tedy „zprůměrovanou“ hodnotou, vypočtenou podle tzv. Bavorské matrice. Základem bezpečnosti je posuzovat jednotlivý svah zvlášť, třeba redukční metodou nebo alespoň jednodušší grafickou redukční metodou při plánování v předvečer a ověření hypotézy na místě testem stability. Zjednodušená interpretace: „Máme dvojku, je to v pohodě“, je jízdenkou do pekla…

Doporučené čtení: Stupnice lavinového nebezpečí, Základní informace o lavinách, Jak přežít lavinu, Posuzovací strategie 3x3, Strategie 3x3 v praxi, Grafická redukční metoda, Redukční metoda.   

V zakázané lokalitě

Podle jesenických ochranářů přírody projedou během zimní sezóny Velkým Kotlem za hezkého počasí desítky lyžařů a snowboardistů denně. Je na místě zdůraznit, že všechny výše uvedené lavinové oblasti jsou v chráněných oblastech, mají statut NPR – národní přírodní rezervace. Jinak řečeno, jsou mimo povolené turistické cesty, tedy legálně nedostupné. Jinde se v Jeseníkách lavina může vyskytnout jen velmi ojediněle za sněhově nadměrně bohatých zim. Kdo bude respektovat zákon - zákaz vstupu na tyto svahy, bude v bezpečí!

Sněhový profil vykazoval nestabilitu!

Příčina laviny – labilní vrstva. Tentokrát se s lyžařem rozjela prachová lavina, která se během sesuvu proměnila na základovku. Ze dvou sněhových profilů, provedených 15.1. a 16.1. (viz obrázky) vyplývá, že na okraji Velkého kotle je patrné větší působení větru a tedy i sklon k deskové lavině. Sněhový profil v oblasti odtrhu laviny, prováděný den po lavině, ukazuje podobně na to, že cca 30 cm nad povrchem se nachází rozhraní vysoce nestabilního hranato-zrnitého sněhu s hutnějším sněhem okrouhlozrnitým. Stabilitu vrstvy sněhu určuje rozdíl v tvrdosti sousedících vrstev. U obou profilů je výrazný rozdíl viditelný 30 – 40 cm nad povrchem svahu (bráno od země). Právě proto vidíte u mapky lavinové předpovědi Jeseníků piktogram označující nestabilitu!

Dá se předpokládat, že po rozhraní těchto vrstev se lavina rozjela a nesoudržné krystaly sněhu nad povrchem sjely dolů samospádem – proto ta základová lavina.

Doporučené čtení: Druhy sněhu, Laviny a sníh

Šíření trhliny ve sněhu odhalil rozšířený sloupcový test

Všimněte si, že v protokolu o sněhovém profilu najdete hodnotu ECTP. Hodnota, kterou zjistí členové HS po vykopání sněhového sloupce. To je součástí tzv. rozšířeného sloupcové testu stability. Na okraji Velkého Kotle byla hodnota ECTP = 11, v oblasti odtrhu laviny dokonce ECTP=7. To je hodnota, vypovídající o velké nestabilitě.

Doporučené čtení: Rozšířený sloupcový test, Testování stability sněhové pokrývky, Sněhový profil

Historie lavin ve Velkém kotli

Laviny padají do Velkého kotle téměř každý rok. A možná budou padat o něco častěji, protože zásadní zachycovač sněhu – kosodřevina na Kotlem – byla loni na podzim ve velké míře vykácena a odtransportována. Možná bude kvůli tomu na svazích Kotle více nebezpečného navátého = lavinového sněhu. To ale ukáže až čas.

V roce 1953 zahynuli pod lavinou ve Velkém kotli otec se synem, kteří se pohybovali po svahu pěšky. Poslední úmrtí v obávané lavinové pasti se stalo v roce 2010.

Varovný epilog

Uběhly sotva 2 týdny od tragédie, která proběhla všemi médii. Přesto zachraňovala v Kotli HS znovu. 2.2.2021 byli s pomocí vrtulníku Letecké záchranné služby vyproštěna žena s poraněnou nohou. Navíc ona ani její kamarád neměli lavinovou výbavu. 

Tato doba je specifická, vygenerovala spoustu nových skialpinistů, kteří si možná neuvědomují, že hrozí nějaké lavinové nebezpečí. Věřme, že se budou chtít vzdělávat. Účastní se kurzů a budeme se vedle nich cítit bezpečně.

Doporučené čtení: Smysl má jen kompletní lavinové vybavení, Jak nosit lavinový přístroj, Vzájemná kontrola vyhledávačů


 

Užitečné odkazy:

Lavinové zpravodajství pro celý svět

Lavinové zpravodajství Jeseníky

Lavinové zpravodajství Krkonoše

Vše podstatné o složité lavinové problematice

Strategie bezpečného pohybu v lavinovém terénu

Management záchrany z laviny a první pomoc po vyproštění z laviny

Za spolupráci při psaní článku děkuji Jiřímu Hejtmánkovi ze stanice HS Ovčárna a Jaromíru Charvátovi, doyenovi lavinové prevence v Jeseníkách.